Depresyon nedir?

Depresyon Nedir?

Depresyon nedir?

Depresyon; kişinin düşüncelerini, duygularını, bedenini, sosyal ve iş hayatını etkileyen, yaşam kalitesini düşüren, ciddi ama tedavi edilebilir bir hastalıktır. Dünyadaki en ciddi ve önemli hastalıklar arasında yer alır. Nüfusun %20’sinde görülmektedir. Depresyonun yaygınlığı, her birimizin ailemizde, akrabalarımızda veya arkadaşlarımızda en az bir depresif kişi tanıdığı anlamına gelir.

İlgi ve motivasyon kaybı, enerji eksikliği, yorgunluk, tükenmişlik, umutsuzluk, karamsarlık, iştah kaybı, konsantrasyon ve dikkat eksikliği, karar vermede zorluk, özeleştiri, benlik saygısı eksikliği, uyku bozuklukları gibi belirtileri olan depresyon, bireyin yaşamının tüm yönlerini etkilemektedir.

Depresyon tespit edilemez ya da uygun şekilde tedavi edilemezse, hastaların ve hasta yakınlarının yaşam kalitesinde önemli bir düşüşe neden olur. Geçmişte meydana gelen epizodların sayısı ve yoğunluğu, tedavi ihtiyacının süresini belirler.

Kanıtlanmış bilimsel temellere dayanan uzun süreli psikoterapi ve ilaç tedavisi, tam bir iyileşmeye yol açar.

Bu makale 14 Eylül 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Yasemin Oltulu

Klinik Psikolog Yasemin Oltulu İlk ve orta öğretimini Aksaray’da tamamladıktan sonra Atılım Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü kazandı. Mezuniyetinin ardından Ankara Üniversitesi’nde Evlilik ve Aile Danışmanlığı eğitimi ile Atılım Üniversitesin’de Pedagojik Formasyon Eğitimi aldı. Bir süre özel bir kurumda çalıştıktan sonra Esenyurt Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans’ına başladı. “İnsomni (Uykusuzluk) Tedavisi Üzerinde Bilişsel Davranışçı Terapinin Etkisi” projesi ile yüksek lisanstan mezun oldu. Bu süre zarfında Klinik Psikoloji Enstitüsü Derneği’nden Objektif Testler Eğitimi aldı. Stajlarını Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Atatürk Lisesi ve Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaptı. Çalıştığı özel kurumlarda Çocuk-Ergen Danışmanlığı, Ebeveyn Danışmanlığı, Evlilik Danışmanlığı, Çift ...

Etiketler
Depresyon nedir
Klinik Psikolog  Yasemin Oltulu
Klinik Psikolog Yasemin Oltulu
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube