Göz İçinde Tümör Varsa Ne Tarz Şikayetler Olur?

Prof. Dr. Murat Tunç
Prof. Dr. Murat Tunç
31 Mart 2020358 görüntülenme
Randevu Al
Göz İçinde Tümör Varsa Ne Tarz Şikayetler Olur?

Göz İçi Tümörlerde Oluşan Belirtiler Hazırlayan: Prof. Dr. Murat TUNÇ

Göz tümörleri Göz içinde veya gözün dışından kaynaklanabilir. Göz içindeki tümör eğer görme noktasına veya görme sinirine yakın ise erken dönemde görmeyi bozar. Az görme gölgeli görme gibi şikayetler oluşur. Göz içinde, görme noktasından uzakta gelişen göz tümörleri ise görmeyi geç dönemlerde bozarlar. Bazı durumlarda göz içi tümörler gözün renkli iris tabakasından kaynaklanabilir. Bu durumda göz bebeğinde şekil bozukluğu, katarakt, göz tansiyonu gibi başka göz problemleri de oluşabilir. Bazı durumlarda göz içinden gelişen tümörler sıvı birikimi yaparak gözde ışık çakması perdelenme, gölgelenme eğri-büğrü görme gibi şikayetlere yol açabilir. Göz retina tabakasında sıvı birikmesi durumunda görmede bozulma olur. Göz içi tümörler göz dışındaki kanserlerden de göze gelmiş olabilir. Bu nedenle hastanın vücudunda başka bir tümör kanser olup olmadığı sorulmalıdır Çocuklarda göz içi tümörleri göz bebeğinde beyaz refle/yansıma oluşmasına neden olabilir. Bu durumda flaş ile çekilen fotoğraflarda gözde kırmızı refle yerine beyaz bir yansıma görülmesi tipiktir.

Çocuklarda göz içi tümörlerin önemli bir bulgusu da şaşılıktır. Göz içindeki tümör nedeniyle görmesi bozulan Göz içi tümörler eğer göz merceği yani lens arkasında oluşmuşsa katarakt oluşturabilir. Katarakt da dolaylı yoldan gözde görme bozukluğu yapar. Göz içi tümörler gözde kırmızılık, ağrı, bulanık görme gibi iltihaplanma bulguları ortaya çıkarabilir. Göz içi sıvı akışı bozulduğu için göz tansiyonu yükselebilir, glokom oluşabilir. Göz içinde görme siniri yanında büyüyen tümörler görme alanında bozulma ve görme sinirinde sıkışma yaratabilir. Görme sinirinde şişlik oluşabilir. Böyle bir durumda görme siniri zarar görebilir. Bu hastalarda erken tedavi uygulanmaz ise kalıcı görme bozukluğu hatta görme kaybı gelişebilir. Göz içinde tümör damarları kanamaya yol açabilir yapabilir.

Böyle bir göz içi kanama oluşursa görme ani olarak bozulabilir. Göz içinde başka nedenlerle de kanama olabilir bu nedenle gözde kanama olan hastalar mutlaka ultrason ile gözde bir tümör olup olmadığı yönünden kontrol edilmelidir. Not: Bu yazı genel bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Herhangi bir teşhis veya tedavi önerisi amaçlı değildir. Durumunuzla ilgili önerileri muayenenizi yaptırdığınızda tarafımızdan veya kendi doktorunuzdan alabilirsiniz.

Etiketler

Göz bozukluğuGöz orbitasıGöz testiGöz tümörüGöz tümörleri neden olurGöz tümörünün tedavisi nasıldır

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Murat Tunç

Prof. Dr. Murat Tunç

İlköğrenimi TED Ankara Koleji, Orta Öğrenimi Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde, liseyi Ankara Fen Lisesi’nde bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1992 yılında tıp doktoru olarak mezun oldum. Dokuz Eylül Üniversitesi Göz Hastalıkları Bölümü’nde göz hastalıkları ihtisası yaptım ve Amerika’da eğitim almak için şart olan USMLE sınavlarında başarılı olarak ECFMG (Amerikan Tıp Eğitimi Akreditasyon) sertifikası aldım. Johns Hopkins Universitesi’nde Nörooftalmoloji (1994); University of California San Francisco’da (UCSF), Prof. Dr. Devron CHAR yönetiminde Oküler Onkoloji (1996); Kaiser Permanente Medical Center’da Prof. Dr. Mike LAHEY yönetiminde Retina (1997) ve University of Southern California, Doheny Eye Institute’de Prof. Mark HUMAYUN yönetiminde Fulbright Fellow olarak Retina, biyonik göz (2004) üst ihtisasları yaptım. Daha çok Oküler Onkoloji, Göz Tümörleri ve Tedavisi, Orbita Tümörleri ve Cerrahisi, Tiroide bağlı Graves Hastalığı, Gözkapağı Tümörleri, Oküloplasti, Tıbbi Retina ve Retina Lazer Uygulamaları, Katarakt Fako konularıyla ilgilenmekteyim. Türk Oftalmoloji Derneği, Oküler Onkoloji Birimi, Tıbbi Retina Birimi ve Oküloplastik Cerrahi birimi aktif üyesiyim. American Academy of Ophthalmology, European Ophthalmic Oncology Group, Türk- Amerikan Oftalmoloji Derneği, Doheny Alumni, Fulbright Alumni derneği gibi mesleki Ulusal ve Uluslararası dernek üyeliklerim vardır. Retina alanında, termosensitif doku yapıştırıcısı ile ilgili iki uluslararası patentim vardır. Göz Hastalıkları alanında uluslararası bilimsel dergilerde 40’ın üzerinde yayınım vardır. American Academy of Ophthalmology, SOE, ARVO, EVER gibi uluslararası büyük kongrelerde eğitici olarak kurs yöneticilikleri ve konuşmalar yaptım, yurt dışı ve yurt içi bilimsel kongrelerde 100’ün üzerinde bilimsel tebliğ sunumları yaptım. Bilimsel yayınlarıma uluslararası bilimsel indeks dergilerince yapılmış 1200’ün üzerinde bilimsel atıf vardır (H indeksi 18). Kök Hücre ve Doku Kültürü Sertifikalarım vardır. Türkiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü tarafından verilen ‘Sağlıkta Akreditasyon Denetçisi’ ünvan ve sertifikam vardır. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniği ‘Oküler Onkoloji’ biriminin kurucusuyum, Tunç Göz Kliniği’nin kurucusu ve halen yöneticisiyim. Tunç Göz Kliniği olarak Göz Hastalıklarının her alanında en ileri teknoloji ve güncel yöntemlerle kişiye özel faktörleri de dikkate alarak bütüncül tedavi yaklaşımlarında bulunuyoruz.
Cyberknife Radyoterapi, Lazer Cerrahisi, fotodinamik tedavi, kök hücre tedavileri ve non-invaziv gözyaşı yolları tedavileri gibi ileri teknolojik tedavilerin hepsini uygulayabilen İLK ve TEK özel göz
hastalıkları kliniğiyiz.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.