Travma nedir?

Travma Nedir?

Travma nedir?

Hayatın günlük akışı içerisinde, kişinin beklemediği bir anda, aniden meydana gelen, korku, dehşet, çaresizlik, endişe gibi duygular yaşatan, yaşamımızı alt üst eden olaylara travmatik olaylar diyoruz.  Hayatımızın çocukluktan erişkinliğe uzanan yaşantısında, bizim baş edebileceğimizin ötesinde etki yaratan olayların pek çoğunun travmatik sonuçlar doğurduğunu görebiliriz.

Travmalar, yaşadığımız karmaşık duyguların dışında, depresyon, kaygı bozukluğu ve psikosomatik bozukluklara de sebep olabilir.

Yaşanan travmatik bir olayın ardından öfke, pişmanlık, karamsarlık, suçluluk, çaresizlik gibi hissedilen duygular ve yaşanan psikolojik sıkıntılar anormal bir olaya karşı verdiğimiz normal tepkilerdir. Ancak; “uyku ve yeme bozukluğu, günlük rutin işlere odaklanamama, karar verme güçlüğü, kolay sinirlenme, ani ağlama krizleri, duygusal anlamda hissizleşme, olayla ilgili sürekli canlanan anılar veya kabuslar, travma ile ilgili olayları hatırlamada zorluk, travmayla ilgili konularla yüzleşememe” gibi belirtileri bir aydan uzun süredir hissediyorsak ve yaşamımızı eskisi gibi yürütemediğimizi düşünüyorsak profesyonel bir yardım almayı düşünmemiz gerekir.

Bu makale 22 Şubat 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Yasemin Oltulu

Klinik Psikolog Yasemin Oltulu İlk ve orta öğretimini Aksaray’da tamamladıktan sonra Atılım Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü kazandı. Mezuniyetinin ardından Ankara Üniversitesi’nde Evlilik ve Aile Danışmanlığı eğitimi ile Atılım Üniversitesin’de Pedagojik Formasyon Eğitimi aldı. Bir süre özel bir kurumda çalıştıktan sonra Esenyurt Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans’ına başladı. “İnsomni (Uykusuzluk) Tedavisi Üzerinde Bilişsel Davranışçı Terapinin Etkisi” projesi ile yüksek lisanstan mezun oldu. Bu süre zarfında Klinik Psikoloji Enstitüsü Derneği’nden Objektif Testler Eğitimi aldı. Stajlarını Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Atatürk Lisesi ve Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaptı. Çalıştığı özel kurumlarda Çocuk-Ergen Danışmanlığı, Ebeveyn Danışmanlığı, Evlilik Danışmanlığı, Çift ...

Etiketler
Travma nedir
Klinik Psikolog  Yasemin Oltulu
Klinik Psikolog Yasemin Oltulu
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube