Doktorsitesi.com

SANAL SEKSİN CİNSEL HAYATA ETKİSİ

Klinik Psikolog Beril Papuççuer Ceylan
Klinik Psikolog Beril Papuççuer Ceylan
12 Aralık 20136883 görüntülenme
Randevu Al
SANAL SEKSİN CİNSEL HAYATA ETKİSİ

İnternet, sosyal medya ya da kısaca teknoloji hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuş durumda ve artık 7 den 70 e herkes bir şekilde “teknolojik” yaşıyor. Seksin ya da cinselliğin de hayatın içinde var olduğunu da kabul etmemek mümkün değil. Teknoloji ve cinsellik bir araya gelince ortaya çıkan yeni ya da uzun süreden beri hayatlara giren kavram; sanal seks.

Sanal seksi tercih edenlerin çoğunlukla, içe dönük, kendini ortaya koymada zorlanan, sosyal fobileri olan ve eleştiriye karşı hassas olan kişilerin olduğu yönünde. Bu tarz kişiler sanal ortamda kendilerini kolay ifade edebiliyorlar ve performans gerginlikleri de azalıyor.

Sanal seksi tercih edenlerin kendince birçok sebebi vardır. Bunlar çekingenlik, sosyal kaygı, cinsel bilgisizlik ve tecrübesizlik, doyumsuzluk, partneri ya da eşiyle yeterli tatmini yaşayamadığını hissetme, boşlukta olma hissi, dikkatini dağıtma, sorunlarından uzaklaşma, fantezi dünyasını genişletme, sıkıntıdan kurtulacağını düşünme, içindeki cinsel canavarı ortaya çıkarma isteği, sanal ortamı reel ilişkiye göre masum ve zararsız bulma vb. gibi birçok neden sıralanabilir.

Sanal seks kişinin bir seçimidir ve uzun vadede cinsel yöntemi olmaya başlayabilir. Yani, başlangıçta karşılıklı kimse kimseye zarar vermiyormuş gibi görünen bu eylem, uzun vadede yıpratıcı ve işin içinden çıkılamaz sonuçlara götürme riski oldukça fazladır. Sanal seks derken kastedilen ana tema ; cinsel içerikli sohbet ve eylemleri içerir. Sanal seksten reel ilişkiye dönüşme olasılığı da oldukça fazladır. Başlangıçta masum ve zararsız görünen bu girişim sonrasında kişiyi oldukça sıkıntıya sokacak durumlar yaratabilir. Bu durumlar, karşılaştığı kişiden yaşadığı hayal kırıklığı, kendini olduğu gibi gösterme zorunluluğu ( ki sohbette birçok kişi kendini çok farklı gösterme eğilimindedir), hastalık kapma riski, eşini/partnerini aldatma, şantaja maruz kalma riski, hırsızlık-soyulma, abartılı cinsellik deneyimi yaşayabilme, yalancı tatmin yaşama, sonrasında pişmanlık ve huzursuzluk hissi, evliliklerine –ilişkilerine zarar gelme, tanıdıklarıyla (aileden bile olabilir) karşılaşma vb. birçok riskleri içerir.

Sanal seks geçek bir cinsel ilişkiden oldukça farklıdır. Gerçek ve sağlıklı bir cinsel ilişki uygun zaman, uygun ortam ve uygun partnerle olması durumudur. Sanal seksi sıklıkla tercih etmeye başlayanlarda ki diğer önemli bir riskte özellikle erkeklerde yoğun görülen porno ve mastürbasyon bağımlılığına dönüşmesidir. Adı üzerinde sanal eylemler dizisi gerçekleştiği için, yaşanan doyumlar da abartılı ve gerçek dışı oluyor. Gerçek cinsel ilişki yaşadığında sanal sekste yaşadığı tatmini yaşayamayabiliyor. Yaşadığı cinsel ilişki sanal sekste yaşadığının yanında kişiye ”sığ” gibi görünebiliyor. Bekar kişiler evliliklerinde sanal partnerleri ile yaşadıkları deneyimleri evliliklerinde yaşayamadıklarından hayal kırıklığı ve mutsuzluklar başlayabiliyor. Evli kişiler içinse pc başında tatmin olma yaşandıkça eşleriyle birlikte olmak istemiyorlar ve gitgide tercihleri eşlerinden sanal dünyaya kaymaya başlıyor. Uzun vadede hem kadında hem de erkekte cinsel sorunlar yaşanmaya başlıyor.

Eğer var olan cinsel problemlerinden endişelenenler bu yolu tercih ediyorsa, bu doğru bir yol değildir. Yani bu yolla sorununuz çözülmez ve tedavi gerçekleşmez. Örneğin sertleşme sorunu, erken boşalma, eşe karşı cinsel isteksizlik, penis boyutu veya şekli ile ilgili endişeler, performans kaygısı, cinsel deneyimsizlik vb. gibi cinsel sorunlar var ise bunun tek doğru yolu uzman bir cinsel terapistle yürütülen cinsel terapi tedavisidir.

"bu yazı hurriyetaile.com da yayınlanmıştır."

Uzm.Psk. /Psikoterapist

Beril Papuççuer Öztürk

 

Etiketler

Sanal seksin etkileriSanal sex riskleriNiçin sanal seksPsikpterapiSanal seks nedir?Sanal seks neden tercih edilir

Yazar Hakkında

Klinik Psikolog Beril Papuççuer Ceylan

Klinik Psikolog Beril Papuççuer Ceylan

1979 Antalya doğumluyum, ilköğretim ve lise eğitimimi Antalya’da tamamladım. İlk üniversitemi SDÜ Harita-Kadastro Bölümünü bitirdim ancak bu mesleği hayatım boyunca yapamayacağımı anladım ve 2. Üniversitem KTÜ’de, severek ve isteyerek girdiğim Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünü bitirdim. Ufuk Üniversitesi Gelişim-Sosyal Psikoloji ve İstanbul Kent Üniversitesi Klinik Psikoloji yüksek lisans öğrenimlerimi gördüm. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde Psikolojik Danışman / Aile Danışmanı / Eğitimci, Özel Okullarda Psikolojik Danışman, Anaokulu ve Kreşlerde Psikolojik Danışman ve Okul Müdürü olarak çalıştım. Önce kurucusu olduğum Ankara Aile Danışmanlığı ve Eğitim Merkezinde daha sonra Ankara İzana Therapy’de Psikolojk Danışmanlık, Psikoterapi ve kurumlara eğitim ve danışmanlık hizmetleri verdim. Hasan Kalyoncu Üniversitesi  ve Ankara THK  Üniversitesi YAGEM bünyesinde “Aile Danışmanlığı Sertifika Programı” yürütücülüğü ve Aile Danışmanlığı Eğitim programında eğitmen olarak yer aldım. Ankara Kalkınma Ajansı, Avrupa Birliği projelerinde eğitmen olarak yer aldım ve
Türkiye’nin farklı bölgelerinden çocuklar ve aileleriyle çalıştım. Danışmanlığını yaptığım ya da dışarıdan uzman olarak, çeşitli kurumlarda ( okul, kreş, fabrika, özel sektör kurumları vb.) alanımla ilgili çok sayıda seminer ve eğitim verdim. TÜBİTAK projelerinde danışmanlık yaptım. Çeşitli dergilerde ve web sitelerinde düzenli yazılarım yayınlanmaktadır. Radyo, TV
programlarında psikoloji ve yaşam koçluğu alanlarında konuk olarak düzenli katılımım olmaktadır. Türkiyem TV’de 13 haftalık “Psikovizyon “ adlı programın Moderatörü ve Psikolojik Danışmanı olarak kendi programını yaptım. TRT FM Adavapuru Programının düzenli 6 ay süreli uzman konuğu oldum. Bir yayın dönemi boyunca Kanal B’ de ve Kanal 5’de Psikolojik Danışman olarak
düzenli konuk oldum. Hürriyet Aile’nin köşe yazarlarındanım. www.fazlakilo.com, www.haftahaftahamilelik.gen.tr, sitelerinde, Şamdan Dergisi, Ankara Life Dergisinde düzenli yazılarım çıkmıştır. Kurumlara da Psikolojik Danışmanlık, Yönetici Koçluğu ve Eğitim hizmetleri vermekteyim. Kurum Psikolojik Danışmanı, Yönetici Koçu olarak; Sevinç Makina A.Ş, Dateks Teknik Sistemler A.Ş., Çemenardagül Elektronik Sistemler Ltd.Şti., Bereket Döner A.Ş. kurumlarında çalıştım. Halen; kurucusu olduğum Beril Ceylan Eğitim ve Danışmanlık Merkezinde Psikolojik Danışmanlık ve Psikoterapi hizmeti vermekte olup, Hürriyet Aile’ye alanımla ilgili köşe yazılarımla katkı sunmaya devam etmekteyim. Ayrıca Turkcell Genel Müdürlük bünyesinde yarı zamanlı kurum Psikolojik Danışmanı olarak çalışmaktayım.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır