Uv ışınları katarakta ve göz kanserine neden oluyor

Uv ışınları katarakta ve göz kanserine neden oluyor

Güneşin tadını doyasıya çıkarttığımız şu günlerde, sağlığımızı tehlike altına atıyor olabiliriz. Çünkü çok fazla UV ışınına maruz kalmak, katarakta ve göz kanserine yakalanma riskini artırıyor.

Mutluluk hormonu olan serotonini harekete geçiren, bağışıklık sistemini güçlendiren, kemikler için gerekli olan D vitaminini almayı sağlayan güneş ışınlarına çok fazla maruz kalmak sağlığı olumsuz etkileyebiliyor. Son yıllarda güneşten gelen zararlı ışınların (UV) artmasıyla birlikte cilt kanseri, deri lekeleri ve güneş alerjisi gibi birtakım sağlık sorunlarında da artış yaşanmaya başladı. Ancak UV ışınları sadece ciltle ilgili sağlık sorunlarına sebebiyet vermiyor. Aynı zamanda göz sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Güneş ışınlarının gözle görülmeyen dalga boyutunda yer alan ultraviyole ışınları, A, B ve C olarak üç gruba ayrılırlar. UVA ve UVB ışınları göze verdiği zararlar açısından çok tehlikelidir. UVA ışınları daha çok gözün arkasındaki retinayı etkileyerek, makula (sarı nokta) dejenerasyonuna neden olarak görme duyusunu azaltır. UVB ışınları ise, korneada bulanıklık, katarakt, göz kapakları etrafında cilt kanseri ve konjanktival değişiklikler gibi kronik rahatsızlıklara sebep olabiliyorken, önlem alınmazsa tüm bu rahatsızlıklar körlükle sonuçlanabilmektedir.

Çocuklar daha fazla risk altında!

UV ışınları herkesin göz sağlığını olumsuz etkileyebiliyor; özellikle açık renk gözlüler ve çocuklu aileler risk altında. Çünkü bir insan, hayatı boyunca maruz kalacağı UV ışınlarının yüzde 80’ini 18 yaşına kadar alıyor. Bu yüzden de ailelerin çocuklarını UV ışınlarına karşı daha fazla koruması gerekiyor. Çocukların göz merceğinin UV ışınlarını süzebilme yeteneğinin yetişkinlere göre az olması nedeniyle çocuklar da risk grubu altına girmektedir. Çocuklar yetişkinlere göre daha geniş göz bebeklerine ve daha temiz göz merceklerine sahip oldukları için ultraviyole ışınlarına karşı daha savunmasız durumdalar.

UV ışınlarından korunmak için;

Güneşin en tehlikeli olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında güneşlenmekten kaçınılmalı. Öğle saatlerinde mümkünse gölgede vakit geçirilmeli.

Gözlerin etrafından güneş almamayı sağlayacak modeldeki UVA ve UVB ışınlarına karşı koruyucu özelliği olan güneş gözlükleri takılmalı.

Başı, kulakları ve boynu gölgede bırakacak şapkalar takılmalı.

Sağlıkla ilgili zorunlu haller dışında çocuklara estetik amaçlı güneş gözlüğü takılmamalı ve mutlaka şapka kullanması sağlanmalı.

Güneş gözlüğü kesinlikle işportadan satın alınmamalı. Güneşe karşı uygun gözlük kullanılmazsa kişinin retinasına ulaşan zararlı ışınların miktarı da artar.

Çok koyu renkli camlar, gözdeki kontrastı bozar ve görme keskinliğini azaltır. Bu yüzden güneş gözlüğünün camlarının homojen renkte olmasına dikkat edilmeli.

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Özer Kavalcıoğlu

Opr. Dr. Özer Kavalcıoğlu, 1971 yılında Eskişehir'de dünyaya gelmiştir. Orta ve lise eğitimini Eskişehir'de tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olmuş ve ardından ihtisasını Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlamıştır. Opr. Dr. Özer Kavalcıoğlu, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 1995-1999 yılları arasında   çalıştıkan sonra, Kartal Kızılay Hastanesi'nde  1999-2005 arası görev almış ve  2005 yılından bugüne kadar Kartal Göz Hastanesi'nde ve sonrasında VeniVidi Göz Hastanesi'nde görev almaktadır. Katarakt ve Refraktif Cerrahi ana uzmanlık alanlarıdır. Ayrıca Glokom tedavisi ile de ilgilenmektedir. Üye olduğu bir çok mesleki birlik bulumaktadır. Bunlardan bazıları; American Academy of Ophthalmology,American Society of Cataract and Refractive Surgery ve The European So ...

Etiketler
Uv ışınlarından korunmak için
Op. Dr. Özer Kavalcıoğlu
Op. Dr. Özer Kavalcıoğlu
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube