Yetişkinlerde demir eksikliği anemisi (dea) ve beslenme

Yetişkinlerde demir eksikliği anemisi (dea) ve beslenme

Demir eksikliği ülkemizde ise sıkça görülen bir sağlık sorunudur. Bu tanıyı almış olan kişilerde hekim tarafından tedavi uygulanırken yine beslenme alanında da desteklenmesinde son derece fayda vardır. Öncelikle demir kaynağı besinlerin bilinmesi ve sonra bu besinlerin vücuttaki ilevini tammalaması yani doğru ve yeterli bir şekilde emilmesi gerekmektedir.

Demir kaynağı besinler : Kırmızı et, sakatatlar, yumurta, kurubaklagiller, pekmez, kabuklu yemişler ( ceviz, fındık, badem vb.), kuru ve taze meyveler ( kuru meyvelerin demir içeriği daha yüksektir.) 

Demir eksikliği tanısıalmış olan kişilerin bu besinleri özellikle tüketmesinde fayda var. Tabi demir emilim konusunda da dikkatli olmakta fayda var özellikle kırmızı et ve C vitaminin ( askorbik asit) birlikte kullanımı önem taşımaktadır. Çünkü C vitamini demir emilimini artırmaktadır; fakat C vitamini nankör bir vitamin olduğu iin hava ile temasında ve beskleme süresinde vitamin kayıpları oluşacağı için kırmızı et tüketilirken üzerine limon sıkılmasında ve bol mevsim yeşillikleriyle beraber tüketilmesinde son derece fayda vardır. Ayrıca süt grubu besinlerin ( yoğurt, ayran vb.) ve çayın et tüketiminden en az 2 saat sonra tüketiminde fayda vardır.

Bu makale 17 Nisan 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Derya Eren

Etiketler
Diyetisyen
Dyt. Derya Eren
Dyt. Derya Eren
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube