İlişkine bağlı mısın yoksa bağımlı mısın?

İlişkilerde bağlılık ve bağımlılık birbirinden çok farklı kavramlardır. İlişkinize olan bağlılığınız ilişkiyi daha sağlıklı ve güvenilir hale getirirken ilişkiye olan bağımlılığınız ilişkiyi daha sağlıksız ve muhtaç hale getirir.

İlişkine bağlı mısın yoksa bağımlı mısın?

İlişkilerde bağlılık ve bağımlılık birbirinden çok farklı kavramlardır. İlişkinize olan bağlılığınız ilişkiyi daha sağlıklı ve güvenilir hale getirirken ilişkiye olan bağımlılığınız ilişkiyi daha sağlıksız ve muhtaç hale getirir.

Bağlı ilişkilerde bireyler birbirlerine güven, saygı ve sevgi duyarlar. Birlikte daha kaliteli zaman geçirirler. Birbirlerinin kararlarına ve düşüncelerine saygı gösterirler. Karar alırken onun ne düşüneceğini ve hissedeceğini önemserler ve ona göre hareket ederler. Çiftlerin kendilerine ait alanları vardır. Hayatında ki tek odak noktası ilişkileri değildir. Kendi ilgi alanları, uğraşları, arkadaş çevresi ve sosyal hayatları mevcuttur. İlişkiye dair sınırlar bellidir ve her iki tarafta buna saygı duyar. Birbirlerini destekler ve onun başarılarından gurur duyarlar. Bağlı ilişkilerde 2 beden, 2 ruh, 2 zihin algısı vardır. Birbirleriyle tamamlanma amaçları yoktur. Çünkü onlar zaten 2 ayrı kişi ve tek başlarına tamdır.

Bağımlı ilişkilerde birey karşı tarafın isteklerini, düşüncelerini ve mutluluğunu her şeyin üstünde tutar. Yaşam tarzını partnerine göre şekillendirir. Tek beden, tek ruh ve tamamlanma ihtiyacı güderler. Onları bir birey olarak kabul etmezler, kendilerine ait olduklarını düşünürler. Bu kişilerde aşırı kıskançlık, kaybetme korkusu ve terk edilme korkusu vardır. Hayır demekte zorlanırlar. Özellikle çok yoğun bir bağlılık varsa hayır demeyi düşünmezler bile. Çünkü partnerinin isteği her şeyden önemlidir ve onu kaybetmekten çok korkarlar. İlişkilerinde mutsuz olsalar dahi devam ederler. ’Onsuz yapamam’ düşüncesi hakimdir. Partnerinin göz önünde olmasından rahatsızlık duyarlar. Partnerinin insanlar tarafından beğenilmesi, takdir edilmesi onu rahatsız eder. Aşırı ilgilidir ve patolojik bir fedakarlık vardır. Bu kişiler duygusal, fiziksel ve cinsel istismara maruz kalabilirler. İlişkiye dair sınır çizemezler ve kişi bu ilişki sürecinde bir noktadan sonra kendisini yetersiz ve değersiz hisseder. Bağımlı ilişki yaşayan bireylerde düşük benlik saygısı, kaygı bozukluğu, depresyon, alkol veya madde kullanımı ve kendine zarar verme eğilimleri yüksektir. Bağımlı ilişkilere sahip bireylerin psikolojik destek alması ve durumu fark etmesi gereklidir.

 

Hepimiz hayatının bir döneminde toksik insanlarla karşılamışızdır. Toksik insanlar sanki bu dünyada bir tek kendileri üzülüyormuş ve bütün dünyanın yükünü kendileri taşıyormuş gibi davranırlar. Sürekli kendilerinden bahsederlerler ve hep ön planda olmak isterler. Sizden daima ilgi ve sevgi beklerken kendisi size aynı şekilde ilgi ve sevgi vermezler. Bu insanlar çok karamsardır ve içinizde ki pozitif enerjiyi emerler. Sizin mutlu olmanızdan dahi rahatsız olurlar. Sizin için önemli olan bir şey onların değer yargısında önemli değilse onun gözünde önemsediğiniz şey bir hiç durumundadır. Örneğin kendinizle alakalı güzel bir şey anlattığınızda buna mı bu kadar sevindin şeklinde küçümseyici tepkilerle veya komik bir şeyden bahsederken çokta komik değil bence şeklinde tepkilerle sizin modunuzu düşürme eğilimindedirler. Hayat bu kadar değerliyken zamanınızı ve ilginizi size kendinizi özel ve değerli hissettiren insanlar için kullanın. Çünkü toksik insanlar sizi daima tüketmeye devam etcekler.

Bu makale 18 Ekim 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Gamze Dereköy

Psikolog Gamze Dereköy, Çankaya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji (İngilizce) Bölümü’nden mezun olmuştur. Lisans sürecinde Çankaya Üniversitesi’nde yarı zamanlı çalışmıştır. Üniversitenin akademik ve kültürel çalışmalarında yer alıp okulu temsilen eğitim fuarlarına katılarak yazılı ve görsel medyada etkinlik çalışmaları yapmıştır. Bunun yanı sıra lisede ve üniversite de okuyan öğrencilere stres yönetimi ve kariyer planlaması üzerine eğitim vermiş ve bireysel görüşmeler yapmıştır. Düzakın Terapi Merkezi, Bambu Kreş ve Gündüz Bakımevi, Ankara Şehir Hastanesi, Kentpark Avm İnsan Kaynakları departmanı, Sport Center Academy İnsan Kaynakları departmanı gibi birçok kurumda çalışmış ve deneyimler elde etmiştir. Bu kurumlarda bireysel görüşmeler, grup görüşmeleri ve seminerler gerçekleştirmiştir.  Ekol ve test eğitimlerini tamamlamıştı ...

Psk. Gamze Dereköy
Psk. Gamze Dereköy
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube