Uzun soluklu ilişkilerin ortak özellikleri

Uzun soluklu ilişkilerin ortak özellikleri

Son yıllarda yapılan araştırmalar, insanların çoğunun yakın arkadaş olarak kabul edecekleri çok az insana sahip olduğunu ve tüm evliliklerin neredeyse yarısının boşanmayla sonuçlandığını gösteriyor. Toplumumuzdaki birçok insan için yakın, samimi ve kalıcı ilişkiler kurmak zordur. Kalıcı romantik ilişkilerin ve arkadaşlıkların en önemli özellikleri nelerdir? Bugün sizlere sağlıklı ve kalıcı ilişkilerin ortak özelliklerinden bahsedeceğim. Bu nitelikler, genellikle bir ilişkiyi sürdüren fiziksel, duygusal ve psikolojik kolonlardır.

Bağlılık

Fiziksel yakınlık. Göz teması, sarılma, öpüşme, açık beden dili, birlikte oturma ve birlikte yürüme gibi aktiviteler partnerinizle fiziksel olarak beraber hareket ettiğinizi gösterir ve bağlarınızı güçlendirir.

Duygusal yakınlık. Birbirinizi olumlu bir şekilde etkili bir şekilde ifade etme ve doğrulama ve gerektiğinde ve uygun olduğunda “özür dilerim” diyebilme yeteneği sağlıklı ilişkilerin en büyük özelliklerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Entelektüel zevkler. Entelektüel olarak teşvik edici bulduğu bir partnerle tartışmalara girmek kişinin kendi gelişimi için gerekli ve ilişkinin kalitesini arttıran bir olgudur.

Aktiviteler. Paylaşılan deneyimlerden oluşan olumlu bir bellek bankası oluşturan etkileşimler ilişkinin uzun sürmesini sağlar. Oyun oynamak, yemek pişirmek, dans etmek, egzersiz yapmak, sanat etkinliklerine katılmak, seyahat etmek, ibadet etmek ve birlikte problem çözmek örnekler arasında sayılabilir. Bu boyutta, önemli olan sadece aktivite değil, aynı zamanda iki insanın birbiriyle etkileşime girerken bağ kurup kuramayacağıdır.

Karşılıklı Güven

Karşılıklı güven, belki de uzun vadeli ilişkisel başarının en önemli parçasıdır. Güven olmadan, bir ilişki genellikle uzun mesafe için gerekli emniyetten yoksundur. Romantik bir ilişki ve arkadaşlıkta,  genel olarak partneriniz güvenilir mi? Önemli sözleri tutuyor mu? Partnerinizi nasıl ifade ederdiniz? gibi soruları sorarak ilişkinizdeki güveni ölçebilirsiniz.

Etkili İletişim

Karşılıklı saygı olmadan sağlıklı bir ilişki mümkün değildir. Bir ilişkide saygının veya saygısızlığın en önemli göstergelerinden biri, iki kişinin birbiriyle nasıl iletişim kurduğudur. Saygıdan yoksun iletişim, genellikle bir bireyin değeriyle ilgili olarak tekrarlanan olumsuz yargılama, eleştiri veya alaycılık yoluyla ifade edilir. Etkili bir iletişimci, kişiyi sorundan (veya davranıştan) nasıl ayıracağını ve kişiye karşı yumuşak ve konuda kararlı olmasını bilir. Hatalı bir iletişimci tam tersini yapacaktır - sorunu en aza indirirken veya görmezden gelirken, kişiye saldırarak kelimenin tam anlamıyla "kişiselleşecektir." Kalıcı romantik ilişkiler hakkında fark ettiğim özelliklerden biri de, eşlerin zor yaşam dönemlerinde birbirlerine güçlü destek sunmaya istekli olup olmadıklarıdır. Bir ilişkinin gerçek testi, zor zamanlarda iki kişinin birbirini destekleyip desteklemediğidir.

Bu makale 10 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Nazlıcan Şenyurt

Klinik Uzman Psikolog Nazlıcan Şenyurt seanslarında, EMDR Travma Terapisi, Şema Terapi, BDT ve Pozitif Psikoterapi ekollerini kullanmaktadır. Lise öğreniminin ardından Doğu Akdeniz Üniversitesi Psikoloji bölümünü yüksek şeref derecesi ve fakülte ikincisi olarak başarı ile tamamlamış olup psikolog ünvanını almıştır. Yüksek lisansını Yakın Doğu Üniversitesi Klinik Psikoloji alanında yine yüksek şeref derecesi ile tamamlamıştır. Uzm. Kl. Psk. Nazlıcan Şenyurt mesleki çalışmalarına özel bir klinikte ve online olarak hizmet vermektedir. Almış Olduğu Eğitim ve Sertifikalar Havacılık ve Uzay Günleri, Anka Havacılık ve Uzay Topluluğu, 2021 Şema Terapi Eğitimi, Dr. Alp Karaosmanoğlu, 2021 EMDR Eğitimi, Davranış Bilimleri Enstitüsü, 2021 The Science of Well-Being, Yale University, 2020 ALG Psikoteknik Değerlendirme Sertifi ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Çift terapisi
Uzm. Kl. Psk. Nazlıcan Şenyurt
Uzm. Kl. Psk. Nazlıcan Şenyurt
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube