Kilo verememenin 10 nedeni


Diyet yaptığım halde bir türlü kilo veremiyorum diyenlerden misiniz?
Farkında olmadan diyetinizi sabote ediyor olabilirsiniz. Kilo verme sürecinde sizi alıkoyan diyet hatalarını hep birlikte inceleyelim.
1) Diyet yapmaya hazır olmamak
Kilo verememenin en önemli nedenlerinden biri tam olarak istekli olmamaktır. Sadece başkaları istiyor diye diyete başlamak, kararlı ve iradeli olmamak başarının önündeki en büyük engellerden bir tanesidir. Bu engeli aşabilmek için yapılmanız gereken ilk şey neden kilo verilmek istendiğinize karar vermektir. İkinci olarak ise; zayıflama sürecinde çıkacak sıkıntıları ve bunlarla baş etme yollarını, zayıfladıktan sonra nasıl hissedeceğinizi ve istenilen hedefe ulaştıktan sonra kendinize nasıl ödüllendireceğinizi değerlendirmelisiniz.
Unutmayın '' İnanmak, başarmanın yarısıdır ! ''
2) Çok fazla kalori almak
Porsiyonları küçültmek kilo verme sürecinin en önemli püf noktalarından biridir. Fakat bazen porsiyonu küçük olsa bile yediğiniz şeyin kalorisinin tam olarak farkında olmayabilirsiniz.
Ayrıca insanlar çoğu zaman içeceklerle aldıkları kalorileri göz ardı ederler. Örneğin bazı içeceklerin 330 gr' lık porsiyonlarının kalorilerini incelediğimizde; normal soda 150 - 200 kal, sporcu içecekleri 100 kalori ve üzeri, şeker ilavesiz meyve suyu 180 kalori ve üzeri' ndedir. Bir hafta boyunca günde 3 öğün olacak şekilde tüketeceğiniz bu içecekler ya 3000-3500 kalori olarak hesabınıza yazılır ya da bir haftada verebilecek olduğunuz 1 kiloyu veremezsiniz.
Gün içerisinde tükettiğiniz total miktarın tam olarak farkında olabilmeniz için '' Beslenme Günlüğü Tutmanızı'' tavsiye ederim.
3) Diyet ve Egzersiz Konusunda Yeterince Dikkatli Olmamak
Bir restaurantta yemek yerken sağlıklı ve doğru bir seçim yapmak için salata barlarına yöneliyor ve tabağınızı taze ve bir o kadar lezzetli sebzelerle dolduruyorsunuz. Buraya kadar her şey çok güzel. Fakat sonrasında birçok çeşidi mevcut olan salata soslarını salatanıza ilave ediyorsanız tabağınızı yüzlerce kalori ile dolduruyorsunuz demektir.
Günde 10.000 adım yürüyerek 400 kalori yakar ve sonrasında aynı kalorideki muffini yerseniz egzersizin bütün etkilerini yok etmiş olursunuz. Egzersiz yaptığınız için istediğiniz her şeyi tüketebileceğinizi düşünmemenizi ve böyle bir beslenme tarzınız varsa bu alışkanlığınızı hemen terk etmenizi öneririm.
4) Öğün Atlamak
Öğün atlama günün ilerleyen saatlerinde aşırı derecede yemek yeme isteğine yol açmakta ve bunun sonucunda irade mekanizması zorlanmaktadır. Öğünleri atlayarak bütün gün aç durmak ve akşam olunca yemeklere saldırmak tekrar başa dönmek demektir.
Bu durumla karşı karşıya gelmemek için az az sık sık beslenilmeli ve hiçbir öğün atlanılmamalıdır. Ne demiş atalarımız; '' Kahvaltı krallar gibi, öğle yemeği prensesler gibi, akşam yemeği ise fukaralar gibi yenilmelidir. ''
5) Çok fazla stresli olmak
Stres kilo almayı kolaylaştıran bir faktördür. Özellikle kadınların birçoğu duygularını yiyeceklerle yönetmekte ve düşüncesiz bir şekilde yemek yemektedirler. Çünkü yiyeceklere çok rahat bir şekilde ulaşılabilmektedir ve yiyeceklerin rahatlatıcı etkisi vardır. Ve ne yazık ki kalori almak için de en kolay yoldur.
6) Yeterince egzersiz yapmamak
Birçok kişi egzersiz yaptıktan sonra yaktığı kalori ve kaybettiği yağ miktarı konusunda abartılı hissetmektedir. Egzersizin türü, süresi ve yoğunluğu kalori yakımını etkileyen faktörlerdir. Örneğin; yürümek, koşmak ve aerobik gibi egzersizler belirli bir ağırlığı taşımayı gerektirdiğinden daha fazla kalori yakımını sağlarlar. Ancak bisiklet ve yüzme gibi ağırlık taşımayan egzersizler, daha az kalori yakımıyla sonuçlanan egzersizlerdir.Egzersizinizi tam olarak takip etmenizin ve yoğunluğunu ayarlamanızın en iyi yolu bir günlük tutmaktır.
7) Yeterli süre uyumamak
Yeterince uyumamak, yemek yeme ve kilo alımı ile ilişkilidir. Yapılan çalışmalar sonucunda uykusuzluk nedeniyle yorgun olan bireylerin gün içerisinde ortalama 500 kalori daha fazla tükettiği saptanmıştır. Bu durumun nedeni; uyku eksikliğinin hormon salımının doğru dizilimini etkilemesidir.
8) Kilo verme konusunda sabırsız olmak
Kilo vermede istenilen hedeflere ulaşabilmek ve sonuçları görebilmek için zamana ihtiyaç vardır. Vücut kendi şeklini değiştirmek için yağ depolarına erişir, yağ depolarını enerjiye dönüştürür ve yağsız bir vücut dokusu oluşturmak için yeniden şekillendirir. Bu nedenle kilo verme sürecinde sabırlı olmak ve en küçük bir zorlukta vazgeçmemek gerekmektedir.
9) Hafta sonları kaçamak yapmak
Hafta sonu kaçamakları maalesef çok hızlı bir şekilde kilonuza eklenir. Ekstra yiyecekler, tatlı ve alkollü içecekler ve akşam yemeğinden önce yenen yiyecekler kalori alımınızı önemli ölçüde arttırır. Esas sorun, hafta sonu ekstra olarak yenilen tüm yiyeceklerin sadece hafta sonu değil bütün hafta boyunca bir etkiye sahip olmasıdır. Çözüm olarak; hafta sonu boyunca yapılan kaçamakları diyetinizin kalori sınırları içerisinde yapmanızı önerebilirim.
10) Metabolik sorunların var olması
Kişilerin kilo verememesinin temelinde oburluk ve irade eksikliği faktörlerinin dışında bazı metabolik faktörler de yer alabilmektedir. Karbonhidrat, yağ, protein metabolizması, mineral depoları, insülin direnci gibi hormonal etkenler ve tiroid bezinin çalışma durumu kilo verme sürecini etkileyen metabolik etkenlerdir. Bu duruma köklü çözüm bulmak, hayat boyu kilo problemi yaşamamak ve asıl sebebi deşifre etmek için kan tahlilleri diyetisyeniniz tarafından mutlaka incelenmeli ve yorumlanmalıdır.