Yas ve kayıp

Yas ve kayıp

"Ölüm kayıpların en somut ve en acı olanıdır. Ölüme karşı verdiğimiz tepkilerimizde farkında olmaksızın, geçmişimizdeki yarım kalmış, dayatılmış ya da aceleye gelmiş ayrılıklarımızın bilinçaltımızdaki kalıntılarını da bir arada yaşarız. Yas tutma, sadece ölüme karşı verilen bir yanıt değildir. Yas tutma herhangi bir yitim ya da değişikliğe verdiğimiz psikolojik yanıt ve iç dünyamız ile gerçeklik arasında uyum sağlayabilmemiz için yaptığımız uzlaşmalardır."   Gidenin Ardından - VAMIK VOLKAN  

Yaşamın doğal döngüsü gereği kayıplar mutlaka gerçekleşir ve bu gerçek her birey için kaçınılmazdır. Değer verilen birinin ölümü, beklenen bir durum olsun veya olmasın, kişinin yaşayabileceği en büyük acılardan biridir. Sevilen birinin, bir hayvanın, bir ilişkinin, arkadaşın, mesleğin, şehir ya da kaybedilen sağlığın ardından yaşanan yas, "doğal ve gerekli" bir süreçtir. Öte yandan kaybın ardından yaşanan yas sürecini herkes aynı şekilde yaşamaz.  Bu nedenle değer verdiğimiz birisinin kaybının verdiği üzüntü ile baş etmenin tek bir ‘’doğru’’ ya da ‘’normal’’ yolu yoktur. Acının geçmesi ve hayatın çabucak normale dönmesi için sihirli bir yol da yoktur.

Yas sürecinde bilinmesi gereken noktalardan biri sağlıklı bir yas sürecinin kaybı unutmak anlamına gelmediğidir. Yas tutmak kaybedilen kişiyi unutmak ya da artık sevmemek anlamına gelmez sadece kaybı ve bununla ilgili duyguları kabullenmek, başa çıkabilmeyi ve bu duygularla yaşamı sürdürmeyi öğrenmek anlamına gelir.

Bu sebeple yas sürecinde olan birinin acısıyla daha etkin, daha sağlıklı bir şekilde baş etmesine yardımcı olunabilmesi için bir uzmandan destek almak çok önemlidir.

Bu makale 5 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Eda Nur Çakmak

Lisans eğitimini Pamukkale üniversitesi, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümünde onur
derecesi ile tamamlamıştır. Lisans eğitimi boyunca bir çok eğitime katılmış, çeşitli okullarda
uygulamalı eğitimlerini başarı ile tamamlamıştır.
Mezun olduğu 2014 yılından itibaren gençlere ve çocuklara motivasyon, performans ve sınav
kaygısı, ders çalışma alışkanlıkları, ergenlik, akran arabuluculuğu konularında danışmanlık
yapmıştır.
2014-2016 yılları arasında Konya-Bozkır adliyesinde Aile ve Çocuk Mahkemeleri bölümünde
Pedagog olarak görev almıştır.
Psk. Dan Eda Nur ÇAKMAK, şu an Moral Psikoloji Merkezinde ergen, yetişkin ve çiftlere (çift
ve cinsel) psikoterapi ve psikolojik destek sunmaktadır.
EMDR ve Duygu Odaklı Terapi temelli çalışmalarını sürdürmektedir.

Etiketler
Kaygı bozukluğu
Psk. Dan. Eda Nur Çakmak
Psk. Dan. Eda Nur Çakmak
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube