Toksik arkadaşlıklar

Sosyal bağlantılar zihinsel ve fiziksel sağlığımızı önemli ölçüde geliştirebilir, daha sağlıklı davranışlar için bize rehberlik edebilir ve yaşamlarımızı önemli ölçüde uzatabilir. Fakat tersi de mümkün.

Toksik arkadaşlıklar

Şüphesiz sosyal varlıklarız ve son zamanlarda arkadaşlık mutluluğa giden yolda temel etkenlerden biri olarak tanınmaya başlandı. Sevmek, sevilmek ve değer görmek bizim en temel ihtiyaçlarımızdan bazıları. Sosyal bağlantılar zihinsel ve fiziksel sağlığımızı önemli ölçüde geliştirebilir, daha sağlıklı davranışlar için bize rehberlik edebilir ve yaşamlarımızı önemli ölçüde uzatabilir. Fakat tersi de mümkün.

Kişisel güvensizlikleriniz olduğu sürece, sağlıksız arkadaşlıklarınız da olacaktır. Ne kadar güvensizseniz, sahte arkadaşlıklara daha fazla tolerans gösterme olasılığınız o kadar fazladır. Bu güvensizlikler; yalnızlık korkusu, özgüven eksikliği ve çeşitli kişilik bozukluklarından kaynaklanıyor olabilir.
Toksik arkadaşlar, hasara neden olmak için çok sayıda yönteme sahiptir: eleştiri, rekabet, aldatma, dışlama, dedikodu, zorbalık, kızgınlık, manipülasyon, tutarsızlık. Genellikle davranışları iyi maskelenir, zararsız, hatta kibar ve özenli görünen istekli konuşmalar yaparlar. O kadar iyi gizlenmiş olabilir ki, altında yatan nedenleri anlamak mümkün olmayabilir.

Bazı dostluklar bizi yapmamamız gereken davranışlara teşvik ettikleri için kötüdür. Hepimiz bir seviyede akran baskısına duyarlıyız ve bu bizi riskli durumlara veya tehlikeli davranışlara götürebilir. Birçok kişinin sigaraya başlama hikayesi bu şekilde olur. Bazen başkalarının etkisi size bir kendini geliştirme, ispatlama yolu şeklinde görünebilir ve bu rüyanın peşinden sürüklenirsiniz.

Ancak bu insanlardan uzak durmak sağlığınız ve mutluluğunuz için çok önemlidir. Araştırmalar toksik ilişkilerin vücudumuza ciddi zararlar verebileceğini göstermektedir. Olumlu ilişkiler, tatminkarlık ve olumlu duyguları uyarıp, hormonları salmamıza neden olduğu gibi, olumsuz ilişkiler daha yüksek tansiyon, anksiyete, düşük bağışıklık, depresyon, sindirim sorunları gibi koşullara maruz kalmamıza neden olur. Uzun dönemde hasar daha ciddi boyutlara gelebilir; kötü bir evlilik, diğer ilişkilerde bozulmalar, aile içinde anlaşmazlık…

Bir arkadaşınızla kendinizi güvende hissetmediğinizi farkettiğinizde, "Neden hala bu kişiyle arkadaşım?" diye sormanın zamanı geldi demektir.

Bunu beraber vakit geçirdikten sonra birkaç soruyla kendinize sorarak anlamanız mümkün; “Rahatlamış hissediyor muyum?”, “Cesaretlenmiş hissediyor muyum?”, “Şu anda değerli hissediyor muyum?” Bu soruları kendinize sorun ve mutluluk seviyenizi 10 üzerinden değerlendirin.

Unutmayın ki herkes kötü bir gün geçirebilir. Fakat eğer bir arkadaşınız sürekli olarak sizi depresif, hayal kırıklığına uğramış ve değersiz hissettiriyorsa testten başarısız oldukları anlamına gelir.
Hayat bu depresif ilişkilerle vakit kaybetmek için çok kısa. Dünya arkadaş olmak için gerçek, şefkatli ve canlandırıcı insanlarla doludur.

Mümkün olduğunca çoğunu bulun, onlarla bağlantı kurun. Mutluluk ve sağlık keyif aldıkça çoğalır.

Bu makale 18 Nisan 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Nazlıcan Şenyurt

Klinik Uzman Psikolog Nazlıcan Şenyurt seanslarında, EMDR Travma Terapisi, Şema Terapi, BDT ve Pozitif Psikoterapi ekollerini kullanmaktadır. Lise öğreniminin ardından Doğu Akdeniz Üniversitesi Psikoloji bölümünü yüksek şeref derecesi ve fakülte ikincisi olarak başarı ile tamamlamış olup psikolog ünvanını almıştır. Yüksek lisansını Yakın Doğu Üniversitesi Klinik Psikoloji alanında yine yüksek şeref derecesi ile tamamlamıştır. Uzm. Kl. Psk. Nazlıcan Şenyurt mesleki çalışmalarına özel bir klinikte ve online olarak hizmet vermektedir. Almış Olduğu Eğitim ve Sertifikalar Havacılık ve Uzay Günleri, Anka Havacılık ve Uzay Topluluğu, 2021 Şema Terapi Eğitimi, Dr. Alp Karaosmanoğlu, 2021 EMDR Eğitimi, Davranış Bilimleri Enstitüsü, 2021 The Science of Well-Being, Yale University, 2020 ALG Psikoteknik Değerlendirme Sertifi ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
İletişim
Uzm. Kl. Psk. Nazlıcan Şenyurt
Uzm. Kl. Psk. Nazlıcan Şenyurt
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube