Şeker hastalığı ameliyatı avantajları nelerdir

Şeker hastalığı ameliyatı avantajları nelerdir

Obezite cerrahisinin Tip 2 diyabet hastalığı üzerindeki olumlu etkisi sayesinde laparoskopik metabolik cerrahi yöntemi daha fazla geliştirilmiştir. Şeker hastalığı ameliyatı obez hastalarla sınırlı bir operasyon türü olmaktan çıkmış normal kilodaki hastalar üzerinde de aynı şekilde etkili bir tedavi yöntemi olmuştur.

Şeker hastalığında ameliyat ile tedaviye gerek var mıdır?

Şeker hastaları özellikle ilerleyen yaşlarda kilo problemi ile karşı karşıya kalmaktadır. Bir çok insan gibi diyabet hastaları da kendilerine verilen diyet listesine uyum sağlamakta, hayata geçirmekte zorluk çekmektedir. Diyetin yanı sıra egzersiz ve düzenli ilaç kullanımı gibi bir çok konuda hayatlarına düzenleme getirmelidirler. Bunlara uymayan hastalar risk seviyelerini arttırırlar. Şeker hastalığı ameliyatı ile diyabetin getirdiği bir çok risk ve hastanın günlük hayatında çektiği sıkıntılardan kurtulması hedeflenir. Bu ameliyat sayesinde bireyin metabolizmasında hala var olan, fakat işlevini hastalık sebebiyle yitirmiş fonksiyonların düzeltilmesi sağlanır diyebiliriz. Bu operasyon etkisini diğer tedavi yöntemlerine göre çok daha hızlı bir şekilde gösterdiği için farklı yöntemlerle kıyaslanması doğru olmaz. Tip 2 diyabet hastaları için ameliyatla tedavi hastanın tıbbi şartlarının uygun olması halinde oldukça faydalı bir yöntemdir.

Şeker Hastalığının Avantajları

Metabolik sendrom kapsamında yer alan operasyonlardan biri olan tip 2 diyabetinde oldukça yol katedilen bu yöntem sayesinde kan şekerinde meydana gelen düzensizlikler yol edilerek şekerin normal seviyelerde seyretmesi sağlanır. Bununla da kalmayıp şeker hastalarında diyabet ile birlikte sıklıkla görülen yüksek tansiyon, kolestrol gibi sağlık sorunlarının da düzenlenmesinde etkisi büyüktür.

Ameliyat sonrasında bağırsaklarda bulunan emilim bozuklukları giderilmektedir. Operasyon sonrası hastalar hızlıca normal yaşamlarına dönebilirler, gerekli beslenme şekilleri ekipte bulunması gereken uzman diyetisyen tarafından hastalara bildirilir, gerekirse uzman psikolog tarafından kendilerine destek verilerek hızlıca adaptasyonları sağlanır. Hastanın ihtiyaç duyabileceği kalsiyum ya da vitamin gibi takviyeler konusunda ise uzman hekimden bilgi alınabilir.

Bu tedavi yönteminin en avantajlı kısmı da uzman bir ekip tarafından sürekli olarak takip ediliyor olmaktır, bu hastaya güven kazandırır.

Şeker hastalığı ameliyatından bir yıl kadar süre sonra tüm ilaç ve takviyelerden tamamen kurtulma oranı oldukça yüksektir.

Kilolu ya da obez hastalar ise kısa sürede normal vücut kitle indekslerine yani normal olmaları gereken kiloya düşmektedirler. Kilo kaybı sayesinde kan şekeri normal düzeyine gelir, inüsilin baskınlığını artırır, pankreasta bulunan işlevini yitirmiş hücreleri canlandırır, gördüğü zararı telafi eder. Normal kiloya sahip olan hastalarda ise kilo kaybı hedeflenen ya da görülen bir durum değildir.

Metabolik Cerrahinin Damarlar Üzerindeki Etkisi Nedir?

Şeker hastalığı vücutta bulunan özellikle büyük damarlarda duvar daralmasına neden olmaktadır. Organlara giden kanın akımında azalma görülür bununla birlikte felç, kalp krizi, damar sertleşmesi ve gangrene gibi bir çok soruna sebebiyet verir. Eğer cerrahi müdahale bu sorunların oluşmasından önce yapılrsa büyük ölçüde engellenmiş olur ya da uzun yıllar geciktirilebilir.

Metabolik Cerrahinin Mikrovasküler Etkileri

Yüksek kan şekeri ve kan şekeri dengesizlikleri, böbrek, göz, gibi bir çok organın dokularına zarar vererek böbrek yetmezliği ve görme bozukluğuna sebep olabilir, operasyon kan şekerini normal seviyeye çekerek bu tip olumsuz durumların önüne geçmeyi sağlar.

Hızlanmış mide boşalması ve etkisi nedir?

Sleeve gastrektomi yöntemi sayesinde midenin hızlı bir şekilde boşaltılması sağlanır bu da kan şekeri seviyesinin normal düzeye dönmesinde önemli olumlu etkiler teşkil eder.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural, 1974 yılında Kırşehir'de dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Kırşehir Cacabey İlköğretim Okulu'nda tamamlayan Dr. Vural lise eğitimini ise Ankara Aydınlıkevler İnönü Anadolu Lisesi' nde aldı. Tıp eğitimine 1992 yılında  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan Dr. Vural, 1998 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. İhtisasını Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi bölümünde sürdüren Dr. Vural, uzman doktor unvanını almasının ardından mecburi hizmetini 2004 yılında 2 yıl süreyle Erzurum Palandöken Hastanesi'nde gerçekleştirdi. Ardından İsveç Karolinska Üniversitesi'nde klinik fellowship olarak Obezite ve Metabolik Cerrahi alanında çalıştı. Sonraki mesleki yaşantısında İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde ve Esenyurt Devlet Hastanesi' nde görev yapan Dr. Vural, 2 ...

Etiketler
Şeker ilacı
Op. Dr. Erol Vural
Op. Dr. Erol Vural
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube