Vajinismus tedavisi

Vajinismus tedavisi ile ilgili bilgilerden önce vajinismus tanımı yapılmalıdır.  Vajinismus; cinsel birleşmenin hemen öncesinde alt pelvik taban kaslarında kişinin iradesinden bağımsız, refleksif biçimde, bilinçdışından kaynaklanan bir takım olumsuz duygu ve düşüncelerden ötürü cinsel birleşmenin imkânsız hale gelmesi durumu olarak tanımlayabiliriz.  Ülkemizde kadınlarda sıklıkla karşılaştığımız bir cinsel işlev bozukluğu olarak karşımıza çıkar. Vajinismus tedavisinde klinik psikologlar ve psikiyatri uzmanları olarak cinsel terapiler uygularız. Ve tedaviye yanıt ve başarı oranının çok yüksek olduğunu görürüz. Terapi sürecinde süreklilik sağlayan ve ödevlerini yerine getirenlerin hemen hemen %95 oranında iyileştiğini görmekteyiz.

Vajinismus tedavisi

Vajinismus tedavisi ile ilgili bilgilerden önce vajinismus tanımı yapılmalıdır.  Vajinismus; cinsel birleşmenin hemen öncesinde alt pelvik taban kaslarında kişinin iradesinden bağımsız, refleksif biçimde, bilinçdışından kaynaklanan bir takım olumsuz duygu ve düşüncelerden ötürü cinsel birleşmenin imkânsız hale gelmesi durumu olarak tanımlayabiliriz.  Ülkemizde kadınlarda sıklıkla karşılaştığımız bir cinsel işlev bozukluğu olarak karşımıza çıkar.

Vajinismus yaşayan kadınlarda cinsel birleşme öncesi ve sırasında vajinanın dış üçte bir kaslarında cinsel birleşmeyi engelleyecek bir biçimde, yineleyici ya da sürekli olarak istem dışı kasılma olmasıdır. Vajinadaki bu kasılma çoğu kadında cinsel birleşmeye ya da parmak, tampon gibi bir şeyin girmesine izin vermeyecek kadar kuvvetli iken çok az durunda zorlama ile giriş olur. Bu nedenle vajinismus yaşayan kadınlarda cinsel birleşme fikri ya da küçük bir girişim bile kasılmaya neden olur. Bu sorunu yaşayan bazı kadınlarda ise vajinanın kasılması yanında bacaklarda ve bedenin diğer bölgelerinde de kasılma olur. Eş, cinsel birleşme girişiminde bulunduğunda itme, korku ve panik duyguları ortaya çıkar.

Vajinismus yaşayan kadınlarda Vajinismus sorunu cinsel yaşamın başından beri vardır ancak kadınlar cinsel birleşme denemesinde bulunmadıklarından durumun farkında değildirler. İlk cinsel birleşme deneyimi gerçekleştikten sonra çiftler sorunu farketmeye başlar. Bu sorunu yaşayan kadınların çoğunda ilk cinsel birleşme denemesinde korku ve kasılma ortaya çıkar. Sonuç olarak bu durum süreğenleştikçe birkaç ay içinde cinsel birleşme denemeleri giderek seyrelir ve çift cinsel birleşme denemesinde bulunmaksızın cinselliği yaşama alışkanlığı geliştirirler veya denemekten vazgeçerler.

Vajinismus sorununda tedavi arayışı genellikle bir yıl içinde kendini göstermeye başlar. Bazı kişilerde bu sürenin çok daha uzun olduğunu görmekteyiz. Bunun nedeni cinsel yaşamlarını Vajinismus ile kabullenmiş kadınların çocuk yapma baskısına maruz kalmaları olduğunu düşünmekteyiz.

Vajinismus olduğumuzdan şüphe ediyorsak öncelikli olarak bir jinekolog tarafından muayene edilmek gerekir. Yapılan muayenede anatomik veya organik olarak cinsel birleşmeye engel teşkil eden bir durum yok ise yaşanan Vajinismus sorunu psikolojik/psikojenik özellikli olduğu belirlemiş olur. Bu aşamadan sonra tedavi yöntemi cinsel terapilerdir.

Vajinismusun Görülme Sıklığı

Ülkemizde ki çalışmalar cinsel tedavi birimlerine başvuranların %50’sinin Vajinismus nedeniyle başvuru yaptığını görülmektedir. 

Vajinismus Görülme Nedenleri

Yapılan çalışmalar Vajinismus sorunu olan kadınların belirli ortak özellikler gösterdiğini ortaya koymuştur. (Cetad, 2006)

  • Baskıcı, otoriter baba,

  • Baba-kız ilişkisinde güçlükler,

  • Zayıf, güçsüz anne,

  • Cinselliği değersizleştiren/aşağılayan aile,

  • Cinsel organlardan iğrenme veya hoşlanmama,

  • Olumsuz dinsel şartlanma,

  • Cinsel şiddet,

  • Eşcinsel özdeşleşme,

  • Yanlış bilgiler ve inanışlar,

  • Kızlık zarını yitirme korkusu,

  • Cinsel tabular, mitler, inanışlar,

  • Pasif, bağımlı eş,

  • Gebelik korkusu,

Vajinismusu olan kadınların bilişsel süreçleri ve bazı inançları aşağıdaki şekilde olumsuz ve yanlış inançlara sahip olduğu düşünülür. (Cetad, 2006)

  • Erkeklerin (genellikle de babanın) güvenilmez ve tehditkar olduğunun erken yaşta fark etmek,

  • Kadınların (annenin) zayıf ve çaresiz, erkeklerin baskın olduğunun erken yaşlarda öğrenilmesi,

  • Cinsel ilişkinin kötü ve acı veren bir şey olduğunun, fakat erkeklerin bunu istediğinin ve kadının da buna katlanması gerektiğinin erken yaşta öğrenilmesi,

  • Vücudun içine giren şeylerin acı vermesi ve şiddet olarak algılanması,

  • Korku ve öfke bastırılması; bunların ifade edilmesinin hoş karşılanmadığının erken yaşta öğrenilmesi.

  • Duygusal ve fiziksel olarak açık olmanın tehdit edici ve güvenilmez olduğunun öğrenilmesi,

  • İlk denemelerde acı yaşanması.

Vajinismus Tedavisi

Vajinismus tedavisinde klinik psikologlar ve psikiyatri uzmanları olarak cinsel terapiler uygularız. Ve tedaviye yanıt ve başarı oranının çok yüksek olduğunu görürüz. Terapi sürecinde süreklilik sağlayan ve ödevlerini yerine getirenlerin hemen hemen %95 oranında iyileştiğini görmekteyiz.

Tedavi de esas ev ödevleri yoluyla vajinadaki kasılmayı aşamalı olarak egzersizler yoluyla ortadan kaldırmaktır. Bu süreçte cinselliğe yönelik inançlarımız ve vajinismusa neden olan sorunlar ortadan kaldırılmaya çalışırız.

 

Kaynaklar

CETAD Bilgilendirme Dosyası, Cinsel yaşam sorunları.

CİTEB Cinsel Terapi Eğitimi

Bu makale 9 Şubat 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Murat Yön

Uzman Klinik Psikolog Murat YÖN, lise öğrenimini Şehit Özcan Kan Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamlamıştır. Uludağ Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olmuştur. Psikoloji lisans eğitimi sürecinde Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde Yetişkin Psikiyatri servisinde stajyer psikolog olarak görev yapmış olup yetişkin klinik görüşmelerinde bulunmuştur. Klinik Psikoloji alanındaki yüksek lisans eğitimini İstanbul Esenyurt Üniversitesi’nde başarıyla tamamlamıştır. Uludağ Üniversitesi’nde Çalışma Psikolojisi ve İnsan Kaynakları programına derece ile kabul almış ve bu alanda ikinci yüksek lisansına devam etmektedir. Lisans eğitiminin ardından özel bir anaokulunda psikolog ve idareci olarak görev yapmıştır. Ardından özel bir tıp merkezinde klinik psikolog olarak görev almıştır. Uzman Klinik Psikolog Murat YÖN,  ergen ve yetişki ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
instagram
twitter
facebook
Etiketler
Vajinismus sebepleri
Uzm. Kl. Psk. Murat Yön
Uzm. Kl. Psk. Murat Yön
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube