Doktorsitesi.com

Pasif-Agresif Kişilik Bozukluğu

Psk. Ahmet Kaan Kurt
Psk. Ahmet Kaan Kurt
7 Mart 2023270 görüntülenme
Randevu Al
Pasif-Agresif Kişilik Bozukluğu
Pasif-Agresif Kişilik Bozukluğu

Pasif-Agresif Kişilik Bozukluğu

 

Agresyon genel olarak temel dürtü ve mekanizmalarımızdan biri olarak karşımıza çıksa da , pasif-agresif bireylerin alışılmış olan agresif tutumların yerine daha çok derinliği olan agresif davranışlarda bulunması muhtemeldir. Bireyler arası iletişimde engel koyan , sürüncemede bırakan , yavaş ve ağırdan alan , gecikme ve erteleme davranışı içeren tutumlar görülebilmektedir. Birey kendini ortaya koymaktansa , iletişim halinde olduğu bireyi sorumlu tutma davranışı sergileyebilir ve kendini öne sürmeyebilir.

Kişilik bozuklukları alanında , toplumsal olarak ‘’normal ve uyumlu’’ davranışlar sergiledikleri düşünülen bu bireyler , saptaması güç olabilir. Surat asmak olarak tabir edilen durum çoğu zaman genel mizaca yayılabilir. Süreklilik arz ediyor oluşu önemli bir belirleyicidir.

Anlık olarak değişebilen birbiri ardı sıra davranışlar ve duygu durumlar görülebilir. Kolaylıkla tartışmacı bir tutum sergileyebilirler. Anlık olarak değişimleri gözlemlendiği için , bir an çok sevinçliyken bir anda somurtkan olabilirler. Duygularını kolay belli eder fakat kendilerini öne sürmekten kaçınabilirler. Çoğu zaman yapılan , toplumsal olumlu davranışların altında , olumsuz duyguların yansımaları görülür. Örnek olarak , başkalarının elde ettiklerini tebrik ederken , içten içe kıskanma duygusunu yaşayabilirler. Buna bağlı olaraksa öfkelenip , kavgacı tutum sergileyebilirler. Kolay incinip kırılabilecekleri için bu durumları agresyon ile tersine çevirme eğilimleri olabilir. Direkt olarak yöneltilmeyen agresif tutum kendini sabotaj , yani başkalarının farkında olmadan zaar verme durumuyla kendini gösterebilir.

Etiketler

Kişilik bozukluğuPasif-agresif kişilik bozukluğu

Yazar Hakkında

Psk. Ahmet Kaan Kurt

Psk. Ahmet Kaan Kurt

Psikolog Ahmet Kaan KURT , merkezimizde ergen ve yetişkin danışanlarımıza hizmet vermektedir. İlköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamlamış olup lisans eğitimini Çankaya Üniversitesi Psikoloji bölümünü bitirmiştir. Bu süreçte bir çok eğitim ve seminere katılmış , meslek açısından güncel çalışmaları takip etmiştir. Mmpi (Minnesota Çoklu-Kişilik Envanteri) , Beck Kaygı ve Depresyon Envanteri , Young Şema Ölçeği gibi klinik testleri uygulamış , Çözüm Odaklı Terapi , Farkındalık Terapisi (Mindfullness) , Bilişsel Davranışçı Terapi alanlarında da eğitim almıştır.
Stajını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında yapmış ve burada psiko-sosyal , sosyo-ekonomik durumlar üzerine gözlem ve çalışmalar yapmıştır. Aynı zamanda saha çalışmalarına katılmış , bu saha çalışmalarında aile danışmanlığı , madde kötüye kullanımı ve madde bağımlılığı alanlarında hizmet ve destek vermiştir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.