Saç boyaları ve mesane kanseri

Saç  boyaları ve mesane kanseri

Son zamanlarda mesane kanserleri ile saç boyalarının arasında bir ilişki olduğuna dair yazılar çıksa da bu konu aslında 1970 den beri incelenmektedir. Saç boyalarının hepsini aynı olarak değerlendirmemek gerekir. Amerikan Kanser Derneği’nin ( American Cancer Society) yaptığı açıklamalara göre saçını boyatanlarda kanser görülme riski, normal popülasyona göre artmamakla beraber; devamlı boyalarla temas halinde olan ve farklı kimyasalları içeren maddelere maruz kalan berberlerde ve kuaförlerde riskin daha arttığı bildirilmektedir.

Saç boyalarının mesane kanseri yapıcı etkisi ilk 1970’lerde gösterildikten sonra kimyasal içeriklerinde ciddi değişiklikler yapılmış ve uzun takipli hayvan deneyleri sonrasında yeni formülasyonların ortaya atılması ile risk nerede ise tamamen kaldırılmıştır. Tabii ki belirli bir yaşın üzerinde olan ve 1970’lerden beri saç boyalarına maruz kalan bireylerin günümüzde mesane kanseri riskini halen taşıdıklarını da göz ardı etmemek gerekir.

Meslek icabı saç boyaları ile sürekli temas eden kuaför ve berberler için de korunmak amacı ile eldiven kullanımı, işlem sonrasında mutlaka ellerin yıkanması, farklı kimyasal içerikleri olan ve birbirleri ile reaksiyona girebilecek solüsyonların birlikte kullanılmaması gerektiği bildirilmektedir.

DOÇ.DR. HALUK KULAKSIZOĞLU

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Haluk Kulaksızoğlu

Prof. Dr. Haluk KULAKSIZOĞLU, 1969 yılında İstanbul'da doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı üniversitenin Üroloji Anabilim Dalı'nda yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur. ABD Boston Üniversitesi'nde ise Nöro-üroloji (işeme bozuklukları) ve cinsel işlev bozuklukları konularında çalışmalar yapmıştır.

Şişli Florence Nightİngale Hastanesi'nde mesleki çalışmalarına devam etmekte olan Prof. Dr. Haluk KULAKSIZOĞLU, hem kadın hem erkeklerdeki idrar kaçırma ve yapamama rahatsızlıkları, iktidarsızlık ve kısırlık, Prostat hastalıkları gibi konularda ürolojinin son tekniklerini kullanmakta ve tedavi planlamalarını birçok farklı branştan hekimle birlikte yapmaktadır.  

Etiketler
Mesane kanserleri neden olur
Prof. Dr. Haluk Kulaksızoğlu
Prof. Dr. Haluk Kulaksızoğlu
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube