Travma sonrası stress bozukluğu (tssb/ptsd)

Travma sonrası stress bozukluğu (tssb/ptsd)

TSSB, bireyi aşırı korkutan ve dehşet bir durum içinde bırakan, çaresiz hisstttiren ve çoğunlukla sıradan hayatın dışında ve beklenmedik bir şekilde oluşan olayların sebep olduğu bir ruhsal travma veya ruh sağlığı durumudur. Bu travmatik olay, bireyde yada bir tanıdığında ölüme yol açması yada canının tehlikede olması durumunda ortaya çıkan aşırı bir dehşet ve çaresizlik hissine sebep olur.

TSSB’den bahsedebilmemiz için, travmatik olayın üzerinden en az 1 ay geçmiş olması gerekmektedir. (1 aydan öncesi döneme Akut Stres Bozukluğu denir, ASD geçici olabilir)

TSSB sıkıntısı ile yüzleşen insanlarda, travmatik olayı yeniden hatırlama (flashback halinde yeniden yaşıyormuş gibi olma), çevresindeki olaylara karşı aşırı uyarılma, düşünce ve ruh halindeki dramatik değişiklikler gözlemlenir. Bu bireyler çok kolayca ürkebilir, tehlikeye karşı sürekli bir tetikte olma halinde olabilirler. Ayrıca sinirlilik hali, öfke patlamaları, saldırgan davranışlar, aşırı suçluluk ve utanç hissi de sergileyebilirler.

TSSB’nin tedavisi, psikoterapi ile mümkündür. Psikolog, Psikolojik Danışman veya psikiyatrist desteğine başvurulmalıdır ve psikoterapi sürecine girilmelidir. Bazı durumlarda bu belirtilerin zaman içinde değiştiği ve şiddetlendiği de görülmüştür.

Eğer kendinizde veya çevrenizde buna benzer bir durum gözlemliyorsanız lütfen çekinmeden psikoterapi sürecine başvurunuz.

Kendinizi sevin dostlar.

Bu makale 24 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Oğuz Demir

Psk. Oğuz Demir, lise öğreniminin ardından Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'nde öğrenimini başarı ile tamamlayarak Psikolog unvanını kazanmıştır.

Evlilik ve ilişki problemleri, cinsel travmalar ve cinsellik psikolojisi, anksiyete ve depresyon, panik atak ergen ve yetişkinlerde çalıştığı bazı alanlardır.

Psk. Oğuz Demir mesleki çalışmalarına  Odak Psikolojik Danışmanlık Merkezi ve Begonya Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nde devam etmektedir.

Instagram: @psk.oguz

 

Psk. Oğuz Demir
Psk. Oğuz Demir
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube