Obezite cerrahisi sonrası sıkça sorular sorular

Obezite cerrahisi sonrası sıkça sorular sorular

Soru: Miktar olarak ne kadar yemem/içmem gerekiyor?

Cevap: Miktar konusunu belirleyecek olan midenizdir. Tolere edilebilecek miktarlar kişilerin mide yapılarına göre değişiklik gösterir. Bu nedenle doygunluk-şişkinlik hissedildiğinde yeme-içme sonlandırılmalıdır.

Soru: Ne zaman kahve içebilirim?

Cevap: Kafeinli kahveler ilk ay tüketilmemelidir. Kahveye çok düşkünlüğünüz varsa ve içmiyor olmaz sizi fazla zorluyorsa 15. günden sonra kafeinsiz kahveyi sütle karıştırarak içebilirsiniz.

Soru: Baharatları ne zaman kullanabilirim?

Cevap: Tuz kullanımında sıkıntı yoktur. İlk zamanlar tüketilen komposto veya çaylarda çubuk tarçın, karanfil, vanilya gibi baharatlar kullanılabilir. 15. günden sonra çok az miktarda karabiber, kırmızı toz biber, kimyon da kullanılabilir. Diğer baharatalar için 1. ay sonrası beklenmelidir.

Soru: Bütün meyveler tüketilebilir mi?

Cevap: Portakal, mandalina ve greyfurt midede takılmalara sebep olduğu için ilk 2 ay tüketilmemelidir. Onun dışındaki meyveler ilk 15 gün sadece suyu, 15. günden sonra püresi ve 1. aydan sonra kendisi tüketilebilir.

Soru: Kendi yaptığım yoğurdu yiyebilir miyim?

Cevap: Evde yaptığınız yoğurtlar tüketilebilir ama yağı mümkün olduğunca alınmalı ve kaymağı tüketilmemelidir. Süt ürünlerini yarım yağlı veya light tüketmek kalori alımı açısından daha uygundur. Ara sıra ev yoğurdu ile yarım yağlı/light yoğurtların değiştirilerek tüketilmesinde fayda vardır.

Soru: Hangi peynir çeşitlerini tüketmem gerekiyor?

Cevap: Peyniri denemeye başladığınız ilk günler yumuşak ve az yağlı lor peynir, light labne peynir veya light süzme peynir tercih edebilirsiniz. 1. ay sonrasında peynir çeşitlerinin hepsi tüketilebilir fakat az yağlı olanları tercih etmek daha uygundur.

Soru: Mercimek ve ezogelin çorbası ne zaman içebilirim?

Cevap: Kurubaklagiller gaz şikayetlerine sebep olduğu için 45. günden sonra tüketilmelidir. Buna mercimek ve ezogelin çorbaları da dahildir.

Soru: Püre döneminde hangi sebzeleri tercih edebilirim?

Cevap: Püre dönemine geçildiğinde ilk zamanlar gaz yapıcı sebzeleri biraz daha ertelemekte fayda vardır (lahana, brokoli, karnabahar.. gibi). Ayrıca patates de nişasta içeriği fazla olduğu için diğer sebzelere göre daha az tercih edilmelidir.

Soru: Limon kullanabilir miyim?

Cevap: Ameliyatınızdan sonra az miktarda çorbalarınızda, çaylarınızda limon kullanmanızda bir sakınca yoktur.

Soru: İlk ay kaç kilo verebilirim?

Cevap: Kilo verimi çok dengesizdir. Çok hızlı kilo verirken ara ara duraksamalar olabilir. Bu nedenle her zaman aylık değerlendirmeler yapılmalıdır. İlk ay ameliyata girdiğiniz kilonun %10’unu vermeniz beklenir.

Soru: Protein tozuna ne zaman başlayacağım ve nasıl kullanacağım?

Cevap: Ameliyattan sonra 7. gün protein tozuna başlayabilirsiniz. Günde 1 ölçek olacak şekilde 1. ay sonuna kadar devam etmelisiniz. Et grubunu rahatça tüketmeye başladığınızda bırakabilirsiniz.

Soru: Rafadan yumurta sevmiyorum başka nasıl tüketebilirim?

Cevap: Yumurtayı sütle çırpıp çok pişirmeden yumuşak kıvamda bir omlet yapılabilir. Ya da bibersiz ve domatesin kabukları doğranmış şekilde sulu kıvamda menemen yapılabilir.

Soru: Günde kaç öğün yapmam gerekiyor?

Cevap: İlk ay içinde tüketebildiğimiz sıvı ve püreler uzun süre tokluk sağlamazlar. Bu nedenle ilk ay içinde 7-8 öğün yapılabilir. Fakat 1. aydan sonra katılara geçiş yaptığımız zaman günde 4-5 öğün yapmak yeterlidir. Sürekli atıştırma durumundan kaçınılmalıdır.

Soru: Püre döneminde hazır bebek pürelerini kullanabilir miyim?

Cevap: Şeker ilavesiz ve katkısız organik bebek pürelerini tercih etmeye çalışınız.

Soru: Ameliyattan sonra ne kadar su içmem gerekiyor?

Cevap: En kısa sürede 1,5 litre suya ulaşmaya çalışmalısınız. İlk günler bu miktarı tüketmekte zorlanabilirsiniz ama her gün biraz daha artırmaya çalışıp en az 1,5 litre içmeniz gerekir. Bu miktarın üzerine çıkmanızda da her hangi bir sakınca yoktur.

Soru: Su içmekte zorlanıyorum ne yapmalıyım?

Cevap: Özellikle ameliyat öncesinde fazla su içme alışkanlığı olmayan hastalarda ameliyat sonrası su içme konusunda sıkıntılar yaşanmaktadır. Bazı kişilerde de tat hassasiyeti ortaya çıkarak suyun tadını beğenmeme gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Suyun markasını değiştirerek kendinize en uygun tattaki suyu seçebilirsiniz. Bunun dışında suyunuzu bazı aroma vericilerle (yeşil elma, limon, salatalık, tarçın, nane yaprağı... vs.) aromalandırıp sertliğini azaltabilirsiniz. Ayrıca suyu oturarak içmek yerine ayakta içmek veya yürürken içmek çok daha rahat tüketmenizi sağlayacaktır.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Ezel Kavadar

Uzm.Dyt. Ezel KAVADAR, 2014 yılında Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olmuştur. Aynı zamanda 2010-2012 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Sağlık Kurumları Yöneticiliği bölümünü de bitirdi. Lisans tezini “Tip 1 Diyabetli Çocukların Büyüme ve Gelişmesinin İzlenmesi” üzerine yaptı ve çocuklara diyabet eğitimi ile karbonhidrat sayımı eğitimleri verdi. Şuan Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik bölümünde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. Uzmanlık tezini de “Obezite Cerrahisi Sonrası Tat ve Koku Duyularındaki Değişikliklerin Kilo Kaybı Üzerindeki Etkisinin Değerlendirilmesi” üzerine yapmaktadır. İlk olarak 2014 yılında İstanbul’da Özel Bağcılar Tekden Hastanesi’nde çalışmaya başladı. Daha sonra Fulya İstanbul Cerrahi Hastanesi’nde çalışmalarına ...

Etiketler
Obezite cerrahisi
Uzm. Dyt. Ezel Kavadar
Uzm. Dyt. Ezel Kavadar
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube