Gut

Gut

Kanda ürik asitin yükselmesi ve ürik asit kristallerinin eklemlerin örtücü tabakasında iltihabi reaksiyonu başlatmasıyla, genellikle tek eklemde ağrı, şişlik ve kızarıklık şikayetiyle başlar. Daha çok bir erkek hastalığı olarak bilinir ama menapoz sonrasında kadınlarda da rastlanır, en çok 40-65 yaş arası hastalığıdır. 

AĞRI ÇOK ŞİDETLİ VE KORKUTUCUDUR.

Akut gut artriti ani olarak başlar, % 90 ayak 1. Parmak ekleminde olur. Ağrı çoğunlukla gece sabaha karşı başlar, tutulan eklemin derisi koyu-vişne rengini alır, travma, alkol alımı, bazı ilaçların kullanımı ve çok proteinli diyet tetiği çekebilir. Halsizlik, üşüme, titreme ve ateş gibi genel belirtiler de olabilir. 

Ara dönemlerde ise ara ara eklem şikayetleri olsa da şikayetsiz dönemler de eklenir. Birden çok eklemin tutulduğu nadir bazı hastalarda romatoid artritten farklı olarak el fonksiyonları bozulmaz. 

Kulak sayvanlarında, dirseklerde, parmak sırtlarında, ayak 1. Parmakta tofüs denilen küçük kitleler oluşabilir. Genellikle en az 10 yıllık hastada oluşur. 

24 saatlik idrarda 1000 mg üzerinde ürik asit olması böbreklerde taş  oluşmasına neden olur.İdrar miktarının azalması ve idrar pH’sının alkali kalması taş oluşumunu yavaşlatır.

Normalde ürik asit % 3-6 mg’dır, erkekte %7 mg kadında menapoz sonrası % 6 mg üst sınır kabul edilir.  Akut gut artitinde normal ürik asit seviyesi de görülebilir. 

Radyolojik olarak eklem hasarının varlığı araştırılabilir. Tedavi bulgu olmayan ama ürik asit düzeyinin yüksek olduğu dönemde (%12 mg üzeri ) de düzenlenmelidir. Akut gut artritinde kolşisin ve kortizon olmayan antiromatizmal ilaçlar kullanılır.Ürik asit düzeyini kontrol etmek için allopurinol kullanılır ( akut atak dönemi dışında ).

Diyet Tedavi İçin Yeterli mi ?

Diyet eskisi kadar üzerinde durulan bir konu olmamakla birlikte alkol kullanılmamalı. Purin kaynağı olabilecek gıdalar  (tam yağlı süt, Çavdar ekmeği,Kepekekmek , Karaciğer, beyin, dalak, işkembe, yürek, sucuk, pastırma, salam, sosis, ançuez, sardalya, ördek, kaz eti, tam yağlı peynir,Kızartılmış patates,Et suyu ile hazırlanmış çorbalar, Mantar, bezelye,Yağlı tohumlar ve leblebi,Maya) diyette yer almamalı. 

Diyete serbest olanlar ise Süt ve türevleri (yağsız veya yarım yağlı), Tahıllar, Yumurta, Meyveler, Ekmek, Sebzeler (mantar, bezelye, ıspanak, karnabahar, kuşkonmaz dışındakiler),Çay ve kahve , Su

Tedavi süresi ise doktorun önerisine göre ayarlanır. 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Nurdan Kotevoğlu

Prof. Dr. Nurdan KOTEVOĞLU, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1987 - 1991 yılları arasında İstanbul Göztepe SSK Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı'nda yapmıştır. Ayrıca 1992 - 1994 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İç Hastalıkları Ana Bilin Dalı'nda Romatoloji (Fiziksel tıp ve Rehabilitasyon) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamış ve 1999 yılına kadar Başasistan ve Romatoloji uzmanı olarak görevine devam etmiştir. 1999 - 2007 Yılları arasında Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, görev almış olan Prof. Dr. Nurdan KOTEVOĞLU, 2006 yılında ''Doçent Doktor'' unvanı almıştır. Yerli ve yabancı tıp dergilerinde yayın kurulu üyelikleri Ulusal ve ulus ...

Etiketler
Gut tedavisi
Prof. Dr. Nurdan Kotevoğlu
Prof. Dr. Nurdan Kotevoğlu
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube