Osteoartrit ( kireçlenme )

Osteoartrit ( kireçlenme )

En sık rastlanan eklem hastalığı olarak eklemlerde ağrı , tutukluk ve hareket kııstlılığı oluşturur. Dejeneratif özellikte olduğundan fiziksel özürlülüğe yol açar. 

Toplumda sıklığı 40 yaş üstünde %10, 60 yaş üstünde % 50 dir. Erişkin nüfusun %2-3 ünde belirti veren hastalık olarak düşünülür. Erişkin erkeklerde işi burakma nedeni olarak kalp hastalıklarından sonra 2. Sırada yer alır. En sık diz ekleminde daha az olarak kalça ve el eklemelrinde görülür. 

Yaşlanmanın Kaçınılmaz Bir Sonucu mudur ?
Genetik yatkınlığın yanısıra obezite, hipermobilite ( bağlarda gevşeklilk) , diabet, hipertansiyon , ürik asit yüksekliği ile ilişkilidir. 

Eklemde şekil değişkliği ( yapısal veya sonradan) , tekrarlayan travmaya maruz kalmak veya büyük bir travma geçirmek , ekleme yapılan operasyon,spor türü de eklemin  hasara uğramasına neden olabilir ve osteoartrit gelişimini yaştan bağımsız olarak artırabilir.

Eklemde Ne Olur ?
Hangi eklemi özellikle tutmuş ise o eklemle ilgili yakınmalar olur.Eklem kıkırdağının yapısı bozulur, kıkırdağın altında yer alan kemikte yeni kemik oluşur, kıkırdak ve kemikten ayrılan küçük parçacıklara eklem boşluğuna düşerek hem eklemde iltihaplanma yaparlar  hem de “eklem faresi” denen serbest yapılar oluştururlar.Eklem kapsülü kalınlaşır,eklem çevresindeki kaslar   zayıflar, eklemin bütünlüğü bozulur.

En sık  şikayet ağrı olup, aralıklı da olabilir, hastanın depresif durumu ile ağrı şiddeti değişir.Giderek eklemein şekli değişip, kas güçsüzlüğü eklenince eklemin dayanıklılığı azalır, iş yapma kapasitesi daha yetersiz kalır.

Tutukluk Neden Olur ?
Eklem tutukluğu hem sabahları ( 30 dk az ) hem de  biraz istirahatten sonra görülebilir. Eklemin içinde yer alan sinovial sıvıda hareketsizlik ile bir tür katışama “jelleşme” olur. Hareket sıvının akışkanlığını tekrar kazandırır.

Eklemden Gelen Ses Önemli mi?

Eklemden krepitasyon olarak isimlendirilen ince veya kaba bir ses duyulur. Sağlıklı eklemlerde de olabilir. Ancak  krieçlenen eklemde ses daha kabadır. 

Dizlerde ve kalçalarda tutulum olduğunda hastaların yürümesi bozulur. Elde ise el fonksiyonları azalır. Bel tutulumunda bel ağrısının yanısıra omurga kanalında daralma oluşturursa yürüme mesafesi giderek azalır.

Tedavisi Var mı ?

Tedavi ise öncelikle eklemi korumak hedeflenmelidir. Yük binen eklemlerde uygun düzenleme ile ( diyet , atel , uygun ayakkabı , azen baston ) yük azaltılır.

 Fizik tedaviden çok faydalanan hastalara ilaç tedavisi olarak en basit ağrı kesiciler ( parasetamol ) tercih edilmelidir. Kortizon olmayan antiromtizmal ilaçlar , bazen eklem içine kortizon veya hiyaluronik asit,antidepresanlar, glukozaminler kullanılır.
İleri düzeyde eklem bozukluğu olan hastalarda ise eklem protezi operasyonları bir çözüm olabilir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Nurdan Kotevoğlu

Prof. Dr. Nurdan KOTEVOĞLU, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1987 - 1991 yılları arasında İstanbul Göztepe SSK Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı'nda yapmıştır. Ayrıca 1992 - 1994 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İç Hastalıkları Ana Bilin Dalı'nda Romatoloji (Fiziksel tıp ve Rehabilitasyon) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamış ve 1999 yılına kadar Başasistan ve Romatoloji uzmanı olarak görevine devam etmiştir. 1999 - 2007 Yılları arasında Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, görev almış olan Prof. Dr. Nurdan KOTEVOĞLU, 2006 yılında ''Doçent Doktor'' unvanı almıştır. Yerli ve yabancı tıp dergilerinde yayın kurulu üyelikleri Ulusal ve ulus ...

Etiketler
Kireçlenme nedenleri
Prof. Dr. Nurdan Kotevoğlu
Prof. Dr. Nurdan Kotevoğlu
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube