Makula dejenerasyonu

Makula dejenerasyonu

Bu rahatsızlık, makulanın (retina merkezi) bozulması ile ilgili bir durumdur. Yaşa bağlı makula dejenerasyonu, retinayı besleyen atardamarların sertleşmesi nedeniyle oluşur. Bu durum retinal dokuların oksijen ve besin duyarlılığını azaltır, bu durumun büyümesiyle merkezi görüntü kayıpları oluşur.

Makula Dejenerasyonu’nun çeşitli dereceleri vardır. En kötü durumda merkezi görüntünün tümü kaybolur ki bu da okuma ve araba kullanma gibi faaliyetleri gerçekleştirmeyi imkansız hale getirir. Diğer durumlarda görüntüde hafif bozulmalar oluşabilir. Periferik (dış) görüntüyü etkilemediği sürece Makula Dejenerasyonu bütünüyle körlüğe neden olmaz.

Makula Dejenerasyonu Nedenleri :
Makula Dejenerasyon’na birçok faktör sebep olabilir. Bunları genetik, yaş, beslenme, sigara kullanımı ve güneş ışığının zararlı etkileri gibi gruplandırmak mümkündür.

Belirtiler :
Merkezi görme kaybı. Bu durum, kuru tip dejenerasyonlarda kademeli olarak gerçekleşebilir. Islak tip hastalarında ise ani bir görüş kaybı olabilir.
Okumakta zorluk ve detaylı görme gerektiren işleri yapmakta zorlanma
Bozuk görme (Kapı ya da pencere kenarı gibi düz yerlerin dalgalı görülmeye başlaması)
Teşhis :
Teşhis için görme alanı testi, Amsler testi, oftalmoskopi, fundus fotografi, floresin anjiografi gibi bazı testlerden yararlanılır.

Tedavi :
Kuru tip Makula Dejenerasyonu için kanıtlanmış bir tıbbi tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bazı ıslak Makula Dejenerasyonu tipleri için lazer fotokoagülasyon kanayan damarlara müdahale etme konusunda efektif bir yoldur. Ne yazık ki lazer fotokoagülasyon müdahalesi, kaybedilmiş görüntüyü tekrar geri getirmez fakat daha fazla görüntü kaybı oluşmasını engelleyebilir.

Beslenmenin Makula Dejenerasyonuna Etkisi :
Meyve ve sebze ağırlıklı beslenen kişilerde dejenerasyonun düşük boyutlarda oluştuğu görülmüştür. (Özellikle yapraklı yeşil sebzeler) Mevcut hastalığın ilerlemesi konusunda besinlerin etkisiyle ilgili çalışmalar devam etmektedir.

Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu Hastaları İçin Öneriler :
Eğer yaşa bağlı makula dejenerasyonu hastasıysanız yaşam tarzınızda yapacağınız birkaç küçük değişiklik retinanızın sağlığı için çok önemli olacaktır.
Çinko içeren multivitamin kullanın. Bu konuda göz doktorunuza danışmalısınız. Çinko ve lütein içeren antioksidanlar, retina üzerinde bulunan temel besinlerdir. Yaşa bağlı makula dejenerasyonu hastalarında bu temel besin kaynaklarının eksik olduğuna inanılır.
Koyu yapraklı yeşil sebzelerden bol bol tüketin.
Güneş ışığının zararlı etkilerinden korunmak için sürekli güneşli havalarda UV korumalı güneş gözlüğü takın. UV ışınların retina üzerindeki pigmentlere zarar verdiğine inanılmaktadır.
Sigarayı bırakın. Sigara vücudun dolaşım sistemine zarar verir ve retina üzerindeki kan damarlarının etkinliğinin azalmasına neden olur.
Düzenli egzersiz yapın. Kardiovasküler egzersizler, vücudun genel sağlığı için çok yararlıdır ve dolaşım sisteminin sağlığı için gereklidir.
Düzenli göz muayenesi olun.

Sağlıklı günler dileğiyle...

Op.Dr.Ahmet UMAY
Bristol University
Ophtalmology Section
United Kingdom

Kaynak : www.vsy.com tr 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Umay

He was born in Ankara 20.11.1969. He will be secondary school in Ankara,and completed his primary education and education at TED Found Ankara College.  He started medical school by studying English at Meditzinkski Universitet Plovdiv in Bulgaria. Creating a task as a GP for a while followed by England in the United Kingdom/England. He graduated from Queen Mary University of London as a Master of Science(Ophthalmology Specialty).(1996-2000) He graduated from the University of Bristol School of Medicine. Scientific,Surgical Literature.(2000-2001) living, graduation news for a short time,vitreoretinal field duties at Morfields International Eye's of Cilical Surgery Hospital. He has worked in many effective surgeries with good academics and surgeons of the west,such as Prof.Dr. AndrewDavid Dick & Prof. Dr. Rebecca Ford. The ...

Etiketler
Sarı nokta hastalığı nedir
Op. Dr. Ahmet Umay
Op. Dr. Ahmet Umay
Kıbrıs - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube