Antibiyotik kullanırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Hava değişimlerinin olduğu ve hastalıkların çoğaldığı dönemlerde yoğun antibiyotik kullanımı gözleniyor. Fakat bilinçsiz ve uzun süreli kullanımlarda birçok olumsuz etkisi gözlenebiliyor. Bağırsak mikrobiyotamızı bozarak birçok hastalığın riskini arttırabiliyor. Antibiyotik kullanımı ile birlikte probiyotik takviyesi kullanmak bu riskleri azaltabiliyor. Buna ek olarak, süt ürünleri antibiyotiğin etkisini azaltabileceği için aralarında 2 saat olması önemlidir.

Antibiyotik kullanırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Hava değişimlerinin olduğu ve hastalıkların çoğaldığı dönemlerde yoğun antibiyotik kullanımı gözleniyor.

Antibiyotikler, bakteri öldürmek için tasarlanmış ilaçlardır. Fakat bilinçsiz ve uzun süreli kullanımlarında birçok olumsuz etkisini görebiliyoruz. Hastalıktan kurtulmak yani kötü bakterilerden kurtulmak isterken aslında iyi bakterilerimizi de kaybedebiliyoruz. Bu kayıplar ve bakteri dengesizliği sonucunda ise bağırsak mikrobiyotamız bozuluyor.

 

Bozulmuş mikrobiyota ;

  • Sindirim sorunları ,

  • Huzursuz bağırsak sendromu (IBS),

  • Maya enfeksiyonları,

  • Karaciğer hasarı,

  • Zihinsel sorunlar gibi birçok duruma sebep olabilir.

 

Yapılan çalışmalarda, erken yaşlarda yoğun antibiyotik kullanımının sebep olduğu mikrobiyota değişikliğinin ağırlık artışı ve obezite riskini arttırdığı görülmüştür.

 

Antibiyotik kullanımı ile birlikte probiyotik takviyesi alınırsa görülebilecek yan etkiler ve hasar azaltılabilir.

 

Antibiyotik kullanımı sırasında süt ürünlerinin tüketimine de dikkat edilmeli. Süt ürünleri, antibiyotiğin etkisini azaltır. Bu sebeple antibiyotik alımından en az 2 saat önce ve antibiyotik alımından en az 2 saat sonra süt ürünleri tüketilmelidir.

 

Antibiyotik alırken yeterli su içmek ve sağlıklı beslenmek önemlidir. Yeterli meyve-sebze tüketimine, yeterli protein alımına dikkat edilmelidir. 

 

Sağlıklı günler dilerim.

Bu makale 19 Ekim 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Ebru Selin Çalık

12.07.1999 tarihinde Ankara’da doğmuştur. Orta ve lise öğrenimini MEV Koleji Özel Ankara Okulları’nda almış olup liseden üçüncülük ile mezun olmuştur. 2018 yılında Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü kazanmıştır, 2022 yılında diyetisyen/beslenme uzmanı unvanı ile onur öğrencisi olarak mezun olmuştur. Lisans eğitimi boyunca; Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi, Yapracık Psiko-Sosyal Rehabilitasyon Merkezi, Ankara Özel Tevfik Fikret Okulları, Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel Okulları, Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi kurumlarında poliklinik, yetişkin hastalıklarında beslenme, enteral-parenteral beslenme, toplu beslenme, menü planlama, gebe-emziklilik (laktasyon) dönemi beslenme alanlarında stajyer diyet ...

Etiketler
Sağlıklı beslenme önerileri
Dyt. Ebru Selin Çalık
Dyt. Ebru Selin Çalık
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube