İlk gece korkusu nedir?

İlk Gece Korkusu Nedir

İlk gece korkusu nedir?

İlk Gece Korkusu Nedir?

İlk gece korkusu, cinsel ilişki sırasında yüksek oranda kaygı ve korku yaşamadır.  Söz konusu korkuya bağlı olarak kasılma yaşanır ve buna bağlı olarak cinsel ilişkiye girilemez.

 

İlk cinsel ilişki bir çift için oldukça önemlidir. Çoğu çift cinsel bilgi ve tecrübe eksikliğinden dolayı bu günü korku ve endişe ile karşılayabilir. Oysaki bazı ufak bilgilerin hem kadın hem erkek tarafından önceden öğrenilmesi, stresin azaltılması ve kafada endişeye yol açan nedenlerin giderilmesi ile ilk gece korkusu kolaylıkla atlatılabilir.

İlk gece korkusuna yol açan hikayeler neler?

İlk gecenin oldukça ağrılı ve zor geçeceği, kızlık zarı yırtılırken çok acı vereceği, ilk gecenin çok kanamalı olduğu, aşırı kanama sonucunda kan kaybına bağlı ölümlerin dahi olabildiği gibi abartılı hikayeler en sık olanlarıdır. Ayrıca eşin cinsel ilişki hakkında deneyimsizliği de ilk gece korkularını arttırabilir.

Penisin cinsel birleşme sırasında yanlış bir yere gidebileceği; ilişki sırasında idrar kanalı veya anüse girerek zarar verebileceği veya penis çok büyük olursa canım çok yanar gibi korkular bunlar arasındadır. 

 

cinsel birleşme sırasında partnerlerin birbirlerine kenetleneceklerini, penisin vajinanın içinde kalacağı ve hastaneye kaldırılacağı söylemleri. Bu söylemler kadınlarda rezil olacakları düşüncesiyle büyük kaygıya ve korkuya neden oluyor. Fakat bu fiziksel olarak mümkün değildir. Birleşme sırasında çiftler dururlarsa, penis sertliği kaybolacaktır. Penis sertliği devam etmediği sürece vajinaya girmesi zordur.

İlk Gece Korkusu Nasıl Yenilir?

İlk gece korkusu bir anda ortaya çıkan bir durum değildir. Genel olarak bu korku ilk gece cinsel ilişkiden önce fark edilmektedir.  İlk gece korkusunu yenme konusunda bazı önerileri şu şekilde sıralayabiliriz;

 

  • İlk gece korkusunu yenmek için öncelikle bilgiyi doğru şekilde öğrenmek son derece önemlidir. Özellikle yeni evlenecek ve daha öncesinden tecrübesi olmayan çiftler, evlilik öncesi genital anatomi ve fizyoloji ile ilgili genel bilgileri öğrenmek  için bir cinsel terapistten danışmanlık alabilirler.
  • Cinsel birleşmeyi ilk geceden yaşamak zorunda değilsiniz. Hazır olmanız çok önemlidir. İlk gece değil bir sonraki geceye bile bırakmanız sizi o korkunuzu biraz da olsa hafifletecektir. 
  • Cinsel birleşme anında, birleşmeye değil ana ve hazza odaklanmaya çalışın. Birleşmeye odaklanmanız korkunuzu tetikleyecektir. 
  • İlk birleşmenin mükemmel olmasına odaklanmayın. Cinsellik öğrenilen bir şeydir. Bunu da partnerinizle birlikte öğreneceksiniz. Bu sebeple ilk cinsel ilişki mükemmel olmasa da olur.
  • İlk gece konusunda baskı altında olacakları ailelerde yetişen kişiler bu geceyi ailelerinin olmadığı bir ortamda geçirmeye çalışabilirler.
  • İlk cinsel ilişkide mutlaka kızlık zarı kanaması ya da ağrı olacak düşüncesini kafamızdan atmalıyız. İlk cinsel ilişkide kanama ve ağrı olacağı düşüncesi kadında yoğun bir stres yaratarak vajinanın ilişkiye hazır hale gelmesini önler. Bilinçaltı ilişkiye girmeme yönünde koşullanır. Bu da vajinanın gevşemesi, kayganlaşması ve ilişkiye hazır hale gelmesini güçleştirir. Unutmayalım ki, eğer ilk cinsel ilişki doğru ve uygun şartlar atında yapıldığında kesinlikle ağrı ve kanama olmaz.

 

 

İlk gece korkusunu aşmakta zorlanıyorsanız bir yardım almaktan çekinmeyin. Uzun süren ilk gece korkusu vajinismusa dönüşebilir. Bu sebeple bir uzmana danışarak bu sorunu çözebilirsiniz.

Bu makale 1 Ağustos 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Eda Nur Çakmak

Lisans eğitimini Pamukkale üniversitesi, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümünde onur
derecesi ile tamamlamıştır. Lisans eğitimi boyunca bir çok eğitime katılmış, çeşitli okullarda
uygulamalı eğitimlerini başarı ile tamamlamıştır.
Mezun olduğu 2014 yılından itibaren gençlere ve çocuklara motivasyon, performans ve sınav
kaygısı, ders çalışma alışkanlıkları, ergenlik, akran arabuluculuğu konularında danışmanlık
yapmıştır.
2014-2016 yılları arasında Konya-Bozkır adliyesinde Aile ve Çocuk Mahkemeleri bölümünde
Pedagog olarak görev almıştır.
Psk. Dan Eda Nur ÇAKMAK, şu an Moral Psikoloji Merkezinde ergen, yetişkin ve çiftlere (çift
ve cinsel) psikoterapi ve psikolojik destek sunmaktadır.
EMDR ve Duygu Odaklı Terapi temelli çalışmalarını sürdürmektedir.

Psk. Dan. Eda Nur Çakmak
Psk. Dan. Eda Nur Çakmak
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube