Sınırda ( borderline ) kişilik bozukluğu hakkında

Sınırda ( borderline ) kişilik bozukluğu hakkında

Sınırda ( Borderline ) kişilik bozukluğu  kişinin çevresini algılama biçiminde, düşünme tarzında, insanlar hakkındaki duygularında ve insan ilişkilerinde problemlere yol açan bir rahatsızlıktır.

Genellikle ergenlik ve genç yetişkinlik döneminde gelişmeye başlar.

Sınırda kişilik bozukluğu olan kişilerde; ani duygudurum değişiklikleri ve kendilerinin nasıl biri olduğu, hayattaki rollerinin ne olduğu konusunda kararsız düşünceler görülebilir. Bunların sonucu olarak bu kişilerin ilgi alanları ve değerleri çabucak değişebilir.

Borderline kişilik bozukluğu olan kişiler, olayları çok iyi ya da çok kötü gibi uçlarda görmeye meyillidir. Bu kişilerin insanlar hakkındaki düşünceleri çok çabuk değişebilir. Bir gün arkadaş olarak gördükleri birini ertesi gün düşman olarak görebilirler. Bu nedenle sosyal hayatta yoğun ve istikrarsız ilişkiler kurarlar.

Belirtileri :

· Biriyle çok çabuk yakınlık kurma ya da kendinden uzaklaşacağını düşündüğü kişi ile hemen iletişimi kesme gibi terk edilmekten kaçınan davranışlar sergileme

· Aile, arkadaş ve yakın çevre ile ilgili hızla değişen aşırı sevgi ve nefret gibi uç duygulara sahip olma

· Dengesiz ve bozulmuş benlik duygusu

· Dikkatsiz araba sürme, aşırı ve mantıksız para harcama, madde kullanımı, çok fazla yemek yeme, aşırı cinsel davranışlarda bulunma, kumar oynama gibi tehlikeli ve dürtüsel hareketler yapma

· Kendine zarar verme

· Tekrarlayan intihar düşünceleri veya girişimleri

· Birkaç saat ile birkaç gün arasında süren ani ve yoğun duygudurum değişimleri

· Sürekli olarak boşlukta hissetme

· Uygunsuz ve yoğun öfke, öfke kontrol problemleri

· Güven sorunu yaşama, diğer insanların niyetleri hakkında aşırı ve irrasyonel şüphecilik olarak sayılabilir.

Borderline bozukluğu olan kişilerde tüm belirtiler görülecek diye bir durum söz konusu değildir. Bazı hastalarda birkaç belirti görülürken bazılarında sayılan belirtilerin neredeyse hepsi gözlenebilir. Belirtilerin ortaya çıkışı sıradan olaylarla tetiklenebilir.

Örneğin iş gezisi nedeniyle yakın çevresinden ayrılan bir kişide belirtiler görülmeye başlayabilir. Belirtilerin şiddeti ve süresi kişiden kişiye değişir. Kişinin genel durumu ve hastalığının derecesi belirtilerin yoğunluğunu belirler.

Bu makale 5 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Aydın Erincik

Uzm. Kl. Psk. Aydın Erincik, 1976 yılında İzmir'de doğmuştur. Mersin Üniversitesi Psikoloji bölümünü 2001 yılında başarıyla tamamlayarak Psikolog Unvanı almıştır. Yüksek lisans eğitimini ''Ergenlerde Madde Kullanımı, Duygu Düzenleme ve Bağlanma Stillerinin incelenmesi'' isimli tez çalışması ile tamamlamıştır. Uzm. Kl. Psk. Aydın Erincik, mesleki çalışmalarına şu an İzmir'de bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir. Eğitimler; Prof. Dr. Cengiz Güleç'ten, Çağdaş Psikanaliz, Psikodinamik Prof. Dr. Hakan Türkçapar aracılığı ile, Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi, Dr. Zübeyit Gün aracılığı ile Aile ve Çift Terapisi Eğitimi, Davranış Bilimleri Enstitüsünde Travmatik Yaşantıların Duyarsızlaştırılması,E.M.D.R Dr. Nevin Dölek aracılığı ile Çözüm Odaklı Terapi Eğitimi, gibi bir çok mesleki gelişim eğitimini tamamlamıştı ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
Etiketler
Kişilik bozukluğu
Uzm. Kl. Psk. Aydın Erincik
Uzm. Kl. Psk. Aydın Erincik
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube