Yumuşak doku romatizması - fibromiyalji

Yumuşak doku romatizması - fibromiyalji

Fibromiyalji

Nedeni bilinmeyen, uyku bozukluğu , yorgunluk ve muayenede tesbit edilen yaygın ağrılı noktalarla özellenen, iltihabi olmayan romatizmal hastalıktır. Tek başına görülebildiği gibi başka bir hastalığa da eşlik edebilir. Boşanma, sevilen bir kişinin kaybı , iş yaşamında sorunlar gibi stresli bir durumu takip edebilir. 

Genel olarak sıklık %5 gibidir. Kadınlarda 9 kat fazla görülür. 

Yaygın ağrı ve tutukluk genellikle omuz ve bel sırt gibi bölgelerde daha sıktır. Nemli hava yorgunluk ile artar. İstirahat, sıcak ve kuru hava ile rahatlar. 

Uyku bozukluğu ve konsantrasyon kaybı vardır, başağrısı yanı sıra , bağırsak şikayetleri, dikkat çekicidir. 

Teşhis İçin Laboratuvar Testleri Gerekli mi ?

Laboratuvar testleri başka bir hastalığa eşlik etmediği sürece normaldir. 
Diğer hastalıklardan ayırt edebilmek için laboratuar testlere gerek duyulur.

Tedavi ve Şifa Mümkün mü ?

Tedavide hastanın konu hakkında bilgilendirilmesi ,  psikolojik destek, fizik tedavi, bazen analjezikler , çoğu zaman antidepresanlar , bazen lokal enjeksiyonlar ve egzersiz faydalıdır.

Hastanın hastalığı hakkında geniş bilgi sahibi olması ve onu hayatının bir parçası olarak kabul edip yönetmeyi öğrenmesi tavsiye edilir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Nurdan Kotevoğlu

Prof. Dr. Nurdan KOTEVOĞLU, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1987 - 1991 yılları arasında İstanbul Göztepe SSK Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı'nda yapmıştır. Ayrıca 1992 - 1994 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İç Hastalıkları Ana Bilin Dalı'nda Romatoloji (Fiziksel tıp ve Rehabilitasyon) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamış ve 1999 yılına kadar Başasistan ve Romatoloji uzmanı olarak görevine devam etmiştir. 1999 - 2007 Yılları arasında Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, görev almış olan Prof. Dr. Nurdan KOTEVOĞLU, 2006 yılında ''Doçent Doktor'' unvanı almıştır. Yerli ve yabancı tıp dergilerinde yayın kurulu üyelikleri Ulusal ve ulus ...

Etiketler
Yumuşak doku romatizması
Prof. Dr. Nurdan Kotevoğlu
Prof. Dr. Nurdan Kotevoğlu
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube