Toksik ilişki nedir?

Toplumsal bir varlık olan insan duygusal bir ilişki içinde yaşamaya eğilimlidir. Bazı ilişkiler bireylere yarar sağlarken, bazıları ise zarar verebilir.

Toksik ilişki nedir?

Toplumsal bir varlık olan insan duygusal bir ilişki içinde yaşamaya eğilimlidir. Bazı ilişkiler bireylere yarar sağlarken, bazıları ise zarar verebilir. Bireyin iyi hissetmek yerine kötü hissetmesine sebep olan ilişkilere günümüzde toksik ilişki (zehirli birliktelik) denmektedir. Toksik ilişkiler genelde bireyi mutsuz kılan, bireye kendini sorgulatan ve suçlu hissettiren ilişkilerdir. Bu tür ilişkilerden kopmak çok zordur.

Toksik ilişkilerde bireylerden en az biri bencil ve zorbadır. Psikolojik veya fiziksel şiddet uygulayarak partnerine içinde bulunduğu anı yaşanmaz hale getirir ve ilişkiyi zehirler. Bu zehirli birliktelik içerisinde bulunan birey ilişkisine ve partnerine değer vermez. Sadece kendi çıkarını düşünür ve kendi çıkarları için partnerini kullanır. Sürekli olumsuz eleştiri ve telkinlerde bulunur. Bu sayede partnerinin kendini değersiz hissetmesini sağlayarak özsaygısını düşürmesine neden olur ve korku yayar. Böylece partnerine istediğini yaptırır. Birey ilişkiye dışarıdan bakamadığından içinde bulunduğu durumu fark edemez. Ona göre ilişkinin doğası budur ve partneri sevgisini ancak bu şekilde gösterilebiliyordur.

-              İlişkide her zaman aldığınızdan fazlasını veriyorsanız,

-              Kendinizi değersiz ve tükenmiş hissediyorsanız,

-              Size saygı duyulmadığını ve ihtiyaçlarınızın karşılanmadığını düşünüyorsanız,

-              Özgüveninizin zamanla azaldığını hissediyorsanız,

-              Anlaşılmadığınızı, desteklenmediğinizi, alaya alındığınızı hissediyorsanız,

-              Partneriniz tarafından şiddete maruz kalıyorsanız,

-              Partnerinizle konuştuktan sonra kendinizi depresif, öfkeli hissediyorsanız,

-              Partnerinizin söyleyeceklerinden kaçınmak için her sözünüzü, her hareketinizi defalarca gözden geçirmek zorunda kalıyorsanız,

-              Partnerinizin neşesini yerine getirmek için çok fazla zaman harcıyorsanız,

-              İlişkide her zaman suçlu sizseniz,

-              Partneriniz sürekli olayları kendi lehine çeviriyorsa,

-              Siz yokmuş gibi davranıyorsa,

-              Siz konuşurken sizi dinlemiyor, başka şeylerle ilgileniyorsa,

 

Eğer siz de ilişkinizde bu ve benzeri durumlarla karşılaşıyorsanız “toksik ilişki” yaşıyor olabilirsiniz. Toksik ilişkilerden kurtulmak, özsaygı ve özgüvenin yeniden kazanılmasını sağlamak, her zaman tek başına başarılamayabilir.

Bu makale 17 Ağustos 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Güneş Üçcan

Psikolog Güneş Üçcan ergen, yetişkin ve çift terapisi uygulamaktadır. İlişki Pusulası Evlilik ve Aile Terapisi Eğitimini, Prof. Dr. Hürol Fışıloğlu’ndan almıştır. Ayrıca Türk Psikologlar Derneği tarafından verilen Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimini Prof. Dr. Özden Yalçınkaya Alkar’dan almıştır. Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden “Onur Öğrencisi” olarak mezun olduktan sonra yüzyüze ve online görüşmelerine Ankara’da başlamış, şu anda ise İzmir’de ikamet etmektedir. Alanda: Bilişsel Davranışçı Terapi, Varoluşçu Psikoterapi, Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi, Çift, Evlilik ve Aile Terapisi, Sanat Terapisi Uygulamaları yapmaktadır. Anksiyete (Kaygı) Bozuklukları, Depresyon, Fobiler ve Özgüven Eksikliği, İlişki Sorunları başlıca çalışma alanları arasındadır. Aynı zamanda Tiyatro Yazarı olan Güneş Üçcan, kendine ait olan yedi tiyatro ...

Etiketler
Toksik ilişki
Psk. Güneş Üçcan
Psk. Güneş Üçcan
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube