Relex smile, 3. kuşak laser cerrahisi

Relex smile, 3. kuşak laser cerrahisi

SMILE nedir?

SMILE lazer en yeni yani 3. kuşak lazer refraksiyon cerrahisidir. Lasik’de laser uygulayabilmek için büyük bir kesi gerekirken, bu kesi SMILE’de 2 mm’ye kadar düşmektedir.

SMILE lazer cerrahisi, Carl Zeiss Meditec'in patentli teknolojisi olan VisuMax femtosecond lazer kullanılarak gerçekleştirilir ve FDA tarafından onaylıdır. SMILE prosedüründe, cerrah korneada küçük, lens şeklinde bir doku (lentikül) oluşturmak için femtosaniye lazer kullanır. Daha sonra aynı lazerle kornea yüzeyinde küçük bir yay şeklinde kesi yapılarak cerrah bu kesiden lentikülü çıkarır. Minik lentikül çıkarıldığında, miyopi düzeltilerek kornea şekli değiştirilmiş olur. Kornea kesisi dikişsiz birkaç gün içinde iyileşir ve keskin görme çok hızlı gerçekleşir.

SMILE için kimler adaydır?

Aktif bir yaşam tarzınız veya işiniz varsa, SMILE sizin için Lasik veya benzer prosedürlerden daha iyi bir seçenek olabilir.  Çünkü SMILE, korneada Lasik gibi bir flep kesmeyi içermez. Eğer oldukça aktif iseniz, yanlışlıkla kornea flep’ini yerinden oynatarak sorunlara neden olabilirsiniz. Kimlere uygulayabiliriz;

· 18 yaş veya daha büyük olmalısınız.

· Son bir yıl içinde  göz numaralarınız değişmemelidir.

· Miyopiniz  -1.00 ila -10.00, astigmatınız da -5.00 numaradan büyük olmamalıdır.

· Genel göz ve kornea sağlık durumunuz uygun olmalıdır.

· SMILE'ın sizin için neler yapabileceği veya yapamayacağı konusunda gerçekçi beklentileriniz olması gerekir.

Bazı insanlar SMILE için aday değildir:

· Numaraları değişmekte olan hastalar.

· Hipermetrop (devam eden çalışmalar devam ediyor).

· 18 yaşından küçük olanlar.

· İyileşmeyi etkileyebilecek cilt veya başka hastalıkların mevcudiyeti.

· Aşırı skar veya keloid oluşumu.

· Kornea dejenerasyon veya hastalığı olanlar.

· İleri glokom hastalığı.

· Görmeyi etkileyen bir katarakt.

· Kontrolsüz diyabet.

· Belirli göz enfeksiyonu geçmişi.

· Hamilelik veya emzirme.

SMILE sırasında yaşayacaklarınız?

Ameliyat öncesi çok detaylı bir göz muayenesi ve tetkikleri sonucu öncelikli olarak göz yapınızın SMILE cerrahisine uygun olup olmadı değerlendirmelidir. Ameliyat sırasında yaklaşık 27 saniye süren bir lazer prosedürü vardır. Gözlerinizi oynatmanızı engelleyen bir vakum halkası yerleştirilmesi sonrası lazer uygulanır ve doktorunuz kornea içinde oluşturulan parçayı sadece 2 mm olan bir kesiden dışarı çıkartır. Ameliyat sonrası kalan günde istirahat etmeniz ve dinlenmeniz önerilir. Gün boyu sürecek olan sulanma, ışıklarda parlama ve gözlerde hassasiyet tamamen normal ve kullanılan damlalar la azalması sağlanmaktadır. Ertesi gün dahi birçok işinizi yapabilecek görme seviyelerine sahip olacaksınız.

SMILE faydaları ve farkları nelerdir?

Korneal flep oluşturmak için büyük bir kesi oluşturulmadığı için flep dokusuna ait komplikasyonlar beklenmez. Ameliyat hemen sonrasında flep katlanma ve yerine oturmama gibi komplikasyonlar da  beklenmez. Uzun dönemde de göz üzerine olabilecek herhangi bir travmada kapakçığın yerinden oynaması riski yok edilmiş olur. Daha az bir kornea kesisi oluşturulduğundan, kesilen sinir sayısı daha az ve his kaybına bağlı ortaya çıkan göz kuruluğunu minimal seviyelere indirmiş olmaktayız. Flep dokusunun kaybının engellenmesiyle daha yüksek göz derecelerine sahip olan hastalara da artık SMILE uygulayabilmekteyiz.

Bu makale 14 Eylül 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Murat Ün

Op. Dr. Murat Ün lise öğreniminin ardından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak göz hastalıkları uzmanı olmuştur.

2001-2004 yılları arasında Yaşar Okuyan SSK Hastanesi'nde, 2004-2016 yılları arasında Dünya Göz Hastanesi  Ataköy'de, 2016-2018 yılları arasında Medikal Park Hastanesi'nde ve 2018-2021 yılları arasında Batı Göz Hastanesi'nde görev almıştır.

Op. Dr. Murat Ün mesleki çalışmalarına özel muayenehanesinde devam etmektedir.

Etiketler
Miyop
Op. Dr. Murat Ün
Op. Dr. Murat Ün
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube