Varis tedavi edilmezse nolur?

Varis tedavi edilmezse nolur?

Varis her ne kadar kozmetik sorunlar yaratsa da işin aslı çok daha vahim durumlara neden olabilir. Ne mi bunlar?

1) Acil bir durum olan kanama: Cilt altına kanama sonucu morarma olabileceği gibi fışkırır tarzda ciddi kanamalara dahi nedennolabilir.

2) Venöz ülser (Varis yarası): İnsanın yaşam kalitesini inanılmaz düşüren ağrılı, akıntılı, derinleşip enfeksiyon kaparsa bacağı kaybetmeye kadar neden olabilecek bir durumdur.

3) Variste pıhtı oluşumu: Yüzeyel varislerde kan birikimi olduğundan, hareketi kısıtlı bu kan pıhtılaşmaya meyillidir. Pıhtılaşma olduğunda variste sertleşme ve oluşan inflamasyon sonrası kızarıklık, ağrı, sıcaklık artışı (tromboflebit) olabilmektedir.

4) Derin ven trombozu: Hastalarımızda derin ana toplardamarda da bu pıhtılaşma olabilmekte. Bu durumda her hastada olmamakla birlikte bacakta çap artışı, ödem, sertleşme ve ağrı olabilmektedir.

5) Pulmoner emboli(Akciğere pıhtı atması): Özellikle az önce bahsettiğimiz derin ven trombozu durumunda bir parça pıhtının koparak akciğerin damarlarını tıkaması durumudur. Ana damarlara büyük bir pıhtı ulaşması durumunda ani ölüm, daha küçük damarlara gitmesi durumunda ciddi solunum sıkıntıları, ağrı ve yoğun bakım ünitesine yatışla sonuçlanan tehlikeli bir durumdur.

6) Varislerde ağrı, kramp, huzursuzluk: Özellikle gece ya da dinlenmekle başlayan bu şikayetler uykuya dalmakta zorlanmanıza neden olur.

7) Kaşıntı, bacaklarda ağırlık ve dolgunluk hissi, bacaklarda sızlama ve yanma

Bu makale 24 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. İlker Zan

Op. Dr. İlker Zan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1996 yılında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesin de başladığı tıp eğitimini 2002 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2005 - 2011 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesin de tamamlayarak Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı olmuştur.

Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Özel Antakya Akademi Hastanesi, Alanya Başkent Üniversitesi Hastanesi, Antalya Özel Likya Hastanesi, gibi kurumlarda görev alan Op. Dr. İlker Zan, mesleki çalışmalarına şu an Alanya Vein Clinic de devam etmektedir.

Etiketler
Bacak ağrıları
Op. Dr. İlker Zan
Op. Dr. İlker Zan
Antalya - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube