Siyatik

Siyatik

SİYATİK: 

Siyatik sinirinin sıkışması ile sinirin uyardığı kas bölgelerinde ağrı ve his,kuvvet kayıpları ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastanın ilk şikayeti ağrıdır. Ağrılar siyatik siniri boyunca, kalçadan ayak topuğuna kadar uzanır. Siyatik siniri topuğa doğru uzanırken bazı noktalarına parmakla bastırılınca hassas olduğu görülür. Bu noktalarda sinir üzerine yapılan basınçla uyandırılan ağrı sinir boyunca  yayılır.siyatik

Sinirin baskı altında kalması veya sıkışması sonucu ortaya çıkan  belirtiler de, hastalığın teşhisinde önem arz eder. Hasta sırtüstü yatarken gerilmiş halde bulunan bacak yavaş yavaş yukarı kaldırılır ve bu sırada uyluğun arka yüzünde bacağa, hatta ayağa kadar yayılan çekici bir ağrı husule gelmesi siyatik lehinedir. Bacak ne kadar yukarı kaldırılırsa, ağrı da o kadar şiddetlidir. Ayakta iken de öne eğilmekle bacağın arka yüzünde ayağa kadar inebilen ağrı da önemlidir.Siyatik sinir kökleri etkilendiğinde hasta taraf  bacağın kaldırılmasıyla diğer bacakta da ağrı meydana gelebilir.

Siyatiğin meydana gelmesinde; omurgadaki değişik hastalıklar (omurganın tümörleri, omurganın kireçlenmesi, bel fıtıkları, omurga enfeksiyonları, omurganın alt kısımlarında yerleşen doğuştan veya sonradan olma değişiklikler), leğen kemiklerinin ve bu bölgedeki organların hasarlanmaları sebep olabilirler.. Bu bozukluklar siyatik sinirini herhangi bir yerinde baskı altında bırakarak yada  gerilmesine neden olarak siyatik tablosuna yol açabilirler..En sık  rastlanan siyatik sebebi; bel fıtıklarıdır.

Ayrıca siyatik sinirinin damarlarıyla ilgili bozukluklar,şeker hastalığı,  gut, bazı enfeksiyonlar, bazı tahriş edici ilaçların siyatik sinir çevresine şırınga edilmesi de siyatik sinir hasarına yol açabilir.Tedavi edilmeyen hastalarda;bacakta his ve kuvvet kaybı,hareket kaybı ,kaslarda zayıflamalar ortaya çıkabilir.

Siyatik tedavisinde amaç; siyatiğe yol açan  sebebi belirleyerek tedaviyi programlamaktır.Hastanın ağrı şikayeti ön planda ise  önce ağrıyla mücadele edilömelidir. İstirahat,ilaç ve fizik tedavi yöntemleri tedavide önemlidir.Sinirin etkilenmesi ileri düzeyde olup his ve kuvvet kaybı ön planda ise; sinirin iyileşmesini sağlayıcı ve hızlandırıcı,bu süre içinde de kas gücünü arttırıcı fizik tedavi yöntemlerini düzenli bir şekilde uygulamak önem arzeder. (elektirik stimulasyonu ,egzersiz gibi ).



 

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Gülçin Gülşen

Etiketler
Siyatik nedir
Prof. Dr. Gülçin Gülşen
Prof. Dr. Gülçin Gülşen
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube