Manyetik alan tedavisi nedir?
Elektrik akımının oluşturduğu manyetik enerjininin tedavi dozunda ve şeklinde uygulanması esasına dayanır. Farklı uygulama şekilleri ile derin ısı ve elektrik akımı oluşturarak etki eder.
Uygulama alanları
Magnetoterapi, ağrı ve doku iyileşmesi üzerine etkilidir. Romatizmal hastalıklar (kireçlenme, iltihaplı romatizma, yumşak doku romatizması), sinir hasarına yol açan hastalıklar (diabet, çocuk felcinin erişkin dönemi, sinir yaralanmaları vb), kırık iyileşmesi, osteoporoz, yara ve yanık iyileşmesi gibi durumlarda doktor önerisi ile gerekli dozlarda uygulanır.
Hangi durumlarda kullanılmaz?
Tüberkülozu (verem) olan, viral ve mantar hastalıkları olan, kanser tedavisi gören veya kanser öyküsü olan hastalarda, genç diabet hastaları, barsak kanaması olan hastalarda ( ciddi kanama artışı yapabilmektedir) gebelerde, çocuklarda uygulanmaz.
Görülebilecek yan etkiler
Ciddi bir yan etki görülmez. Çok nadir olarak uykusuzluk, sinirlilik gibi geçici ve düzelebilir düzeyde aşırı duyarlılık oluşabilir. Özellikle düşük ve yüksek tansiyon hastalığı olan ve total vücut Magnetoterapi uygulanan hastalarda kan basıncı takibi yapılması gerekir. Bu hastalarda kan basıncı değişiklikleri gözlenmektedir.
Dikkat edilmesi gereken durumlar
Elektronik yardımcı cihazlar takan veya kalp pili , insülin pompası ve elektromedikal implantları olan hastalara magnetoterapi tedavisi uygulanmaz. İşitme cihazı takan hastalar tedavi öncesinde cıhazlarını çıkarmalıdırlar.
Tedavi uygulamaları hasta giyinikken uygulanır. Tedavi esnasında hastalar manyetik alanlara duyarlı olan zincirler, toka, saat, vb gibi metal eşya veya nesneleri üzerlerinde bulundurmamak zorundadır.
Tedavini uygulama süresi
Seanslar Yaklaşık 30 dakika olup ve toplam tedavi 10- 20 seans arasında değişiklik göstermektedir.