Tırnak ye”me”

Tırnak ye”me”

Tırnak yeme davranışı önceden ele aldığım duygusal ihmalin sonuçlarındandır. Çocuk, sevgi ve ilgi ister ve eksikliğini yaşadığı durumlarda nasıl baş edeceğini bilemez.Bu eksikliğin yarattığı kaygıyı azaltmak adına bazı davranış problemleri ve davranışsal tekrarlar gözlemlenebilir.

Çocuk bakmanın zor ve eğlenceli kısımlar mevcutken, zorlayıcı olduğu durumlarda bile ihmal etme olasılığı olmaksızın sorumluluk gerektiren bir yönü vardır. Bakım veren kişinin çocuğun karnını doyurması, temiz olmasını sağlaması ve sağlığıyla ilgili şüpheli durumlarda müdahale etmesi ve/veya ettirmesi beklenir.

Peki, çocuğa sadece bunların yapılması yeterli midir? - Hayır

Çocuk bütün sıraladığımız şeylerin dışında ilgi ve sevgi beklemektedir. Duygusal açıdan doyum sağlayamayan çocuk kendisini yetersiz ve değersiz hissedebilir. Duygusal anlamda sorunlar yaşayan çocuk ise baş edebilmek arayışa girer. Bu belirtiler veya yardım zili de diyebiliriz, bir çok şekilde ortaya çıkabilir. “Tırnak yeme” davranışı ise bunlardan biridir. Sadece çocuklarda değil etrafımıza baktığımızda yetişkinlerde de görülebilmektedir.

Çocuklarda tetikleyici durumlar nelerdir?

Huzursuz ev ortamı

Ebeveynlerin boşanması

Beklenilen ilgi ve sevgiye ulaşamama

Sevilen kişinin kaybı veya hastalanması

Okul vs. ortamlardaki arkadaşlarıyla sıkıntılar yaşama “akran zorbalığı vs.”

Yakın arkadaşının veya aile bireylerinin tırnak yeme davranışı taklit etme

Yukarıdaki maddelerin çoğunda gördüğümüz gibi duygusal temele dayanan davranışın çıkış noktası kaygıdır.

Erkek çocuklarına oranla kız çocuklarındaki tırnak yeme davranışı daha fazladır.

Tırnak yeme davranışa ek olarak gözlemlenebilecek durumlar ise; ağzına dışarıdan nesneler sokması, diş sıkma veya gıcırdatma, parmak veya farklı nesneleri emme davranışlarıdır.

Tırnak yeme davranışı nasıl sonlandırılır?

Temelinde kaygı barındıran ve besleyen eylemleri sonlandırırken yapmamız gereken ilk hamle kaygıyı uzaklaştırmak olacaktır.

Bu makale 9 Ağustos 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Caner Öztopcu

Çocuk ergen yetişkin ve çift terapisi üzerine çalışmalarını sürdüren Uzm.Psk.Dan.Caner Öztopcu . Yakın zamanda 17 bininci vakasını görerek süpervizörlük desteği vererek meslektaş yetiştirmektedir. Uzm.Psk.Dan.Caner Öztopcu ,lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Başkent Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık bölümünde başladığı eğitimini dereceyle tamamlamıştır. Uzm.Psk.Dan.Caner Öztopcu Ankara üniversitesi sağlık bilimleri tıp fakültesinden Aile Danışmanlıgı tamamlayarak uzmanlığını almıştır Alanda : bilişsel davranışı terapi, şema terapi, emdr, dinamik ve analitik terapi alanında çalışmaktadır.Bunların dışında Moxo dikkat testi ve özgül öğrenme güçlüğü kapsamında Prep lisansını tamamlamıştır. Türk silahlı kuvvetleri Deniz Kuvvetleri Komutanlığında 1 yıl düzenli olarak danışan gördükten sonra ayrılarak Ankara’ya dönmüştür. Döndükten kısa bir ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
linkedin
twitter
Etiketler
Tırnak yemek
Uzm. Psk. Dan. Caner Öztopcu
Uzm. Psk. Dan. Caner Öztopcu
Ankara - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube