Çocuk ile iletişim ve istismar

Çocuk ile iletişim ve istismar

     Son günlerde yaşanan çocuk istismarıyla ilgili olaylar hepimizin yüreğini dağladı ve bu hafta sizlere çocuğunuzla nasıl iletişim kurmanız gerektiği konusunda bazı bilgilar paylaşacağım. Bu bilgiler çocuğunuzu yalnızca istismardan korumakla kalmayacak, ileride kendinden emin ve sağlıklı ilişkiler kuran bir yetişkin olmasına katkı sağlayacak.
 
Kabul Edildiği Bir Ortam

     Bir çocuğun bedensel ihtiyaçlar konusunda ebeveynine muhtaç olduğu gibi duygusal olarak da ihtiyaçları vardır. Bunlardan en önemlisi güvenli bir ortam sağlanmasıdır. Güvenli ortam derken çocuğun ne olursa olsun kabul edileceğini ve onaylanacağını bildiği bir aile ortamından söz ediyorum. Çocuğunuz size her şeyi anlatabileceğini bilmeli. Bu her şeyi kabul edeceğiniz anlamına gelmiyor elbette ama çocuğunuzun hayatında olup bitenlerden haberdar olmanın tek koşulu empatik bir ilişkidir. Onu koşulsuz ilgiyle dinleyen, düşüncelerine önem veren ve onu yargılamayan ebeveynlerle büyüyen çocuklar yetişkinlik dönemlerinde daha anlayışlı ve özgüvenli olurlar.
 
Özerkliğe Saygı

     Çocuğunuzun “hayır” deme hakkını yaşamasına izin verin. Okulda ve evde “hayır” deme hakkı olsun. Özellikle yabancıların yanında onların bu haklarına aykırı davranmamaya çalışın. Örneğin, hadi kızım bize bir şarkı söyle dediğinizde eğer istemiyorsa ısrar etmeyin. İzin verin kendilerini var etsinler ve kendileriyle ilgili kararları destekleyin. Yine aynı şekilde hayati kararlardan bahsetmiyorum ancak küçük çocuğunuzun odasının rengini, giyeceği kıyafeti kendi seçmesi güzel örnekler olabilir. Bu ona özerklik hissi verecektir ve önemsendiğini hissedecektir.
 
Kendi Hakkını Arayabilme

     Yabancı insanlarla problemlerini kendi başına çözmesine izin verin. Bu şekilde kendi haklarını istismar eden herkese dur demeyi öğrenip hakkını savunsun. Çocuğunuz öğretmenine karşı hakkını savunduğunda onu destekleyin ve asla otorite figürlerine karşı onları korkutmayın.
 
Cinsellik Hakkında Bilgi

     Cinselliği çocuğunuzla mutlaka konuşun. Cinselliğin aile içerisinde konuşulabilen bir olgu olmasına çok dikkat edin. Ayıp, yasak gibi bir tutum içerisinde olduğunuzda çocuğunuz bunu saklama eğiliminde olacaktır. Genellikle 3-4 yaşlarındaki çocuklar kendi ve çevredeki vücutları keşfe çıkar, kıyaslama yapmaya başlarlar. Cinsellikle ilgili bu konuşmayı bir soru veya gözleme yanıt olarak ortaya çıkarırsanız daha iyi karşılanır.
 
 Çocuk yetiştirirken onların beş ihtiyacını asla göz ardı etmeyin,

Onu adam yerine koyun. Sen varsın mesajı verin.

Olduğu haliyle kabul edileceğini bilsin.

Aile, sevildiği bir ortam olsun.

Kendini ailenin değerli bir parçası olarak hissetsin.

Yapabilme becerisine güvenin ve destekleyin.

     Sevgili dostlarım, bir çocuk yetiştirmek ne kadar ince ve zor bir sanat değil mi? Yaptığımız her ufak dokunuş, onların gelecek hayatlarını etkileyen çok büyük kararlar haline geliyor aslında. Bu yazımda sadece fiziksel istismar değil, duygusal olarak da çocuğunuzun daha güçlü bir birey haline gelmesine katkı sağlamayı hedefledim çünkü duygusal sağlamlılık ve fiziksel olarak kendini koruma iç içe ve birbirinden etkilenen kavramlardır.

Bu makale 5 Temmuz 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Nazlıcan Şenyurt

Klinik Uzman Psikolog Nazlıcan Şenyurt seanslarında, EMDR Travma Terapisi, Şema Terapi, BDT ve Pozitif Psikoterapi ekollerini kullanmaktadır. Lise öğreniminin ardından Doğu Akdeniz Üniversitesi Psikoloji bölümünü yüksek şeref derecesi ve fakülte ikincisi olarak başarı ile tamamlamış olup psikolog ünvanını almıştır. Yüksek lisansını Yakın Doğu Üniversitesi Klinik Psikoloji alanında yine yüksek şeref derecesi ile tamamlamıştır. Uzm. Kl. Psk. Nazlıcan Şenyurt mesleki çalışmalarına özel bir klinikte ve online olarak hizmet vermektedir. Almış Olduğu Eğitim ve Sertifikalar Havacılık ve Uzay Günleri, Anka Havacılık ve Uzay Topluluğu, 2021 Şema Terapi Eğitimi, Dr. Alp Karaosmanoğlu, 2021 EMDR Eğitimi, Davranış Bilimleri Enstitüsü, 2021 The Science of Well-Being, Yale University, 2020 ALG Psikoteknik Değerlendirme Sertifi ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Çocuk bakımı
Uzm. Kl. Psk. Nazlıcan Şenyurt
Uzm. Kl. Psk. Nazlıcan Şenyurt
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube