Neden yumurta yemeliyiz?

Yumurta, anne sütünden sonra en yüksek sindirilebilir değere sahip protein içerir. Sınırlı sayıda kaynağı olan kolin içerdiğinden dolayı özel bir besindir. Kolin; beyin gelişimi, fetal gelişim, bilişsel fonksiyonlar, kas kasılması gibi birçok alanda etkilidir. Demir, çinko, fosfor, selenyum ve folik asit kaynağıdır.

Neden yumurta yemeliyiz?

Yumurta, anne sütünden sonra en yüksek sindirilebilir değere sahip protein içerir.

Sınırlı sayıda kaynağı olan kolin içerdiğinden dolayı özel bir besindir. Kolin; beyin gelişimi, fetal gelişim, bilişsel fonksiyonlar, kas kasılması gibi birçok alanda etkilidir.

Demir, çinko, fosfor, selenyum ve folik asit kaynağıdır.

A, D, E ve B grubu vitaminler için iyi bir kaynaktır.

 

İyi bir kolin ve folik asit kaynağı olduğundan dolayı özellikle gebe ve emziren bireyler için önemli bir besindir.

HDL kolesterolü yükseltir, LDL kolesterolü düşürür. Bu sebeple kalp-damar hastalıklarından korur.

Sağlıklı protein ve yağ içeriği ile tok tutar. Kilo kontrolü için etkilidir.

 

Tabi ki sağlıklı etkilerinden en iyi şekilde faydalanabilmek için, yumurtayı doğru şekilde pişirmek önemlidir. Bol yağda, çok yüksek ateşte ve çok uzun süre pişirmek yanlıştır. Uygun sürede haşlamak, az yağda tavada pişirmek, sebzeli veya peynirli omlet şeklinde tüketmek sağlıklıdır.

Bu makale 19 Ekim 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Ebru Selin Çalık

12.07.1999 tarihinde Ankara’da doğmuştur. Orta ve lise öğrenimini MEV Koleji Özel Ankara Okulları’nda almış olup liseden üçüncülük ile mezun olmuştur. 2018 yılında Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü kazanmıştır, 2022 yılında diyetisyen/beslenme uzmanı unvanı ile onur öğrencisi olarak mezun olmuştur. Lisans eğitimi boyunca; Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi, Yapracık Psiko-Sosyal Rehabilitasyon Merkezi, Ankara Özel Tevfik Fikret Okulları, Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel Okulları, Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi kurumlarında poliklinik, yetişkin hastalıklarında beslenme, enteral-parenteral beslenme, toplu beslenme, menü planlama, gebe-emziklilik (laktasyon) dönemi beslenme alanlarında stajyer diyet ...

Etiketler
Yumurta
Dyt. Ebru Selin Çalık
Dyt. Ebru Selin Çalık
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube