Ygs' den önce nasıl beslenilmeli?

Ygs' den önce nasıl beslenilmeli?

 

YGS' ye sayılı günler kaldı. Veliler ve öğrenciler artık son hazırlıklarını tamamladı. Aylar süren yorucu hazırlıklar sonucunda öğrenciler meyvelerini almaya hazır.
Ancak sınavdan bir gün öncesi ve sınav günü çok önemli. Öğrenciler sınav öncesi ve sınav sabahı nasıl beslenmeli? Ne yemeli? ve Nelere dikkat etmeli? Bu konuların aileler ve öğrencilerin gözünden kaçtığının farkındayım. Bu hafta bu konu hakkında tavsiyelerde bulunmak istedim.
SINAVA YAKLAŞIRKEN
- Öncelikle çok önemli bir sınav olduğunu biliyorum; ancak bu dönemde stres yapılmamalıdır. Sonuçta dünyanın sonu gelmiyor.
-  Sınavın yaklaştığı bu son günlerde yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstererek zihinsel gelişiminizi ve konsantrasyonunuzu arttırabilir, hafıza ve bağışıklık sisteminizi güçlendirme şansı yakalayabilirsiniz.
- Besin çeşitliliğine önem verilmeli, tek tip beslenmeden kaçınılmalıdır.
- Sağlıklı beslenmenin değişmez kuralı olan 3 ana öğün dışında ara öğün tüketimi sınava hazırlanan öğrenciler için de geçerlidir.
- Beynin çalışması için mutlaka şeker gereklidir. Sınava girecek olan öğrencinin kan şekeri belirli seviyede olmalıdır. Bu da ancak 2 - 2,5 saatte bir yapılan beslenme düzeni ile sağlanabilir.
-  Ara öğünler peynirli sandviç, meyve, kuru meyve, kuru yemiş ve sütlü tatlı gibi kan şekerinde ani değişimlere yol açmayan, kan şekerini belirli seviyede tutan besinlerden oluşmalıdır.
- Yüksek miktarda basit şeker içeren çikolata, şekerlemeler, bonibon, jelibon, tatlı ve bisküvi gibi besinlerden uzak durulmalıdır.  Çünkü aşırı şekerli besinler uykuya ve dikkat dağınıklığına yol açabilmektedir.
-  Ana öğünler tahıl, et, sebze ve süt grubu besinleri içermelidir.
- Kahvaltı atlanmaması gereken en önemli öğündür. Sabah kahvaltısı yapılmadığında beyin ihtiyacı olan enerjiyi sağlayamaz. Bu durum yorgunluk, baş ağrısı ve konsantrasyon bozukluğuna yol açar. Örnek bir kahvaltı; 1 adet yumurta, peynir, süt ve tahıllı ekmek içermelidir, biraz pekmez de tüketilebilir.
- Öğle yemeğinin içeriğini; et yemeği, 5 - 6 yemek kaşığı pilav veya makarna, yoğurt veya ayran, salata ve 1 - 2 dilim tam tahıllı ekmek oluşturabilir.
- Akşam yemeğinde 1 kase çorba, etli sebze yemeği, yoğurt, salata ve 2 dilim tam tahıllı ekmek tüketilebilir.
- Öğünlerde mutlaka B12 vitamini yönünden zengin hayvansal kaynaklı besinlere yer verilmelidir. Çünkü B12 vitamini beyin gelişimini olumlu yönde etkiler ve hafızayı güçlendirir. Ayrıca et grubu besinlerin yetersiz miktarda tüketilmesi demir eksikliği anemisine ( kansızlık ) yol açar. Bu durum yorgunluk, halsizlik ve bağışıklık sistemi bozukluklarına yol açar. Bunun sonucunda çalışma ve verimlilik olumsuz etkilenir.
-  Beyin gelişiminde omega - 3 yağ asidinin rolü yadsınamaz bir gerçektir. Bu nedenle haftada en az  2-3  kez balık tüketilmelidir ( özellikle sardalye ve ton balığı ). Balık tüketemeyenler omega - 3 takviyesi alabilirler. Ancak sınavdan sadece 1 gün önce alınan omega - 3 yağı veya hapından mucize beklenemez.
- Sınav öncesi hastalanmamak ve bağışıklığı güçlendirmek için günlük sebze - meyve tüketimi artırılmalıdır. Çünkü sebze ve meyveler en iyi vitamin - mineral kaynağıdır. Bu nedenle günlük toplam 5 - 9 porsiyon sebze ve meyve tüketimine dikkat edilmelidir.
SINAVDAN 1 GÜN ÖNCE
- Öğrenciler gıda zehirlenmelerine karşı, mutlaka evlerinde taze gıdalarla hazırlanan yemekleri yemelidirler. Daha önce tüketmedikleri gıdaları tüketmemeli ve dışarıda yemek yemeyi tercih etmemelidirler.
-  Gaz problemi oluşturabilecek; kurubaklagil, bulgur pilavı, kısır, mercimek köftesi, lahana, bezelye, kereviz, brokoli gibi besinler ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.
- Mide rahatsızlıklarına sebebiyet vermemek için; yağda kızartmalar, birçok besinin bir araya gelmesinden oluşan karışık yemekler, çok yağlı ve ağır soslu yemeklerden uzak durulmalıdır. Mümkün olduğunca sade yemekler ve en az işlenmiş besinler tüketilmelidir.
- Soğuk su karın ağrısına neden olabileceği için; su, oda sıcaklığında tüketilmelidir.
- Yatmadan 2,5 - 3 saat önce çay, kahve, kafeinli ve gazlı içecekler tüketilmemelidir. Ayrıca fazla miktarda sıvı alınmamalıdır. Fazla sıvı gece sık idrar çıkmaya ve kişinin uykusuz kalmasına yol açar.
- Sınavdan bir önceki gece rahat uyumak için; yatmadan 1 - 2 saat önce 1 bardak ılık süt içilmesini öneririm.
SINAV SABAHI
- Kahvaltı mutlaka evde yeterli ve dengeli bir şekilde yapılmalı, poğaça veya tost ile geçiştirilmemelidir.
- Yumurta, peynir, zeytin, pekmez, ceviz, tam tahıllı ekmek, domates, salatalık, yeşil biber ve maydanozdan oluşan kahvaltı idealdir.
- Çay, kahve ve kola gibi kafeinli içecekler yerine ıhlamur, kuşburnu, adaçayı gibi bitki çayları veya taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir.
- Şekerli, yağlı ve aşırı tuzlu besinlerden kaçınılmalıdır.
- Alışık olunmayan besinler tüketilmemelidir.
- Kan şekerinde dalgalanmalara yol açmaması için sınav öncesi şeker ve şekerli besinler ( örneğin; çikolata ) tüketilmemelidir. 

                                            SINAVA GİRECEK OLAN BÜTÜN ÖĞRENCİLERE BAŞARILAR DİLERİM.

                                                          UNUTMAYIN, İNANMAK BAŞARMANIN YARISIDIR :)

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Nadide Gizem Tarakçı

Uzm. Dyt.Nadide Gizem TARAKÇI, Trabzon'da doğmuştur. Trabzon Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra 2011-2015 yılları arasında İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde Beslenme ve Diyetetik Lisans eğitimini tamamlamış ve Diyetisyen unvanı almıştır. Üstün başarısından dolayı üniversite son sınıfta %100 başarı burslu olarak Yüksek Lisans Eğitimine başlamış ve 2016 yılında eğitimini tamamlayarak  Diyetisyen unvanı almıştır. Uzmanlık Tez Konusu Türkiye'de ilk olup, Amsterdam-Hollanda'da 2-4 Mart 2017 tarihleri arasında gerçekleşen ''4th International Conference on Nutrition&Growth'da Poster Presentation'' olarak yayınlanmıştır.2017 yılında İstanbul Medipol Üniversitesi'nde Doktora Eğitimine devam etmektedir. Üniversite Eğitimi boyunca; Ersoy Hastanesi(Elektif),Medipol Mega Hastaneler Kompleksi(Erişkin-Çocuk),T.C Hayda ...

Etiketler
Beslenme tavsiyesi
Uzm. Dyt. Nadide Gizem Tarakçı
Uzm. Dyt. Nadide Gizem Tarakçı
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube