Sağlıklı ilişki nasıl olmalıdır ?

Sağlıklı Bir İlişki Nasıl Olmalıdır? 1) Karşılıklı Saygı: Sağlıklı ilişkilerde birbirlerinin sınırlarına, görüşlerine ve seçimlerine derin bir saygı vardır. Her iki insanda kendi hakları, ihtiyaçları ve hedefleri olan ayrı bireyler olarak ilişki de kabul görmelidir. Her ikisi de birbirini eşit ve değerli olarak kabul etmelidir. 2) Alma –Verme Dengesi: Birbirine bağlı ilişki dinamiğinde sağlıklı bir alma verme dengesi vardır. Her iki birey de ilişkinin büyümesine ve refahına katkıda bulunmalıdır. Birebir her konuda eşitliğin sağlanmasına gerek yoktur. Çünkü her bireyin potansiyeli ve ilişkiyi algılama şekli farklıdır. Ancak davranış şekilleri ve ilişkiye olan katkıları arasında dengeli bir oran olmalıdır

Sağlıklı ilişki nasıl olmalıdır ?

Sağlıklı Bir İlişki Nasıl Olmalıdır?

  1. Karşılıklı Saygı:  Sağlıklı ilişkilerde birbirlerinin sınırlarına, görüşlerine ve seçimlerine derin bir saygı vardır. Her iki insanda kendi hakları, ihtiyaçları ve hedefleri olan ayrı bireyler olarak ilişki de kabul görmelidir. Her ikisi de birbirini eşit ve değerli olarak kabul etmelidir.
  2. Alma –Verme Dengesi: Birbirine bağlı ilişki dinamiğinde sağlıklı bir alma verme dengesi vardır. Her iki birey de ilişkinin büyümesine ve refahına katkıda bulunmalıdır. Birebir her konuda eşitliğin sağlanmasına gerek yoktur.  Çünkü her bireyin potansiyeli ve ilişkiyi algılama şekli farklıdır. Ancak davranış şekilleri ve ilişkiye olan katkıları arasında dengeli bir oran olmalıdır.
  3. Bireysel Özerklilik: Her bireyin ilişki dışında bir kişisel kimliği, ilgi ve hedefleri vardır. Bu alanlar karşı tarafın bireysel süreçleridir. İlişki dışında hayatının farkı alanlarında düzeni ve sürekliliği sürdürmelidir. Her iki bireyde partnerinin kişisel gelişimini, özerkliliğini ve bağımsızlığını teşvik etmelidir.
  4. Karşılıklı Güven: Her iki insanda partnerine ve kendisine güvenmelidir. Güveni yalnızca ilişkiye bağlılık ve sadakat olarak düşünmemeliyiz. Duygularımızı, düşüncelerimizi sorunlarımızı da karşımızda ki insanın ciddiye alacağına ve destekleyeceğine dair bir güven oluşturmalıyız.
  5. Ortak Çaba: Karar verme ve problem çözme iş birliği içerisinde ele alınmalıdır.  Her iki birey de çaba sarf eder, çözümlere aktif olarak katılır ve birbirlerine saygı duyar. Ortak bir sorumluluk duygusu ve ortak hedefler doğrultusunda birlikte yürütülmelidir.
  6. Etkili İletişim: Açık ve dürüst iletişim birbirine bağlı bir ilişkinin temel taşıdır. Her iki birey de düşüncelerini, duygularını ve ihtiyaçlarını ifade ederken kendilerini güvende hissetmelidirler. Gerektiğinde ‘hayır’ diyebilmeyi normal ve olağan görmelidirler. Birbirlerini yargılamadan aktif olarak dinlerler.
  7. Duygusal Destek: Sağlıklı bir ilişki de güçlü bir duygusal destek ve anlayış temeli vardır. Bu karşılıklı güven ve saygıya da dayanır. Her iki birey de empati yapabilmeli, dinlemeli ve anlamaya çalışmalıdır. Sıkıntılı süreçlerde birbirinin yanında olmalı ve destek sağlamalıdır.
  8. Kişisel Gelişim: Sağlıklı ilişkiler kişisel gelişimi teşvik eder. Partnerinizin hayalleri, ilgi alanları ve hedeflerinin peşinden gitmesi için teşvik etmelisiniz ve desteklemelisiniz. Her iki bireyde birbirinin başarılı olmasından ve parlamasından rahatsız olmaz. Bu durum onları gururlandırmalı ve mutlu etmelidir.  

Bu makale 28 Temmuz 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Gamze Dereköy

Psikolog Gamze Dereköy, Çankaya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji (İngilizce) Bölümü’nden mezun olmuştur. Lisans sürecinde Çankaya Üniversitesi’nde yarı zamanlı çalışmıştır. Üniversitenin akademik ve kültürel çalışmalarında yer alıp okulu temsilen eğitim fuarlarına katılarak yazılı ve görsel medyada etkinlik çalışmaları yapmıştır. Bunun yanı sıra lisede ve üniversite de okuyan öğrencilere stres yönetimi ve kariyer planlaması üzerine eğitim vermiş ve bireysel görüşmeler yapmıştır. Düzakın Terapi Merkezi, Bambu Kreş ve Gündüz Bakımevi, Ankara Şehir Hastanesi, Kentpark Avm İnsan Kaynakları departmanı, Sport Center Academy İnsan Kaynakları departmanı gibi birçok kurumda çalışmış ve deneyimler elde etmiştir. Bu kurumlarda bireysel görüşmeler, grup görüşmeleri ve seminerler gerçekleştirmiştir.  Ekol ve test eğitimlerini tamamlamıştı ...

Psk. Gamze Dereköy
Psk. Gamze Dereköy
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube