Çocuklarda uyku alışkanlığı

Çocuklarda uyku alışkanlığı

Rahat ve huzurlu bir uykunun gerçekleşmesi, bedensel ve zihinsel rahatlamaya bağlıdır. Bir çocuğun uykuya psikolojik olarak hazır hale getirilmesinde ailenin desteğine ihtiyaç duyulabilir. Çocuğun yaşamında saat ve zaman kavramı ön planda olmadığından, uyku vakti yaklaşırken ebeveyn tarafından uyku için gerekli şartlar oluşturulmalıdır. Çocuk uykudan önce yoğun hareket gerektiren oyunlar oynamamalı, evde televizyon izleniyorsa sesi kısılmalı, uyunacak odada gece lambası kullanılarak loş bir ortam oluşturulmalıdır. Çocuğun uykudan önce üstündeki gerginliği atması sağlanmalıdır. Bunun için yatmadan önce çocuğa ılık bir banyo yaptırılabilir. Yatmadan önce ılık bir süt içebilir. Anne ve babayla uyku öncesi rahatlatıcı bir müzik dinlenerek veya birkaç sayfa hikâye kitabı okuyarak uykuya hazırlık tamamlanabilir.

                Belirlenen uyku zamanına düzenli olarak uyulmalı, çocuğun uyuyacağı yerin sık sık değiştirilmemesine dikkat edilmelidir. Aile misafirliğe gitmişse geç saatlere kadar gittiği yerde kalmamaya özen göstermeli, planını çocuğuna göre ayarlamalıdır. Uyku konusunda da diğer temel alışkanlıklar gibi tutarlı ve kararlı bir tutum sergilemeye dikkat edilmelidir. Çocuk 3 yaşından itibaren kendi odasında ve yatağında uyumaya başlamalıdır. 6 yaşında olmasına rağmen hala anne babasıyla aynı yatağı paylaşan çocukların özerklik konusunda sorunlar yaşadığı bilinen bir gerçektir.

Çocukların ne kadar uykuya ihtiyaçları vardır?

Çocukların ne kadar uyuması gerektiği yaşa göre değişiklik gösterebilmektedir. Aşağıda aylara ve yaşa göre uyku sürelerine yer verilmiştir.

0-2 aylık çocuklar günde ortalama 10.5 – 18 saat uykuya ihtiyaç duyarlar.

2- 12 aylık çocuklar günde ortalama 14-15 saat uykuya ihtiyaç duyarlar.

1–3 yaşındaki çocuklar günde ortalama 12–14 saat uykuya ihtiyaç duyarlar.

3–6 yaşındaki çocuklar günde yaklaşık 10–12 saat uykuya ihtiyaç duyarlar.

7–12 yaşındaki çocuklar günde yaklaşık 10–11 saat uykuya ihtiyaç duyarlar.

13–18 yaşındaki çocuklar ise, günde yaklaşık 8–9 saat uykuya ihtiyaç duyarlar.

Burada belirtilen uyku saatleri 24 saatlik süre içinde periyodik halde olmalıdır, arka arkaya olması için çocuğunuzu zorlamayın. Çocuğunuzun ne kadar uyuduğunu takip etmeniz için uyku çizelgesi oluşturabilirsiniz. Eğer çocuğunuzun uyku saatleri haftanın farklı günlerinde ciddi tutarsızlıklar oluşturuyorsa bir uyku bozukluğu olabilir. Bu durumda bir uzmandan destek alabilirsiniz.

Bu makale 29 Temmuz 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Ömer Aktürk

Uzm. Psk. Dan. Ömer Aktürk lisans öncesi eğitimlerinin ardından, 2008 yılında Sakarya Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünü onur derecesiyle tamamlamıştır.     Ardından okul psikolojik danışmanı olarak Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm eğitim kademelerinde kadrolu olarak görev almıştır.     2008-2017 yılları arasında Adliyelerde bilirkişi pedagog olarak görev almıştır.     Emniyet Müdürlüğü ile ortak projelerde yer alarak suça sürüklenmiş çocukları topluma kazandırmak amacıyla psikolojik danışmanlık yapmıştır.     Türk Silahlı Kuvvetleri Rehberlik Danışma Merkezinde Psikolojik danışman olarak görev almış ve mesleki başarısından dolayı takdir belgesiyle onurlandırılmıştır.    Yüksek lisansını ise Selçuk Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanında “Kişilerarası Problem Çözmenin Anne Baba Tutumu v ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Çocuklarda uyku bozukluğu
Uzm. Psk. Dan. Ömer Aktürk
Uzm. Psk. Dan. Ömer Aktürk
Bursa - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube