Soluk resim ‘’ depresyon’’

Soluk resim ‘’ depresyon’’

Depresyonu kişide görülen duygu, düşünce, davranış ve bedensel belirtilerde bozulma olarak tanımlayabiliriz.

Depresyonu detaylandırmak ve bu soluk resmin içine daha çok girmek için tüm bilimsel kavramları bir kenarı bırakmak çok yerinde olacaktır.

Soluk resmin içinde bulunan kişi, gerçekten soluktur, solgundur. Bir nesnenin renginde hem fikir olabilirsiniz fakat tonu konusunda farklı sonuçlar ortaya çıkabilir. ‘’ Depresyon gözlüğü’’ demek yerinde olacaktır. Fakat bu gözlüğü kişi kendi iradesinde takmamıştır ve çıkarmak için kendi çabası yetersiz kalabilir. Öncelikle bilmeliyiz ki depresyon kişinin etrafındakilere yaptığı ‘’naz’’ değildir.

Gözlemlenebilir belirtilerin bazıları; karamsarlık, umutsuzluk, olumsuz düşüncelerle örülü bir düşünce dünyası, çaresizlik ve hiçbir şeyden zevk alamama şeklinde aslında motivasyondan uzak bir süreçtir. Kişinin yarınlarını oluşturmaktaki destekleyici motivasyondur. Yarınlarını destekleyecek gücü kendinde bulamayan kişi o anda tomurcuk veren veya açmış olan hiçbir çiçeği göremez. ‘’ Depresyon gözlüğü’’ motivasyonu engellemekle kalmaz kişiyi geçmişteki kendisini olumsuz etkileyen durumları düşünmeye zorlar. Zaten zor ve yorucu olan süreçte birde geçmişe dair pişmanlıklar gün yüzüne çıkar. Geçmişteki olumlu detayları göremeyen kişi geleceğinin de geçmişi gibi olacağını düşünür.

Aynı zamanda depresyonun etkisiyle; unutkanlık, dikkat dağınıklığı, uyku bozuklukları, iştah artması veya azalması gibi kişinin yaşam kalitesini etkileyecek bozulmalar yaşayabilmektedir.

Depresyonda Biri !

Aynadaki yansımama bakışım mı değişen yoksa değiştim mi gerçekten? Böyle net miydi yüzümdeki çizgiler, buradayım diyorlar mıydı? Gülümsediğimde yanağımda beliren çizgiler sanki hüzünle baktığım gözlerimin kenarlarına taşınmış gibiler. Aynı zamanda hiç iç açıcı olmayan geçmişin karşısında nasıl gelecek güzel olabilir ki, hiç bir şeye acelem yok ki sanki hareketlerim, düşüncelerim hep umutsuz ve uzun süreli. Yaşamak için yemek yiyorum sadece. An geliyor ki yaşamak bile anlamını yitiriyor ve son vermek istiyorum hayatıma. (örnek metindir)

Depresyonun ilerleyişi herkeste aynı mıdır?

Hiçbir hastalık/ bozuklukta belirtilerin aynı şekilde devam etmediği gibi depresyonda da ilerleyiş aslında kişiden kişiye göre değişmektedir. Bu yüzden okuduğunuz hiçbir makale sizin tanı koymanız için yeterli olmayabilir. Bu anlamda uzmandan yardım almanız yaşadığınız sorundaki seyri aydınlatmak adına faydalı olacaktır.

Sağlıklı günler

Bu makale 9 Ağustos 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Caner Öztopcu

Çocuk ergen yetişkin ve çift terapisi üzerine çalışmalarını sürdüren Uzm.Psk.Dan.Caner Öztopcu . Yakın zamanda 17 bininci vakasını görerek süpervizörlük desteği vererek meslektaş yetiştirmektedir. Uzm.Psk.Dan.Caner Öztopcu ,lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Başkent Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık bölümünde başladığı eğitimini dereceyle tamamlamıştır. Uzm.Psk.Dan.Caner Öztopcu Ankara üniversitesi sağlık bilimleri tıp fakültesinden Aile Danışmanlıgı tamamlayarak uzmanlığını almıştır Alanda : bilişsel davranışı terapi, şema terapi, emdr, dinamik ve analitik terapi alanında çalışmaktadır.Bunların dışında Moxo dikkat testi ve özgül öğrenme güçlüğü kapsamında Prep lisansını tamamlamıştır. Türk silahlı kuvvetleri Deniz Kuvvetleri Komutanlığında 1 yıl düzenli olarak danışan gördükten sonra ayrılarak Ankara’ya dönmüştür. Döndükten kısa bir ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
linkedin
twitter
Etiketler
Depresyon tedavisi
Uzm. Psk. Dan. Caner Öztopcu
Uzm. Psk. Dan. Caner Öztopcu
Ankara - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube