Toplardamar nedir?

Toplardamar nedir?
Toplardamarların görevi nedir?
Kalp her atışta vücudun ihtiyaçlarını karşılamak için bir miktar kanı atardamarlar ile dokulara gönderir. Bu temiz kan gerekli oksijeni ve besleyici maddeleri hücrelere verir ve ortamda oluşan artık maddeleri toplar. Oluşan bu kanın artık rengi koyudur ve toplardamarlar aracılığı ile kalbe geri taşınır. İşte varis bacaktaki bu toplardamarların genişlemesidir.
Bacak toplardamarları iki bölümde incelenebilir:
Yüzeysel toplardamarlar: Cilt altında yerleşirler ve gözle görülebilirler. Vücudumuzda kirli kanı kalbe taşıyan yan yollar olarak düşünülebilirler. Yüzeyel toplardamarlarda en sık görülen hastalık varislerdir.
Derin toplardamarlar: Komşu oldukları atardamarla birlikte derinde seyrederler ve gözle görülemezler. Bacak kirli kan drenajının % 90’nını sağlayan otoyollar olarak değerlendirilirler. Derin toplardamar sisteminde en sık görülen hastalık tıkanma ve iç varis olarak da bilinen kapak yetersizliğidir.
Toplardamar sisteminin görevi dokulardan alınan kanın kalbe taşınmasıdır. Atardamarların aksine toplardamarların içinde hassas kapakçıklar bulunur. Bu kapakçıklar yerçekiminin etkisine rağmen kanın kalbe doğru tek yönde hareketini sağlayıp geri kaçışı önlerler ve insan ayakta olsa bile toplardamar drenajı sağlanır. Ayakta sabit olarak çok fazla duran bireylerde ise bu kapakçıklar bozulur ve varis gelişebilir (resim 1). Öğretmenler, hemşireler, cerrahlar, polisler, diş hekimleri, ve garsonlar risk altındadır. Buna karşın ayakta çok durmalarına karşın baldır kaslarını çok sık kullanan sporcularda varis gelişme olasılığı azdır. Uzun sure oturarak çalışmada daha az olsa da risk taşımaktadır. Sekreterlerde ve uzun sure bilgisayar karşısında çalışan bireylerde varis görülme oranı az değildir.
 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Kürşat Bozkurt

Prof. Dr. Kürşat BOZKURT, 1962 yılında İzmir'de doğmuştur.  Tıp eğitimini 1985 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1987 - 1993 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda yapmış ve Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı olmuştur. 2 yıl boyunca İskoçya'da Royal Infirmary of Edinburgh Kalp ve Göğüs Cerrahisi Merkezi ve İngiltere'de Castle Hill Hospital Kalp ve Göğüs Cerrahi merkezinde çalışmış olan Prof. Dr. Kürşat BOZKURT, 1997 yılında Doçent, 2003 yılında ise Profesör unvanı almıştır. 16 Ekim 2003 tarihinde gerekli sınavları geçerek “Fellow European Board of Thoracic and Cardiovascular Surgeons (FEBCS)” unvanı almaya hak kazanmıştır. 1993 yılında “Fellow of the International College of Angiology (FICA)” üyeliğine ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Toplardamar tıkanıklığı tanısı
Prof. Dr. Kürşat Bozkurt
Prof. Dr. Kürşat Bozkurt
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube