Doktorsitesi.com

Yakın gözlüklere veda etmek artık çok kolay!

Op. Dr. Özer Kavalcıoğlu
Op. Dr. Özer Kavalcıoğlu
1 Aralık 20149508 görüntülenme
Randevu Al
Yakın gözlüklere veda etmek artık çok kolay!
Yapay Zeka ile geliştirilmiş versiyon

İçerik yapay zeka ile optimize edilmiştir

40 Yaş Sonrası Yakın Görme Sorunu (Presbiyopi) Nedir?

Günümüzde en sık karşılaşılan sağlık sorunlarının başında görme rahatsızlıkları gelmektedir. Özellikle 40 yaşını aşan bireylerde, cinsiyet fark etmeksizin yakın görme yetisinde azalmalar meydana gelir. Gazete okumak, akıllı telefon kullanmak veya günlük rutin işleri sürdürmek, gözlük kullanımı olmadan neredeyse imkansız hale gelmektedir.

Bu durum sadece fonksiyonel bir zorluk yaratmakla kalmaz, aynı zamanda estetik kaygıları da beraberinde getirir. Birçok kişi için yakın gözlüğü kullanımı, yaşın ilerlediğini gösteren bir sembol olarak algılanmaktadır. Peki, yaşam kalitesini düşüren bu süreçten kalıcı olarak kurtulmak mümkün müdür?

40 Yaşından Sonra Neden Okuma Gözlüğü Kullanılır?

İnsan fizyolojisinin bir parçası olarak, 40 yaşından sonra yakın görme sorunu yaşamak kaçınılmaz bir süreçtir. Gözümüzün içindeki mercek, normal şartlarda şekil değiştirebilen esnek bir yapıya sahiptir. Bu esneklik sayesinde mercek şişerek yakındaki cisimlere odaklanır ve net bir görüntü sağlar.

Ancak 40 yaş sınırı aşıldığında, göz merceği bu odaklama yeteneğini kademeli olarak kaybetmeye başlar. Bu durumun en önemli sonuçları şunlardır:

  • Kitap ve gazete okurken metni uzaklaştırma ihtiyacı,
  • Telefon ekranındaki bildirimleri görmekte zorlanma,
  • Günlük işlerde sürekli gözlük taşıma zorunluluğu.

Önemli bir detay olarak; 40 yaşından önce farklı bir göz operasyonu geçirmiş olsanız dahi, bu doğal yaşlanma süreci nedeniyle ilerleyen yıllarda yakın okuma bozukluğu ile karşılaşma riskiniz devam etmektedir.

PresbyMAX Yöntemi ile Gözlüklere Veda Edin

Tıp dünyasındaki son gelişmeler, artık kimsenin gözlüğe mahkum olmadığını kanıtlamaktadır. PresbyMAX adı verilen yenilikçi lazer yöntemi sayesinde, 40 yaş sonrası ortaya çıkan yakın görme bozukluklarının yanı sıra miyopi, hipermetropi ve astigmat gibi sorunlar da tedavi edilebilmektedir.

Bu yöntem, dünya genelinde Almanya, İngiltere, Japonya ve Türkiye dahil olmak üzere pek çok ülkede başarıyla uygulanmaktadır. Operasyonun en dikkat çekici özellikleri şunlardır:

  • Hızlı Tedavi: İşlem genellikle 60 saniyeden kısa sürede tamamlanır.
  • Temassız Uygulama: Göze herhangi bir cisim yerleştirilmez.
  • Konfor: Sadece bir ışık huzmesine bakarak tedavi gerçekleştirilir.

Göze Dokunmadan Lazer Tedavisi Mümkün mü?

Geleneksel lazer ameliyatlarında uygulanan alkol ile doku eritme veya bıçakla kapakçık (flep) kaldırma yöntemleri, birçok hastada haklı bir endişe yaratmaktadır. Ancak modern PresbyMAX lazer teknolojisi bu korkuları ortadan kaldırmaktadır.

Bu yöntemde gözün ön çeperine müdahale edilmez, kazıma yapılmaz ve göze yabancı bir cisim yerleştirilmez. Hastanın sadece ışığa bakması yeterlidir. Bu sayede hem psikolojik bariyerler aşılmakta hem de cerrahi riskler minimize edilmektedir.

İnce Kornea Yapısına Sahip Hastalar İçin Çözümler

Göz tabakası (korneası) ince olduğu için klasik lazer tedavilerinden yararlanamayan hastalar için TransPRK yöntemi devreye girmektedir. Bu yöntem, ince kornealı bireylerde güvenle uygulanabilen bir alternatiftir.

ÖzellikTransPRK ve PresbyMAX Avantajları
Uygulama Süresi15-20 saniye (ışığa bakma süresi)
Temas DurumuGöze cihaz veya alet teması yoktur
GüvenlikZar yırtılması veya ilerleyici incelme riski minimize edilir
İyileşmeGözlerin kapatılmasına gerek kalmadan günlük hayata dönüş

TransPRK ve PresbyMAX yöntemleri, hem yakın görme sorunu olan hem de ince korneaya sahip hastalarda kombine edilerek uygulanabilir. Bu sayede hasta, operasyondan hemen sonra iki gözü de açık şekilde evine dönebilir ve kısa sürede gözlüksüz yaşamın konforunu sürmeye başlayabilir.

Etiketler

Yakını görememe problemi40 yaşından sonra neden yakını göremiyoruzYakını görememenin tedavisi var mıYakın gözlüğü kullanmak mecbur muYakın gözlüğü kullanmaya son40 yaş sonrası göz problemlerinin tedavisi var

Yazar Hakkında

Op. Dr. Özer Kavalcıoğlu

Op. Dr. Özer Kavalcıoğlu

Opr. Dr. Özer Kavalcıoğlu, 1971 yılında Eskişehir'de dünyaya gelmiştir. Orta ve lise eğitimini Eskişehir'de tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olmuş ve ardından ihtisasını Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlamıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.