Tuvalet eğitimi ve alt ıslatma....

Tuvalet eğitimi ve alt ıslatma....

Çocuğa ,bedensel işlevleri konusunda saplantılı,baskılı bir ilgi benimsetmeden de onu temiz  tutma olasılığı vardır.Kedi yavrusunun yada buzağının dışkıları hakkında bir kompleksleri yoktur.Çocuktaki komleks de kendisine öğretilenlerden gelmektedir.Anne,yaramaz,pis, yada tuh tuh derse işin içine doğru yanlış unsuru karışır.Sorun haline gelir,oysa sadece  fiziksel bir olay olarak kalmalıdır.

Dışkıyla ilgilenen çocuğa pis olduğunu söyleyerek sorunu çözmeye çalışmak yanlış bir yoldur..Doğru yol çocuğa çamur vererek  ilgisini sonuna kadar yaşamasını sağlamaktır.Bu yolla çocuk ilgisini dışkıdan çamura yönelterek bu ilgisini baskısız bir biçimde yaşayacaktır.Çocuk ilgisini yaşayacak ve böylece öldürecektir.
Bir çocuk için dışkı incelenecek en önemli şeydir.Onun bu ilgisini herhangi bir baskıyla geçirmeye çalışmak tehlikeli ve çok akıllıca olmaz.Öte yandan çocuk ürettiğinden gururlanmadıkça,anne ve baba dışkıya etmemelidirler.Bu kez de tapma ortaya çokabilir.Eğer çocuk  kazayla altını kirletirse ,bu durum  bir ratlantıymış normal bir şeymiş gibi karşılanmalıdır.

Büyüklerin insan pisliğinden iğrenmelerinin önüne geçilemez  ama bu duygu çocuklaarın nefret içinde gelişmelerinde,olumsuzluklarında büyük rol oynar.Çünkü yaradılışımızda dışkıyı atmayı sağlayan,cinsel işlevleri yerine getiren organlar  birliktedirler.Çocuk böylece her ikisinide pis olarak kabul eder.Bu yüzden anne ve babanın dışkıya duydukları nefret  ve iğrenmeyi çocuk cinselliği  de gösterecektir.Dışkı ve cinselliği kabullenmeme de bir baskı oluşur.
Her anne dışkı ile ilgili işlerde çok dikkatli olmalıdır,bebeğe hiç bir duygusal öfke göstermemesi gerektiğini anımsamalıdır.Bu öfke bebeğin içine gömülür,orada kalır ve karakterini olumsuz yönde etkiler.

TUVALET ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAYA 24. AYDA BAŞLANABİLİR.
TUVALET EĞİTİMİNE  BAŞLAYA BİLMEK İÇİN;
1.ÇOCUK YÜRÜYORSA
2.BASİT EMİRLERİ YERİNE GETİREBİLİYORSA
3.İSTEKLERİNİ KELİMELERLE ANLATABİLİYORSA
4.KENDİ  KENDİNE BASİT GİYSİLERİNİ ÇIKARTA BİLİYORSA
5.GENELLİKLE GÜN İÇİNDE 2,3 SAAT KURU KALABİLİYORSA, TUVALET EĞİTİMİNE HAZIR OLDUĞU DÜŞÜNÜLEBİLİR.

TUVALET EĞİTİMİNDE ,ANNE BABALARIN DİKKAT ETMESİ GERKEN,NOKTALAR:  Anne,babaların bu konuda planları  olmalıdır.Anne babaların  ,sabırlı olmaları ,baskıcı bir tutum izlememeleri gerekir.Her çocuk ,tuvalet eğitimi sırasında altına kaçırabilir.Bu konuda , olumsuz bir tavır sergilenmemelidir.Tuvalet eğitimi sırasında çocuk ,cesaretlendirilmelidir.

Tuvalet eğitimine başlamadan önce ,anne ,babaların bir planları olmalıdır.Tuvalet alışkanlığı geliştirmek için, ilgi ,zaman,sabır gerektiği  anne, babalarca unutulmamalıdır.Her çocuk tuvalet eğitimi süresince altına kaçırabilir.Bu durumda çocuğa kızılmamalı,cezalandırılmamalıdır.Kaslarını kullanmayı öğrenmeleri biraz zaman alabilir.Tuvalet eğitiminin her  aşamasında ,çocukla konuşarak cesaretlendirmek gerkir.Tuvalet eğitiminin her olumlu aşamasında  çocuk  övülmeli ve takdir edilmelidir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Aykut Akova

Psikolog ve Pedagog Aykut Akova lise öğreniminin ardından 1991 senesinde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü'nü bitirmiştir. Çocuk ve Yetişkin Psikiyatri eğitimlerini Çapa Tıp Fakültesi'nde tamamlamıştır.

Moxo Dikkat Testi'ni uygulamaktadır. Disleksi Derneği Maltepe temsilcisidir. Aynı zamanda da Türk Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Derneği'nin Maltepe temsilcisidir. Alkol bağımlılığı, madde bağımlılığı, dijital bağımlılık, internet bağımlılığı ilgilendiği alanlardır. 

Pedagog ve Psikolog Aykut Akova İstanbul Maltepe'de çocuk ve yetişkin danışanlarına özel psikolojik danışmanlık hizmetleri vermeye devam etmektedir.

Etiketler
Çocuk
Psk. Dan. Aykut Akova
Psk. Dan. Aykut Akova
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube