Doktorsitesi.com

Boşanma ve Nedenlerine Bakış

Klinik Psikolog Beril Papuççuer Ceylan
Klinik Psikolog Beril Papuççuer Ceylan
7 Mayıs 2021132 görüntülenme
Randevu Al
Boşanma ve Nedenlerine Bakış

Evlilik gibi sıcacık ve umut dolu duygularla birleşen yaşamların boşanma gibi soğuk, huzursuz edici duygularla yüz yüze gelinmesi birçok çiftin deneyimlediği bir yaşam olayı diyebiliriz. Elbette ki hiçbir çift boşanmak için evlenmez. Ama bazen durumlar istemeden buralara gelebiliyor. Bazı birey ya da çiftler için rahatlatıcı, nefes alıcı ve “ohh” dedirten bir çözüm de olabilirken bir çok çift için durum oldukça üzücü ve sarsıcı olarak ifade bulabiliyor sonlanma aşamasında.

Bir çok çift aile danışmanına/evlilik terapistine boşanmadan önceki son adım, bunu da denemedik demeyelim diye başlıyorlar konuşmalarına. Çok da inanmıyorlar aslında düzelebileceklerine. Çünkü kendi aralarında defalarca düzeltmeye çalıştıklarını, birbirlerine şans verdiklerini düşünüyorlar. Herkes kendine düşeni fazlasıyla yaptığını, artık tükendiğini ve dayanamayacağını anladığını da belirtiyor. Çoğu durumda da eşlerden biri boşanmaya kararlı iken diğeri boşanmanın gerçekliğiyle yani eşinin gerçekten! Ciddi olduğunu görünce son ya da gerçek çırpınışlarına başlıyor. Aile terapistinden de bir o kadar beklentisi yüksek oluyor haliyle.

Çiftler, zamanında yani umutlar tükenmeden gelinen bir noktadaysa evlilik sorunları adım adım, geleceğe dönük planlamalarla ve yapılanmayla çözümlenebiliyor. Bu başka bir yazının konusu olacağı için boşanma kısmına daha çok dikkat çekmek istiyorum.

Boşanma aşamasına gelen çift gerçekten her şeyi denediğine, kendi aralarındaki iletişim tarzı, adil ve objektif değerlendirebilme, ciddi bir özeleştiri aşaması, güvenilir büyük ya da dostlardan fikir alma, evlilik terapistinden destek alma, kendini geliştirmeye, eşine ve ilişkisine kendini adama, ahde vefa gibi bir çok düşünsel, davranışsal ve etik değerlendirmeleri yaparak bu karara vardı ise gelinen nokta boşanma olabiliyor. Bu değerlendirmelerle bu noktaya gelindiyse çoğu zaman sağlıklı bir karar da olabiliyor. İşin içindeyken insan sağlıklı karar verip veremediğinden emin olamayabilir haliyle bazen çoğu uzman! bile sizi yanlış yönlendirebilir (aman dikkat )

Acele karar vermemek iyi ve adil bir değerlendirme yapmak için kendinize veya eşinizse bunu isteyen, eşinize de zaman tanımak ilk en önemli aşama diyebiliriz.

Türkiye’deki boşanma oranlarının artmasının ardında,  nedenlerine baktığımızda çok da sürpriz olmayan verilerle karşılaşıyoruz aslında. Verilerin TÜİK (2017) ve gayrı resmi yani terapilere gelen çiftlerden alınan bilgilere göre olduğunu belirtelim;

Cinsellikle ilgili yaşanan sıkıntılar, her türlü şiddet, aldatma/zina, eşlerin birbirleriyle ortak paylaşımlarda bulunmamaktan kaynaklanan sıkıntılar/ilgisizlik, ailece birlikte vakit geçirmeme, sorumsuz ve ilgisiz davranma, ev ile ilgili sorumlulukların alınmaması, evin ekonomik olarak geçimini sağlayamama, sigara kullanımı (eşlerden biri içmiyorsa diğer eşin kullanımı), eğlence alışkanlıkları ve alkol alışkanlığı, arkadaşlar, görüşülen kişiler, eşlerin ailelerine karşı saygısız davranması ve eşin ailesinin aile içi ilişkilere karışması, aile içi cinsel tacizçocuk olmaması…

*önemli not: özellikle gayrı resmi sonuçlar için, evlenmeden yaşayan buna dini nikahlı ya da uzun süreli birlikte yaşayan çiftleri de kapsadığını belirtmeliyiz. Boşanma burada ayrılık olarak karşımıza çıkıyor. En az evlilik kadar ciddi ilişkilerden bahsediyoruz.

Etiketler

PsikologBoşanmaBoşanma problemiAile sorunlarıÇift danışmanlığı

Yazar Hakkında

Klinik Psikolog Beril Papuççuer Ceylan

Klinik Psikolog Beril Papuççuer Ceylan

1979 Antalya doğumluyum, ilköğretim ve lise eğitimimi Antalya’da tamamladım. İlk üniversitemi SDÜ Harita-Kadastro Bölümünü bitirdim ancak bu mesleği hayatım boyunca yapamayacağımı anladım ve 2. Üniversitem KTÜ’de, severek ve isteyerek girdiğim Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünü bitirdim. Ufuk Üniversitesi Gelişim-Sosyal Psikoloji ve İstanbul Kent Üniversitesi Klinik Psikoloji yüksek lisans öğrenimlerimi gördüm. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde Psikolojik Danışman / Aile Danışmanı / Eğitimci, Özel Okullarda Psikolojik Danışman, Anaokulu ve Kreşlerde Psikolojik Danışman ve Okul Müdürü olarak çalıştım. Önce kurucusu olduğum Ankara Aile Danışmanlığı ve Eğitim Merkezinde daha sonra Ankara İzana Therapy’de Psikolojk Danışmanlık, Psikoterapi ve kurumlara eğitim ve danışmanlık hizmetleri verdim. Hasan Kalyoncu Üniversitesi  ve Ankara THK  Üniversitesi YAGEM bünyesinde “Aile Danışmanlığı Sertifika Programı” yürütücülüğü ve Aile Danışmanlığı Eğitim programında eğitmen olarak yer aldım. Ankara Kalkınma Ajansı, Avrupa Birliği projelerinde eğitmen olarak yer aldım ve
Türkiye’nin farklı bölgelerinden çocuklar ve aileleriyle çalıştım. Danışmanlığını yaptığım ya da dışarıdan uzman olarak, çeşitli kurumlarda ( okul, kreş, fabrika, özel sektör kurumları vb.) alanımla ilgili çok sayıda seminer ve eğitim verdim. TÜBİTAK projelerinde danışmanlık yaptım. Çeşitli dergilerde ve web sitelerinde düzenli yazılarım yayınlanmaktadır. Radyo, TV
programlarında psikoloji ve yaşam koçluğu alanlarında konuk olarak düzenli katılımım olmaktadır. Türkiyem TV’de 13 haftalık “Psikovizyon “ adlı programın Moderatörü ve Psikolojik Danışmanı olarak kendi programını yaptım. TRT FM Adavapuru Programının düzenli 6 ay süreli uzman konuğu oldum. Bir yayın dönemi boyunca Kanal B’ de ve Kanal 5’de Psikolojik Danışman olarak
düzenli konuk oldum. Hürriyet Aile’nin köşe yazarlarındanım. www.fazlakilo.com, www.haftahaftahamilelik.gen.tr, sitelerinde, Şamdan Dergisi, Ankara Life Dergisinde düzenli yazılarım çıkmıştır. Kurumlara da Psikolojik Danışmanlık, Yönetici Koçluğu ve Eğitim hizmetleri vermekteyim. Kurum Psikolojik Danışmanı, Yönetici Koçu olarak; Sevinç Makina A.Ş, Dateks Teknik Sistemler A.Ş., Çemenardagül Elektronik Sistemler Ltd.Şti., Bereket Döner A.Ş. kurumlarında çalıştım. Halen; kurucusu olduğum Beril Ceylan Eğitim ve Danışmanlık Merkezinde Psikolojik Danışmanlık ve Psikoterapi hizmeti vermekte olup, Hürriyet Aile’ye alanımla ilgili köşe yazılarımla katkı sunmaya devam etmekteyim. Ayrıca Turkcell Genel Müdürlük bünyesinde yarı zamanlı kurum Psikolojik Danışmanı olarak çalışmaktayım.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır