Kekemelik tedavisinde dikkat edilmesi gereken esas noktalar

Kekemelik tedavisinde dikkat edilmesi gereken esas noktalar

Kekemelik tedavisinin başarılı olması için aşağıdaki çalışmaların yapılması gerekir.
- Özgüven duygusunu oluşturmak
- Nefes egzersizeri ve bunu bilinçli bir şekilde idrak edip, akıcı konuşmayı sağlamak
- Kemikleşmiş eski konuşma yapısının yerine yeni sağlıklı ve düzgün bir konuşma yapısını tesis etmek
- Meditasyon ve rahatlatıcı tekniklerle (seanslarla)  iç sükuneti teşvik etmek
- İç ve dış streslere karşı dirençli olmayı öğrenmek
- Kendi duygularını bilinçli bir şekilde ifade edebilmek
Kekelemelik tedavisindeki eksiklikler nelerdir?
Kekeleme çok kompleks ve derin bir problemdir. Bunun için tek bir yöntem ya  da teknik tek başına tedavide yeterli olmayabiliyor. Kekemelik tedavisinin geniş kapsamlı ve bütüncül olması gerekiyor. Gideceğiniz merkezlerin bütüncül bir terapi uygulayıp uygulamadığına dikkat ediniz. Çünkü;
1. Sadece nefes terapisi ya da diyafram solunumu ile kalıcı bir başarı sağlanmıyor. Kısa bir zaman sonra iyileşme görülse bile, maalesef devamı gelmiyor.
2. Sadece psikolojik tedavilerde bu sorunun çözümünde yetersiz kalıyor. Çünkü kekemelik tipik bir psikolojik hastalık değil, daha derin boyutları olan bir konuşma bozukluğu.
3. Konuşma teknikleri kısa bir zaman sonra ilk günlerdeki etkisini yitiriyor. Çünkü kekeme olan bir insan yılların verdiği bu kekeme psikolojisini içselleştiriyor ya da adeta onun bir karakteri haline geliyor.
4. Yoga ve meditasyon gibi teknikler insanı rahatlatan ve iç huzura götüren yöntemlerden bir tanesi. Ve bunun sonucunda akıcı konuşma sağlansa da, en ufak stresli ve heyecanlı durumlarda tekrar kekeleme ihtimali içten bile değil.
5. Hipnoz süreçleri genelde belirli bir zaman sonra etkisini gösteriyor. Başlangıçta, özellikle stresli durumlarda insana psikolojik yönden yeterli güven duygusunu vermiyor.
6. Konuşma hızını düşürmek belli bir süre işe yarasa da bir süre konuşma yeniden bozuluyor.
7. Peki olması gereken nedir? Bütün bu teknikleri tek tek değil de bir bütün olarak, hepsini bir arada uygulamak gerekiyor. Böyle bütüncül bir yaklaşım tedavinin kalıcılığını artırıyor. Geri dönüşleri engelliyor.

 

 

 

 

 

 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Asım Eren

Uzm. Psk. Asım EREN, 1970 yılında İzmit'te doğmuştur. Lise öğrenimini Ankara Atatürk Lisesi'nde bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Yüksek Lisansını ise İstanbul Maltepe Üniversitesi'nde yapmıştır.

13 yıl boyunca Saraybahçe Belediyesi Kreş Müdürlüğünde Psikolog olarak hizmet vermiş olan Uzm. Psk. Asım EREN, mesleki çalışmalarına şu anda Sonumut Psikolojik Hizmetler Merkezi'nde devam etmektedir. Ayrıca kendisi Lisans ve Yüksek Lisans eğitiminin yanı sıra Yeditepe Üniversitesi'nde Hipnoz eğitimi de almış ve Hipnoterapist unvanına sahip olmuştur.

Etiketler
Nefes egzersizi
Uzm. Kl. Psk. Asım Eren
Uzm. Kl. Psk. Asım Eren
Kocaeli - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube