Manyetik alan tedavisi (magnetoterapi)

Manyetik alan tedavisi (magnetoterapi)

Manyetik alan tedavisi nedir?

Elektrik akımının oluşturduğu manyetik enerjininin tedavi dozunda ve şeklinde uygulanması esasına dayanır. Farklı uygulama şekilleri ile derin ısı ve elektrik akımı oluşturarak etki eder.

Uygulama alanları

Magnetoterapi, ağrı ve doku iyileşmesi  üzerine etkilidir. Romatizmal hastalıklar (kireçlenme, iltihaplı romatizma, yumşak doku romatizması), sinir hasarına yol açan hastalıklar (diabet, çocuk felcinin erişkin dönemi, sinir yaralanmaları vb), kırık iyileşmesi, osteoporoz, yara ve yanık iyileşmesi gibi durumlarda doktor önerisi ile gerekli dozlarda uygulanır.

 Hangi durumlarda kullanılmaz?

Tüberkülozu (verem) olan, viral ve mantar hastalıkları olan, kanser tedavisi gören veya kanser öyküsü olan hastalarda, genç diabet hastaları, barsak kanaması olan hastalarda ( ciddi kanama artışı yapabilmektedir)  gebelerde, çocuklarda uygulanmaz. 

  Görülebilecek yan etkiler

 Ciddi bir yan etki görülmez. Çok nadir olarak uykusuzluk, sinirlilik gibi geçici ve düzelebilir düzeyde aşırı duyarlılık oluşabilir. Özellikle düşük ve yüksek tansiyon hastalığı olan ve total vücut Magnetoterapi uygulanan hastalarda kan basıncı takibi yapılması gerekir. Bu hastalarda kan basıncı değişiklikleri gözlenmektedir.

   Dikkat edilmesi gereken durumlar

  Elektronik yardımcı cihazlar takan veya kalp pili , insülin pompası ve elektromedikal implantları olan hastalara magnetoterapi tedavisi uygulanmaz. İşitme cihazı takan hastalar tedavi öncesinde cıhazlarını çıkarmalıdırlar. 
   

  Tedavi uygulamaları hasta giyinikken uygulanır. Tedavi esnasında hastalar manyetik alanlara duyarlı olan zincirler, toka, saat, vb gibi metal eşya veya nesneleri üzerlerinde bulundurmamak zorundadır.

  Tedavini uygulama süresi

 Seanslar Yaklaşık 30 dakika olup ve toplam tedavi 10- 20 seans arasında değişiklik göstermektedir.

Bu makale 27 Ağustos 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Nurten Küçükçakır

Uzm.Dr. Nurten Küçükçakır, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 2006 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, yine aynı fakültede yapmış ve 2012 yılında Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanı olmuştur. Dr Yaşar Eryılmaz Ağrı Doğubeyazıt Devlet hastanesi’nde mecburi hizmetini tamamladıktan sonra bir süre Balıkesir Devlet Hastanesinde görev almıştır. 2014 yılından bu yana Bursa Romatem Fizik Tedavi Hastanesinde çalışmaktadır. Yaklaşık 3 yıldır hem aktif poliklinik hizmeti sunmaya devam etmekte hem de Bursa Romatem Hastanesi Başhekimi olarak görev yapmaktadır.  Beyin felci ve omurilik felci hastalarında yüksek teknoloji robotik rehabilitasyon, hidroterapi, ergoterapi ve egzersiz programlarıyla çocuk ve erişkin hastaların tedavisinde deneyim ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Magnetoterapi
Uzm. Dr. Nurten Küçükçakır
Uzm. Dr. Nurten Küçükçakır
Bursa - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube