Yumurtanın besin değerleri kaybolmasın!

Yumurta haşlandığı zaman, sarısının etrafında oluşan yeşil-gri halkaya denk gelmişsinizdir. Yumurtanın sindirimini zorlaştırır. Demir ve diğer besin değerlerinin azalmasına sebep olur. Gıda güvenliği açısından bir sıkıntı oluşturmaz.

Yumurtanın besin değerleri kaybolmasın!

Yumurta haşlandığı zaman, sarısının etrafında oluşan yeşil-gri halkaya denk gelmişsinizdir. Yumurtanın sarısındaki demir ve beyazındaki sülfür reaksiyona girdiği zaman demir-sülfür halkasını oluşturur.

Bu durum, yumurta fazla ısıl işleme maruz kaldığı zaman gerçekleşir. Normal bir yumurtada ortalama 10 dakikanın üzerinde haşlandığı zaman halka oluşumu gözlemleriz.

 

Peki zararlı mıdır?

  • Yumurtanın sindirimini zorlaştırır.

  • Demir ve diğer besin değerlerinin azalmasına sebep olur.

  • Gıda güvenliği açısından bir sıkıntı oluşturmaz.

Besin değerlerinin azalmaması için yaklaşık olarak 10 dakikadan kısa süre haşlamak demir-sülfür halkası oluşumunu engeller.

Bu makale 18 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Ebru Selin Çalık

12.07.1999 tarihinde Ankara’da doğmuştur. Orta ve lise öğrenimini MEV Koleji Özel Ankara Okulları’nda almış olup liseden üçüncülük ile mezun olmuştur. 2018 yılında Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü kazanmıştır, 2022 yılında diyetisyen/beslenme uzmanı unvanı ile onur öğrencisi olarak mezun olmuştur. Lisans eğitimi boyunca; Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi, Yapracık Psiko-Sosyal Rehabilitasyon Merkezi, Ankara Özel Tevfik Fikret Okulları, Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel Okulları, Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi kurumlarında poliklinik, yetişkin hastalıklarında beslenme, enteral-parenteral beslenme, toplu beslenme, menü planlama, gebe-emziklilik (laktasyon) dönemi beslenme alanlarında stajyer diyet ...

Etiketler
Dikkatli beslenme
Dyt. Ebru Selin Çalık
Dyt. Ebru Selin Çalık
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube