Uykusuzluk (ınsomnia)

Uykusuzluk (Insomnia)

Uykusuzluk (ınsomnia)

 

Uykusuzluk, genel popülasyonda en yaygın görülen, birinci basamakta yer alan ve hem birey hem de toplum için önemli maliyetler getiren bir uyku bozukluğudur. Uykusuzluk, uykuya başlamak veya uykuyu korumadaki güçlükle ilgili belirtiler olarak tanımlanır ve bireylerin yaşam kaliteleri, sosyal performansları üzerinde fiziksel ve psikolojik olumsuz etkiler oluşturmaktadır.  Artan yaş, kadın olmak, yalnızlık, işsizlik, alkol, kafein ve sigara kullanımı, stresli yaşam tarzı, fiziksel hareketsizlik, yatış zamanındaki düzensizlikler ve psikiyatrik ve tıbbi rahatsızlıklar uykusuzluk için tutarlı risk faktörleridir. Uykusuzluk; psikiyatrik hastalıklar için artan risk, sosyal işlevselliğin bozulması gibi önemli sosyal ve tıbbi sonuçlarla ilişkilidir.

Uykusuzluk için psikolojik ve davranışsal tedaviler arasında uyaran kontrolü, uyku kısıtlaması, gevşeme eğitimi, bilişsel stratejiler ve uykusuzluğun bilişsel davranışçı terapisi olarak adlandırılan bu yöntemlerin bir kombinasyonu yer alır.

Bilişsel davranışçı terapi, uykusuzluk için etkili bir yöntemdir. Bilişsel davranışçı terapinin (BDT), birçok meta-analizde, farmakoterapiye benzer veya daha üstün akut etkilerle uyku sonuçlarını iyileştirmede etkili olduğu ortaya çıkmıştır. BDT’nin etkilerinin 3 yıla kadar devam ettiği bilinmektedir.

Bu makale 16 Aralık 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Yasemin Oltulu

Klinik Psikolog Yasemin Oltulu İlk ve orta öğretimini Aksaray’da tamamladıktan sonra Atılım Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü kazandı. Mezuniyetinin ardından Ankara Üniversitesi’nde Evlilik ve Aile Danışmanlığı eğitimi ile Atılım Üniversitesin’de Pedagojik Formasyon Eğitimi aldı. Bir süre özel bir kurumda çalıştıktan sonra Esenyurt Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans’ına başladı. “İnsomni (Uykusuzluk) Tedavisi Üzerinde Bilişsel Davranışçı Terapinin Etkisi” projesi ile yüksek lisanstan mezun oldu. Bu süre zarfında Klinik Psikoloji Enstitüsü Derneği’nden Objektif Testler Eğitimi aldı. Stajlarını Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Atatürk Lisesi ve Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaptı. Çalıştığı özel kurumlarda Çocuk-Ergen Danışmanlığı, Ebeveyn Danışmanlığı, Evlilik Danışmanlığı, Çift ...

Etiketler
Uykusuzluk nedenleri
Klinik Psikolog  Yasemin Oltulu
Klinik Psikolog Yasemin Oltulu
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube