Sağlıklı beslenme tatili

Sağlıklı beslenme tatili

KARNELERİN alınmasıyla birlikte sömestr tatili başladı bile. Bu yarıyıl tatilinde çocuklarınızı sağlıklı beslenme kampına alın, hem çocuklarınız sağlıklı beslensin hem siz sağlıklı beslenin.
Okul döneminde günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı atlayan, öğünlerini yağlı, sandviç tarzı atıştırmalıklarla geçiştiren ve dolayısıyla yeterli ve dengeli beslenemeyen çocuklarınızı yarıyıl tatilinde sağlıklı beslenmeye biraz daha yaklaştırabilirsiniz.
Çocukluk döneminde kazanılan beslenme alışkanlıkları ileri yaşlardaki beslenme düzenini etkilemektedir. Bu nedenle çocukluk döneminde sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sahip olmayan çocukların, yetişkinlik döneminde obezite, kalp - damar hastalıkları, diyabet ve hipertansiyon gibi çeşitli hastalıklara yakalanma riski artmaktadır.
Bu dönemde ebeveynlere çok önemli roller düşmekte, davranışlarıyla  çocuklarına örnek olmaları gerekmektedir. Örneğin; çocuğuna '' tatlı ve kızartma yememen gerekiyor'' diyip kendileri çocuğun karşısında kızartma ve tatlı yiyen ebeveynlerin başarılı olması beklenemez.
Çocukların sömestr tatilini sağlıklı beslenerek geçirmeleri için öneriler:
- Öncelikle annelerin beslenme konusunda bilinçlenmesi, sağlıklı pişirme tekniklerini öğrenmesi ve çocuklarının hangi besinden ne kadar tüketmeleri gerektiğini bilmeleri gerekmektedir.
- Günün en önemli öğünü  olan kahvaltı, çocukları öğrenmenin getireceği zorluklara karşı hazırlar. Ebeveynlerin sabahları işe geç kalma telaşıyla ve kahvaltı yapmazsam zayıflarım düşüncesiyle kahvaltı öğününü önemsememeleri çocukları ideal bir kahvaltıdan mahrum bırakmaktadır. Gerekli karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerden oluşan besin öğelerinin doğru öğünlerde yeterli miktarda alınmaması bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır. Bu nedenle her çocuğun düzenli bir şeklide kahvaltı yapması için gerekli ortam oluşturulmalıdır.
- Ebeveynler çocuklarına besinler ve sağlıklı beslenme konularında eğitim vermeye çalışmalıdırlar. Eğer zorlanırlarsa bir diyetisyenden yardım almaları gerekmektedir.
- Eve abur cubur tarzında yiyecekler alınmamalı ve çocukların yanında bu tür yiyecekler tüketilmemelidir.
- Çocuklar abur cubur olarak nitelendirilen yağlı ve şekerli atıştırmalıklarla ödüllendirilmemelidir. Aksi taktirde çocuklarınızdan sağlıklı besinleri tüketmelerini istediğinizde bunu ceza olarak algılayacak ve tüketmek istemeyeceklerdir.
- Çocukların piyasadaki ürünlerden tamamen uzaklaştırılması mümkün değildir. Ancak bu besinlerin içerisinden daha sağlıklı olanlar alınmaya çalışılarak ve bunların yerine geçecek daha sağlıklı besinler hazırlanarak çok sık olmamakla birlikte bu alternatifler onlara sunulabilir.     
- Ebeveynler mutfağa girerek çocuklarının mutfakta daha fazla vakit geçirmelerini sağlamalıdırlar.
- Çocukların sebze ve meyveleri seçmelerine ve hazırlamalarına izin verilmelidir.
- Sebze ve meyveler küçük; ama şekilli olacak şekilde yemeğin içinde kullanılmaya çalışılmalıdır.
- Sebzeler; renklerini, canlılıklarını ve en önemlisi vitamin - mineral değerlerini kaybetmemeleri için çok uzun süre pişirilmemelidir.
- Sebze yemekleri değişik yöntemlerle hazırlanmaya çalışılmalıdır. Örneğin; çok sevdikleri makarna sebzeli makarna şeklinde hazırlanmalı; çorbaların, yoğurdun ve çeşitli besinlerin içine katılarak çocuklara sevdirilmeye çalışılmalıdır.
- Hem ana öğünlerde hem ara öğünlerde sık sık çiğ sebze ve meyveler servis edilmelidir.
Sömestr tatilinden sonra kazanılan bu beslenme alışkanlıklarının devam ettirilebilmesi için;
* Okullarda beslenme eğitimi programlarının yer alması,
* Öğretmenlerin doğru beslenme konusunda bilgili ve doğru örnek olmaları,
* Okul saatlerinde karşılanacak öğünlerin doğru besinlerden seçilmesi ve hijyenik olması,
* Taze sebze ve meyvelerden oluşan ara öğünlerin eklenmesi gerekmektedir.
 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Nadide Gizem Tarakçı

Uzm. Dyt.Nadide Gizem TARAKÇI, Trabzon'da doğmuştur. Trabzon Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra 2011-2015 yılları arasında İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde Beslenme ve Diyetetik Lisans eğitimini tamamlamış ve Diyetisyen unvanı almıştır. Üstün başarısından dolayı üniversite son sınıfta %100 başarı burslu olarak Yüksek Lisans Eğitimine başlamış ve 2016 yılında eğitimini tamamlayarak  Diyetisyen unvanı almıştır. Uzmanlık Tez Konusu Türkiye'de ilk olup, Amsterdam-Hollanda'da 2-4 Mart 2017 tarihleri arasında gerçekleşen ''4th International Conference on Nutrition&Growth'da Poster Presentation'' olarak yayınlanmıştır.2017 yılında İstanbul Medipol Üniversitesi'nde Doktora Eğitimine devam etmektedir. Üniversite Eğitimi boyunca; Ersoy Hastanesi(Elektif),Medipol Mega Hastaneler Kompleksi(Erişkin-Çocuk),T.C Hayda ...

Etiketler
Sebze yemeği
Uzm. Dyt. Nadide Gizem Tarakçı
Uzm. Dyt. Nadide Gizem Tarakçı
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube