Zayıflama hapları zararlı mı ?!

Zayıflama hapları zararlı mı ?!

Son zamanlarda biz diyetisyenlere en çok sorulan sorulardan birisi... ZAYIFLAMA HAPLARI ZARARLI MI?

Bu sorunun cevabı oldukça net: ÖLÜME SEBEBİYET VEREBİLECEK KADAR TEHLİKELİ VE ZARARLI!
Birkaç yılı aşkın süredir hayatımıza giren ve çok büyük bir kesimin su gibi içtiği zayıflama hapları ile zayıflama haplarının zararlarından bahsedeceğim sizlere. Günümüzde özellikle tanınmış kişiler tarafından insanların aşırı zayıflığa özendirilmesi ve zayıflama haplarının kullanımına teşvik edilmesi göz ardı edilemeyecek bir gerçek.
Tarım Bakanlığından Alınan Onay Ne Kadar Geçerli?
Zayıflama haplarının yüzde doksanı Sağlık Bakanlığından DEĞİL, Tarım Bakanlığı tarafından onay almaktadır. Bu nedenle içerikleri tam olarak bilinememekte ve daha tehlikeli hale gelmektedirler. Piyasada yer alan birçok zayıflama hapı Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucu toplatılmaktadır. Bu nedenle zayıflama haplarından uzak durulması gerekmektedir.
Zayıflama Haplarının İçerisindeki Yasaklı Maddeler!
Birçok zayıflama hapının hızlı etki ederek çok kısa sürede aşırı derecede zayıflatmasının nedeni, ilacın içindeki maddelerdir. Bunlar metabolik hızı çok arttıran ve dünyada yasaklı olan maddelerdir.  Her ne kadar ilaçların bu maddeleri içermedikleri iddia edilse de, yapılan çalışmalar sonucu geçmişte izin verilen sonradan yasaklar listesine alınan maddelerin ilaçların içerisinde var olduğu kanıtlanmıştır.
Bu hapları kullananlar hızlı kilo verse bile beraberinde çok vakit geçmeden pek çok sağlık problemi yaşamaya başlamaktadırlar. Tabii ki bu, KABUL EDİLEBİLİR BİR KİLO VERME YÖNTEMİ DEĞİL! Sağlık problemi yaşayıp hapları kullanmayı bırakanlar çok kısa bir sürede verdikleri kilodan daha fazlasını geri almaktadırlar! 
Zayıflama Haplarının Yan Etkileri / Zararları Nelerdir?
Son zamanlarda yasaklanan zayıflama haplarının etken maddesi ''sibutramin'' dir.
Sağlık Bakanlığı tarafından onaysız internet üzerinden satılan ilaçların çoğunda, herhangi bir bitki veya meyve mucize gibi gösterilse bile  bu etken madde mevcuttur. Bu etken madde açlık mekanizmasını tamamen durdurup sürekli tok hissedilmesini sağlayan bir etken maddedir.  Bunun dışında yüksek tansiyon ve çarpıntı yan etkileri vardır. Tek başına bile kalp hızı ve tansiyonu inanılmaz etkileyen bu maddeyi başka maddeler ile birleştirerek zayıflama hapı adı altında satışa sunmak cinayettir demek hiç abartı olmaz!!!
Zayıflama haplarının yan etkileri / zararları içerdikleri etken maddesine bağlı olarak değişmektedir. Bununla birlikte zayıflama haplarının vücutta yarattığı yan etkilerin / zararların ortak özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:
         - Metabolizmayı hızlandırıcı etki gösterirler. Bu tarz içerikler kalp hastalıkları, çarpıntı ve tansiyon hastalığına neden olurlar.
        - Böbrek, sinir sistemi hastalıkları ve depresyona yatkınlık gibi sağlık sorunlarına sebebiyet verirler.
        - İçerdikleri maddeler nedeniyle bağırsakları çalıştırırken bir yandan vücuttan vitamin ve mineral kayıplarına yol açarlar.
        - Hormonal sistemde geri dönüşü olamayan hasarlara neden olurlar.
        - Bazıları beyindeki yemek yeme merkezini etkilediği için ciddi boyutlarda yemek yeme sorunları ortaya çıkmaktadır. Bunun sonuncunda aşırı zayıflık ve aşırı zayıflıktan ötürü ölümler meydana gelmektedir.
        - Aşırı enerji vermeleri nedeniyle uyku düzeninde bozulmalar meydana gelir.

UNUTMAYIN! SAĞLIĞIMIZ CANIMIZDIR. SAĞLIKLI VE KALICI ZAYIFLAMA YÖNTEMLERİNE YÖNELEREK VÜCUDUMUZA GEREKEN SAYGIYI GÖSTERMELİYİZ!

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Nadide Gizem Tarakçı

Uzm. Dyt.Nadide Gizem TARAKÇI, Trabzon'da doğmuştur. Trabzon Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra 2011-2015 yılları arasında İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde Beslenme ve Diyetetik Lisans eğitimini tamamlamış ve Diyetisyen unvanı almıştır. Üstün başarısından dolayı üniversite son sınıfta %100 başarı burslu olarak Yüksek Lisans Eğitimine başlamış ve 2016 yılında eğitimini tamamlayarak  Diyetisyen unvanı almıştır. Uzmanlık Tez Konusu Türkiye'de ilk olup, Amsterdam-Hollanda'da 2-4 Mart 2017 tarihleri arasında gerçekleşen ''4th International Conference on Nutrition&Growth'da Poster Presentation'' olarak yayınlanmıştır.2017 yılında İstanbul Medipol Üniversitesi'nde Doktora Eğitimine devam etmektedir. Üniversite Eğitimi boyunca; Ersoy Hastanesi(Elektif),Medipol Mega Hastaneler Kompleksi(Erişkin-Çocuk),T.C Hayda ...

Etiketler
Sibutramin
Uzm. Dyt. Nadide Gizem Tarakçı
Uzm. Dyt. Nadide Gizem Tarakçı
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube