Yeşil çay camellia sinensis

Yeşil çay camellia sinensis

Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilen bir çaydır. Yeşil çay, siyah çayla aynı bitkiden elde edilmesine rağmen aralarındaki tek fark işleme tekniğidir. Yeşil çayın yaprakları siyah çaya göre çok daha az işlem görür, bu sebeple yeşil çay bitkisinin yaprakları tazeliğini ve yeşil rengini kaybetmez. Siyah çay oksidasyona maruz kalırken yeşil çay buna maruz kalmaz, böylece içerisindeki antioksidan maddeler de korunmuş olur. Bu sebeple de tadı daha taze, hafif ve aromatiktir.

Yeşil çay bitkisi, içerdiği yüksek orandaki polifenoller ve bünyesinde bulundurduğu antioksidan maddeler sayesinde canlıların ömrünü uzatma özelliğine sahiptir. Temel aktif maddesi kafein olan bitki, ayrıca çeşitli vitamin ve mineraller, esansiyel yağ ve bunlara ilaveten 300'e yakın madde daha içermektedir. Yeşil çay üretiminde kullanılan en yaygın yöntem; taze toplanmış yaprakların buharla muamele edilip fermantasyon tehlikesinden uzaklaştırılarak kurutulmasıdır. Dikkatli ve bilinçli bir kurutmayla gerçekleştirilen bu doğal koruma yöntemi sayesinde taze bitkinin içerdiği yararlı bileşikler değişikliğe uğratılmadan korunuyor.

Antioksidan özelliği ile kansere sebep olduğu bilinen serbest radikalleri nötürleyerek akciğer, mide, bağırsak, karaciğer ve deri kanserlerini önleyici etki sağlıyor. Kadınlarda yumurtalık kanserine yakalanma riskini %60, mide kanseri riskini %48, yemek borusu kanseri riskini erkeklerde %57, kadınlarda %60 ve gastrit olma riskini %50 oranında düşürdüğü yapılan çalışmalarda gözlemlenmiştir. Artrit, eklem iltihabını önlediği ve karaciğeri vücutta alkolün parçalanması ile oluşan toksinlere ve sigaranın içilmesiyle vücuda giren kimyasal toksinlere karşı koruduğu kanıtlanmıştır.

Bütün bunların yanı sıra hücre yenileyici özelliğinden dolayı yaşlanmayı geciktirir.

İşte mucizevi yeşil çayın tüm faydaları:

Kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur.

Yüksek kan basıncını kontrol eder.

Kan şekerini dengeler.

Gıda zehirlenmelerini önler.

Virüslere karşı vücut direncini arttırır.

Yaşlanma hızını azaltır.

Sigaranın zararlarını %40 ile %50 oranında azaltır.

Vücut dokusunu UV ışınlarından korur.

Kırışık çizgilerini geciktirir.

Cilt kanserini önlemeye yardımcı olur.

Tümörleri küçültür.

Antioksidandır.

Kolesterolü düşürür.

Tansiyonu ayarlar.

Bakterileri öldürür.

Grip virüsünü öldürür.

Ağız kokusunu önler.

Yaşlanmayı geciktirir.

Stresi azaltır.

Yorgunluk ve uyku hâlini ortadan kaldırır.

İdrar söktürücüdür.

Kan damarlarını güçlendirir.

Kan şekerini düşürür.

Diş çürümesini engeller.

Alzheimerı önler.

Bir araştırmaya göre:

“Journal of American Medical Association” dergisinde yayınlanan araştırma, 40-79 yaşları arasındaki 40 bin 530 yetişkin üzerinde yapıldı. Yeşil çayın yaygın olarak tüketildiği Japonya’nın kuzeydoğusunda yapılan araştırmaya katılanlar 11 yıl boyunca takip edildi. Araştırmada, günde beş bardaktan fazla çay içenlerin herhangi bir hastalıktan ölme riskinin, günde bir fincandan az çay içenlerden %16 daha az olduğu saptanmıştır.

YEŞİL ÇAYIN GÜZELLİK İÇİN FAYDALARI

Yeşil çay özelliklere gözlere iyi gelmektedir. Yeşil çayla yapılan kremler, cildin PH’ına uygundur fakat açık yaralarda kullanılmamalıdır. Yeşil çay banyo ve güzellik ürünlerinde de kullanılır. İçerdiği bitki yağları ile cildi nemlendirir, güneş yanıklarına karşı cildi korur. Cildi besleyerek erken yaşlanmanın da önüne geçer.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gamze Kaçar Bozkurt

15.10.1983 Almanya Herford doğumludur. İlk orta ve lise eğitimini Antalya'da tamamlamıştır. Beslenme bilimine olan özel ilgisi her zaman vardı ve ilk tercihini de yazarak Beslenme ve Diyetetik Bölümünü kazanmıştır. Erciyes Üniversitesi'nden çok güzel anılar ve güçlü bilgi birikimleriyle mezun olmuştur. Zayıflama, kilo alma, diyabet, fizik tedavi hastalıkları, hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, tiroid hastalıkları metabolik sendromlar, onkoloji, hormonal problemler, çocuk beslenmesi, gebe ve emzikli beslenmesi üzerinde çalışmalar yapmıştır. Özel ilgi alanı obezite ve diyabet diyetisyenliğidir. 2007 yılında Nakipoglu Bilgi Hastanesi kurucu diyetisyeni olarak 2 yıl Konya’da hizmet vermiştir. Sonrasında 2009 yılında İstanbul Şişli’de kendine ait diyet ve güzellik merkezini açmıştır. 2013 yılında Türkiye’nin ilk vegan diyeti ki ...

Etiketler
Kilo verme tedavisi
Dyt. Gamze Kaçar Bozkurt
Dyt. Gamze Kaçar Bozkurt
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube