Ameliyata karar verirken

Ameliyata karar verirken

    Tıpta 2+2 her zaman 4 etmiyor , hastanıp aynı nedenle birkaç doktor gezen bütün hastalar benzer şeyleri yaşamıştır muhtemelen. Bir doktorun onayladığı yöntemi başka bir doktor onaylamayabilir hatta tamamen sakıncalı bulabilir .

  Doktorların bilgi,tecrübe,farkındalıkları ve gözlem yetenekleri , hastayı dinleme anlama ve izah kapasiteleri farklı farklıdır. Üstelik eğitim aldıkları fakülte, uzmanlık aldıkları klinikler de hastaya yaklaşım,değerlendirme ve tedavi şekillerini etkiler. İşin içine bu kadar çok faktör girince ortaya çıkan yorum farklarına şaşırmamak gerekir.

  Bir doktorun elinde tedavi yelpazesi geniş X marka bir cihaz olabilir ve daha önce tedavi olamaz tanısı almış bir hastaya ameliyat endikasyonu koyabilir. Ya da bir doktorun gözünün kesmediği ameliyatı başka bir doktor hiç zorlanmadan yapabilir. tersi de olabilir.: bir doktorun önemsemediği ya da farketmediği bir bulgu başka bir doktora ameliyatı erteletebilir...

Ender de olsa doktorlar içinde ettiği yemine sadık kalmayanlar maddi sebeplerle hastaya gerekmeyen veya sakıncalı tedaviler önerebilir.

  Bütün bunların ışığında eğer size ameliyat endikasyonu konulduysa lütfen hastalığınız hakkında bilgilenin , araştırın . okuyun. Ne kadar bilirseniz yanılma yanıltılma ihtimaliniz o kadar azalır. 

Çekinmeden doktorunuza sorular sorun.  Herşeyin nedenini ve nasılını anlamaya çalışın .

Emin olamazsanız başka doktorlardan fikir alın.

   Hastanın tedavisi daha muayene odasında doktoruyla konuşurken başlar. Doktoruna inanan , güvenen ve seven hastalar daha kolay şifa bulurlar .İyileşmeye olan inanç iyileşmeyi kolaylaştırır.Bir türlü doktorunuza güvenemiyorsanız ya da ikna olmadıysanız aynı doktora tedavi olmayın. Bu hem sizin için hem doktor için daha faydalı oacaktır. Başka bir doktora başvurun.

    Doktorlar da insandır , yorgun (ki ençok bunu görürsünüz ) ,dikkatsiz ,üzgün, sinirli oabilir. Bunları size yansıtmamak için inanın çok uğraşırız çünkü biliyoruz ki karşımızdaki insan HASTA ( problemli , kaygılı ,huzursuz mutsuz vb...) ve gene biliyoruz ki hatalarımızın telafisi ya çok zor ya imkansız...Ne kadar özen gösterirsek gösterelim tüm tıbbi müdahaleler hatalara açıktır. Hasta yükü çok olan yerlerde tıbbi hata sayısı da fazla olur, bu istatistiki bir gerçektir. Hasta giriş çıkışının yoğun , doktor ve personelin yetersiz olduğu ,devamlı koşuşturmaca yaşanan kurumlarda hata yapılma ihtimali her zaman daha fazladır...

Günde 100-120 hasta bakması istenen ve sizi üç dakida muayene etmeye çalışırken, aslında hem doktor hem hasta sistemin kurbanı haline gelmektedir. Doktora ulaşırken ,tetkik ve diğer aşamalarda zorlanıyorsanız cerrahi ve sonrasında da sıkıntı yaşamanız muhtemeldir...

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Timuçin Yıldırım

Op. Dr. Timuçin Yıldırım, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Göz Hastalıkları uzmanı olmuştur. 

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi (1997-2001) Çankırı Devlet Hastanesi (2001-2002) Özel Işık Göz Kliniği - Ankara (2002-2005)Türk Kızılay - Ankara (2005-2008) Gata - Ankara Özel Akay Hastanesi'nde -  Ankara (2009-2011) görev almiş olan  Op. Dr .Timuçin Yıldırım mesleki çalişmalarına şu an Medical Park VM Ankara Hastanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Katarakt teşhisi
Op. Dr. Timuçin Yıldırım
Op. Dr. Timuçin Yıldırım
Ankara - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube