Göz tomografisi ile alzheımer ve parkınson hastalıklarının ön tanısı konabiliyor

Göz tomografisi ile alzheımer ve parkınson hastalıklarının ön tanısı konabiliyor

Günümüzde artık, göz tomografisiyle retinada oluşan hastalıkların teşhisi yapılabiliyor. Böylece şeker hastalığından Parkinson’a, sarı nokta hastalığından Alzheimer’a kadar birçok hastalığın ön tanısı konabiliyor.

Retinada oluşan hastalıklar doğrudan görme duyumuzu da tehdit ediyor. Ön tanıyla anlaşılamayan  gözümüzün arka tarafındaki hastalıklar, sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Göz tomografisi, diğer bir adıyla OCT, retina tabakasını ince kesitler halinde inceleyip retina tabakasının kalınlığının ölçerek gözümüzün arkasında herhangi bir sorun ya da hastalık olup olmadığını ortaya çıkarıyor. Ani veya yavaş görme kaybı, kırık-eğri görme, ışık çakmaları, göz önünde uçuşan koyu cisimler, görüşün perdelenmesi gelip geçici ve kısa süreli görme kaybı ve görüş alanında karanlık bölgeler oluşması, retina rahatsızlığının belirtilerini gösteriyor. Bu belirtileri olan her kişi mutlaka OCT çektirmelidir. Son yılların en önemli buluşlarından olan OCT, 5 mikron küçüklüğündeki farkları algılayarak retina katlarının analizini yapıyor. Göze temas olmadan, göz bebeğinin büyütülmesine gerek duyulmadan, ışık ışınları kullanılarak çok kısa bir sürede gözün filmini çeken OCT, x ışınları ve radyasyon içermiyor. OCT sırasında vücuda hiçbir madde verilmiyor ve tamamen zararsız bir yöntemdir.

Yılda 1 kez OCT çektirilmeli

Şeker hastalığı, sarı-nokta hastalığı, glokom, retina damar tıkanmaları ve katarakt ameliyatı sonrasında gelişen makula ödemi tanısında başarılı sonuçlar veren OCT sadece 60 saniyede çekiliyor. Radyasyon olmadan, ilaçsız, hasta otururken çekilen OCT, retina hastalıkları başta olmak üzere birçok görme riski oluşturabilecek hastalıkların teşhisinde kullanılıyor. Artık beyin hastalıklarının tanı ve tedavisinde göz model olarak alınabiliyor. Bu tip hastalıkların beyinde yarattığı hasar, göz içerisinde katmanlarda kendini belli edebiliyor. Sinir hücrelerinin hasar görmesi sonucu meydana gelen ve kesin bir tedavisi bulunmayan Alzheimer, Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların erken teşhisi sayesinde, erken tedaviyle hastalığın başlamasının geciktirilebiliyorken, ailesinde kronik beyin ve göz hastalığı bulunan kişilere yılda 1 kez OCT çektirmelerini öneriyoruz.

 

 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Özer Kavalcıoğlu

Opr. Dr. Özer Kavalcıoğlu, 1971 yılında Eskişehir'de dünyaya gelmiştir. Orta ve lise eğitimini Eskişehir'de tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olmuş ve ardından ihtisasını Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlamıştır. Opr. Dr. Özer Kavalcıoğlu, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 1995-1999 yılları arasında   çalıştıkan sonra, Kartal Kızılay Hastanesi'nde  1999-2005 arası görev almış ve  2005 yılından bugüne kadar Kartal Göz Hastanesi'nde ve sonrasında VeniVidi Göz Hastanesi'nde görev almaktadır. Katarakt ve Refraktif Cerrahi ana uzmanlık alanlarıdır. Ayrıca Glokom tedavisi ile de ilgilenmektedir. Üye olduğu bir çok mesleki birlik bulumaktadır. Bunlardan bazıları; American Academy of Ophthalmology,American Society of Cataract and Refractive Surgery ve The European So ...

Etiketler
Göz tomografisi her yıl çekilmeli
Op. Dr. Özer Kavalcıoğlu
Op. Dr. Özer Kavalcıoğlu
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube