Beslenmede doğru bilinen 20 yanlış

Beslenmede doğru bilinen 20 yanlış

Beslenme ile ilgili her gün yeni bilgiler ortaya atılmakta, birçok program yapılmakta ve herkes farklı bir bakış açısını, doğruyu savunmaktadır. Birçoğumuz artık kime, hangi bilgiye inanacağımızı ve ne yiyip, içeceğimizi şaşırmış durumdayız.

Bugüne kadar duyup doğruluğuna yüzde yüz inandığımız yanlışları birlikte inceleyelim;

1) Öğün atlamak, uzun süre aç kalmak kilo verdirir! YANLIŞ
Uzun süre aç kalınan ve ara öğünlerle desteklenmeyen beslenme düzeninde metabolizma hızı yavaşlar. Buna bağlı olarak enerji harcaması azalır ve yenilen çok az miktardaki yiyecek bile vücutta yağ olarak depolanır. Yani kilo verme güçleşir.
2) Ekmek kilo aldırır!YANLIŞ
Ekmek temel enerji kaynağımız olan kompleks karbonhidratların en önemli kaynağıdır. Ekmek tüketmeyen kişiler tahıl grubundan olan makarna, pilav gibi yemekleri daha fazla tüketmektedir. Makarna, pilav gibi yemeklerin beslenmemizde yeri önemlidir; fakat hangi miktarda tüketildiği ayrı bir önem arz etmektedir.
3) Light ürünlerin kalorisi yoktur, istenildiği ölçüde tüketilebilir!YANLIŞ
Light ürünler kalorisi sıfır demek değil, kalorisi azaltılmış demektir. Bazı diyet ürünlerinin kalorisi fazla ve tuzu kısıtlanmıştır. Bazı diyet ürünlerinde ise şeker yerine tatlandırıcı kullanılmış; fakat yağ ve un oranı artmıştır. Bu nedenle serbest yeme özgürlüğü bulunmamaktadır, önerildiği miktarda tüketilmelidir. Fazla miktarda tüketimi ağırlık artışına neden olacaktır.
4) Kalorisi düşük olan kepekli ürünlerle daha kolay kilo veririm!YANLIŞ
Kepekli ürünler normal ürünlere göre daha düşük miktarda kalori içermez. Kepek, diyetin lif içeriğini arttırarak kalp – damar hastalıkları ve bazı kanser türleri gibi kronik hastalıklardan korunmada yardımcı olur. Kilo vermek için, tüketilen sebze ve meyvelerden yeterli miktarda lif alınabilmektedir.
5) Zayıflamak ve toksinlerden arınmak için detoks diyeti yapmak zorundayım!YANLIŞ
Vücudumuzun doğal yapısında detoksifikasyon mekanizmaları mevcuttur. Hayvansal besinleri kısıtlayan detoks diyetlerinin sağlık için yararlı olduğunu düşünmek imkansızdır. Detoks diyetleri vücut için zararlı maddelerin sentezlenmesine, mide bulantısına, baş dönmelerine, halsizliğe ve sinirliliğe yol açmaktadır. Detoks diyetlerine bağlı olarak gerçekleşen kısa süreli ve fazla kilo kayıpları, yağ kitlesinden çok kas kitlesinde olmaktadır. Bu nedenle kısa süreli bu uygulamalarla sağlığımızı tehlikeye atmamak en doğrusudur.

6) Maydanoz suyu zayıflatır!YANLIŞ
Maydanoz C vitamini yönünden zengin, idrar söktürücü özelliği olan bir sebzedir. Bu sebeple maydanozun neden olduğu kısa süreli kilo kaybı vücut yağ kitlesinden değil, su miktarındandır. Yani kişi ödem atarak kendini hafiflemiş hisseder.
7) Sabahları aç karnına limonlu su veya greyfurt suyu içmek yağ yakar! YANLIŞ
Hiçbir besin yağ yakamaz. Bazı besinlerin kafein içeriği sayesinde metabolizmayı hızlandırıcı etkileri bulunmaktadır. Bu etkileri vücuda alınan besinlerin yakımını hızlandırmaktadır. Fakat limon veya greyfurtun böyle bir etkisi bulunmamaktadır. Limon ve greyfurt asitli yapısı nedeniyle mide asitini ve açlık hissini arttırırlar. Limon ve greyfurtun bağırsakları çalıştırıcı etkileri mevcuttur; fakat zayıflatıcı etkileri yoktur.
8) Ilık / Sıcak su içmek zayıflatır! YANLIŞ
Soğuk su ile ılık / sıcak su arasındaki tek fark mideden boşalma hızlarının farklı oluşudur. Sıcak su mideden daha geç boşaldığı için tokluk hissi oluşturabilir. Fakat direkt olarak zayıflama üzerine bir etkisi yoktur.
9) Elma sirkesi içmek yağları eritir! YANLIŞ
Asidik olan elma sirkesi mideyi tahriş ederek midenin asitini arttırır ve açlık hissi oluşmasına sebebiyet verir. Ayrıca reflü gibi ciddi hastalıkları tetikleyebilir. Bu nedenle elma sirkesi sadece salatalaratat vermek için kullanılmalıdır, zayıflamak için değil.
10) Lahana metabolizmayı hızlandırarak zayıflatır!YANLIŞ
Lahana, pırasa ve brokoli gibi kükürtlü sebzeler vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını sağladıkları ve kanserden korudukları için sağlıklı beslenmemizin önemli bir parçasıdır. Fakat bu sebzelerin metabolizmayı hızlandırmak gibi spesifik bir özelliği bulunmamaktadır.
11) Tek gıda diyeti hızlı kilo verdiriyor!YANLIŞ
Unutulmamalıdır ki lahana diyeti, elma diyeti gibi tek gıda diyetleri diyet içeriği nedeniyle değil diyetin kalorisinin düşük olması nedeniyle zayıflatmaktadır. Bu nedenle değişik renklerdeki sebze ve meyvelere beslenmemizde yer vermek, yeterli miktarda tüketildiği sürece kilo kaybı ile sonuçlanacaktır. Ayrıca tek gıda diyeti sonucu vücudumuzda birçok vitamin – mineral eksikliği meydana gelecek ve bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açacaktır.
12) Aç iken fiziksel aktivite yaparsam daha çok yağ yakarım! YANLIŞ
Fiziksel aktivite metabolizmamızın hızlanması için çok önemlidir. Fiziksel aktivite ile yağ yakımı artar, kas kitlesi sabit kalır veya artar. Bu fiziksel aktivitenin türü, süresi ve sıklığına bağlıdır. Ancak sabahları aç iken spor yapmak yağ yakımını sağlamanın yanı sıra maksimum düzeyde kas yakımına sebep olur.
13) Sauna gibi sıcak ortamlarda terlemek zayıflatır! YANLIŞ
Sauna gibi sıcak ortamlarda terleme sonucu kaybedilen yağ değil, sudur. Buna benzer sıcak ortamlar vücudun toksinlerden arınmasını, kasların gevşemesini ve kırgınlığın atılmasını sağlar; ancak zayıflatmaz.
14) Sigarayı bırakırsam hızlı kilo alırım! YANLIŞ
Sigaranın içerisinde bulunan nikotin bireylerin metabolizmasında çok az bir artış sağlamaktadır. Sigara içen birçok bireyin zayıf olmasının nedeni metabolizmadaki bu artış değil, yeme isteğinin azalmasıdır. Sigara bırakıldığında kilo alımının sebebi ise sigara içmenin yerine koyulan küçük küçük yüksek kalorili atıştırmalıklardır.

15) Diyet yaparken meyve tüketmemeliyim! YANLIŞ
Diyet yaparken mutlaka tüketilmesi gereken besinlerden birisi meyvelerdir. Meyveler sizin düşündüğünüz gibi diyetinizi bozmaz. Burada önemli olan tüketim miktarıdır. Aksi taktirde vücudunuz bu diyet döneminde birçok vitamin ile mineralden yoksun kalacak ve zarar görecektir.
16) Meyve yemekten 2 saat sonra yenilmelidir, yoksa bütün yemekler yağa dönüşür! YANLIŞ
Meyve tercihe göre ana öğün veya ara öğünde tüketilebilir. Hatta ana öğünle birlikte tüketilen meyveler daha çok tokluk hissi vererek kilo vermeye yardımcı olur.
17) Kilo verme sürecinde zeytinyağlı yemeklerden istenildiği kadar yenilebilir! YANLIŞ
Zeytinyağlı yemekler daha sağlıklıdır; fakat kalorisiz değildir. Zeytinyağı da bir çeşit yağdır. Eğer zeytinyağı tüketiminizi kısıtlamazsanız kilo veremezsiniz.
18) Zayıflama ilaçları kilo vermeyi hızlandırır! YANLIŞ
Zayıflama ilaçlarının gelişigüzel kullanılmasının her zaman hayati risk taşıdığı unutulmamalıdır. Şişmanlık bir hastalıktır. Fakat her şişman bireyin ilaç kullanması şart değildir. Kullanımı gerektiren bir durum varsa doktor ve diyetisyen kontrolünde, beslenme programı ve fiziksel aktivite ile desteklenerek bir süre kullanılmalıdır.
19) Katı ve Moda olan diyetler hızlı kilo verdirir! YANLIŞ
Sağlıklı bir şekilde kilo vermek zamana ve modaya göre değişen bir sistem değildir. Günümüzde moda olmuş popüler ve tek düze / katı diyetler tartıda işe yarıyor gibi gözükse bile sağlık için çok zararlıdır. Sağlık için zararlı etkileri ortaya hemen çıkmasa bile 2 – 3 yıl sonra kendini belli edecektir. Tartı hiçbir zaman tek başına yeterli değildir. Ne kadar kilo verdiğiniz kadar nerden kilo kaybettiğiniz de bir o kadar önemlidir. Süt diyeti, elma diyeti, lahana diyeti, protein diyeti gibi diyetler sadece yaşamınız için tehlike oluşturur.
20) Az uyursam o kadar hızlı kilo veririm! YANLIŞ
Az uyuyan ve bunun sonucunda tam olarak dinlenemeden güne başlayan bireyler psikolojik olarak daha fazla yemek yemeye yönelmektedirler. Ayrıca uygun zaman aralığında uyumamak kişilerde gece yeme sendromuna neden olmaktadır. Güne hem bedenen hem ruhen zinde bir şekilde başlayabilmek için en az 5 saat en fazla 8 saat uyumak gerekir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Nadide Gizem Tarakçı

Uzm. Dyt.Nadide Gizem TARAKÇI, Trabzon'da doğmuştur. Trabzon Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra 2011-2015 yılları arasında İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde Beslenme ve Diyetetik Lisans eğitimini tamamlamış ve Diyetisyen unvanı almıştır. Üstün başarısından dolayı üniversite son sınıfta %100 başarı burslu olarak Yüksek Lisans Eğitimine başlamış ve 2016 yılında eğitimini tamamlayarak  Diyetisyen unvanı almıştır. Uzmanlık Tez Konusu Türkiye'de ilk olup, Amsterdam-Hollanda'da 2-4 Mart 2017 tarihleri arasında gerçekleşen ''4th International Conference on Nutrition&Growth'da Poster Presentation'' olarak yayınlanmıştır.2017 yılında İstanbul Medipol Üniversitesi'nde Doktora Eğitimine devam etmektedir. Üniversite Eğitimi boyunca; Ersoy Hastanesi(Elektif),Medipol Mega Hastaneler Kompleksi(Erişkin-Çocuk),T.C Hayda ...

Etiketler
Ekmek
Uzm. Dyt. Nadide Gizem Tarakçı
Uzm. Dyt. Nadide Gizem Tarakçı
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube