Son dakika telaşları

Son dakika telaşları

Yaz geldi geliyor derken  sıcaklar biranda bastırdı. Hal böyle olunca uçuş uçuş elbiseler, incecik kıyafetler gardroplarımızda yerini almaya başlarken bizi de bir telaş aldı. Kışın kendimiz korumak için nasıl sıkı giyiniyorsak aynı vücudumuzda kendini korumak için bir miktar yağ tutabiliyor. Peki kısa sürede bu fazlalıklardan nasıl kurtulabiliriz ?

Yeterli uyku ve kalitesi

Hiç vakit kaybetmeden yapacağınız düzenli beslenme ve yürüyüşler ile bedeninizi yaza hazırlamaya başlayabilirsiniz.  Yapacağınız bu diyet ve yürüyüş sayesinde vücudunuzdaki toksinlerden kurtularak bedeninizi onarma fırsatı yakalayabilirsiniz. Diyete başlamadan önce uyku saatlerini ayarlamak önemli. Günde 7 – 8 saat uyku uymak vücudun dinlenmesi için yeterlidir. Yetersiz ve kalitesiz yapılan uyku yemek yeme isteği, gece boyunca atıştırma gibi  sorunları beraberinde getirir. Cevizde bulunan yüksek miktardaki omega – 3 melatonin hormonunu arttırdığı için uykuyu düzenlemeye yardımcı olur.3

Önemli olan kiloyu korumak

Diyete başladığınız gün ile hedef kilonuza uaştıktan sonraki kilonuz karşılatırıldığında vücudunuzdaki yağ hücrelerinin sayısı değişmez, sadece yağ hücresinin hacmi küçülür. Yeniden kilo alındığı takdirde hem yeni yağ hücreleri ekleniyor hem de varolan yağ hücrelerinin hacmi büyür. Böylece her seferinde daha çok kilo alınıp daha zor verilir. Bu yüzden ideal kilonun korunması önemlidir.

Nasıl bir diyet programı olmalı

Gün içerisinde mutlaka 2,5 – 3 lt su tüketilerek metabolizmanın hızlanması sağlanmalı.

Sabah kahvaltısında yumurta, az yağlı peynir, taze sebze, yoğurt ve yulafa yer verilmeli.

Öğle yemeğinde proteinli bir salata tüketilebilir. Etli, tavuklu, kinoalı ya da yeşil mercimekli olabilir. Ya da ızgara balık, kırmızı et ya da tavuk yanında ızgara sebzeye yer verilmelidir. Salata yerken kısa bir süreliğine zeytinyağına veda etmeniz kilo kaybınızı hızlandıracakır.

Akşam yemeğinde küçük bir tabak sebze yemeği ve yoğurt yeterli olacaktır. Sebzelerden özellikle kabak ve mantarı tercih etmeniz hem tok kalmanızı hem de daha fazla lif almanızı sağlayacaktır.

Öğleden sonraki ara öğünde salatalık, kırmızı biber gibi metabolizma hızlandırıcı sebzeler ya da 1 avuç içini doldurucak kadar meyve ve yanında bir miktar süt ya da yoğurt tüketilebilir.

Yemeklerinizde tuz yerine baharat kullanmanız vücudunuzdaki ödemi atmanızı sağlayacaktır.

Son olarak haftada 4 – 5 gün yapacağınız 1 saatlik tempolu yürüyüş kilo vermenizi ve forma girmenizi hızlandıracaktır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Seda Uşarer

Dyt. Seda Uşarer, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı lisans eğitimini 2007 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Mesleki hayatına 2009 yılında Kıbrıs’da bulunan Sodexho Catering Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nde başlamış olan Dyt. Seda UŞARER, daha sonra International Medicana Ankara Hastanesi’nde klinik diyetisyen olarak görev yapmıştır. Buradaki görevinin ardından İzmir'de çalışmalarını sürdürme kararı almış ve Özel Kent Hastanesi’nde yaklaşık 3 yıl süreyle klinik diyetisyen olarak çalışmıştır.

Diyetisyen kimliğini tamamlamak adına lisans eğitiminin yanı sıra Yaşam ve Eğitim Koçluğu Eğitimi de almış olup mesleki çalışmalarına Özel Medicana International İzmir Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Zayıflamak
Dyt. Seda Uşarer
Dyt. Seda Uşarer
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube